Ο Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια. Απρίλη μου πολύχρωμε την άνοιξη σου φέρε και μη ξεχάσεις να γελάς το ψέμα να ξορκίσεις.

Ο μήνας των υποσχέσεων και της αναμονής. Ο Απρίλης από το λατινικό Aprillis, από το ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω» είναι ο μήνας όπου ο καιρός «ανοίγει» και το φως του ήλιου δυναμώνει και οι μέρες μεγαλώνουν και η διάθεση γίνεται εκρηκτική και λίγο τρελή, ίσως, σιγά σιγά.

Η ντουλάπα αρχίζει και έχει λίγο απ’ όλα, και λεπτά φανελάκια και πιο χοντρά ζακετάκια, και παντελόνια και φούστες πιο αέρινες, και χαμηλά μποτάκια και πάνινα sneakers. Και ψάχνουμε τι θέλει αυτός ο καιρός για να μας ταιριάξει και να του ταιριάξουμε. Η απάντηση είναι «σύνθεση», λίγο απ’ όλα, όλα μαζί, αντιθέσεις, φαντασία και το ταίριασμα. Mix & Match σε patterns και prints και ξεκινάει ένα παιχνίδι χρωμάτων και σχημάτων που θα σου δώσει στιλ ανοιξιάτικο και διάθεση ανανέωσης με τα ήδη υπάρχοντα ρούχα σου.

April mix & match savoir ville

Denisa Dvorakova by Nicole Bentley for Marie Claire Australia & Mary Katrantzou for Preorder on Moda Operandi

Σχεδιαστές και έντυπα μόδας υποστηρίζουν και φωτογραφίζουν το mix & match ενώ ρούχα όπως αυτά της δικής μας σχεδιάστριας Mary Katratzou έχουν αποτελέσει επιτομή στο ταίριασμα μοτίβων και βοήθησαν στην απενεχοποίηση του πιο θορυβώδες στιλ. Αφήνουμε πίσω την ασφάλεια του μίνιμαλ και τις πεπατημένες στους συνδυασμούς χρωμάτων και πειραματιζόμαστε με χρώμα και patterns.

April mix & match savoir ville 1

April mix & match savoir ville 2

Το mix&match έχει κάτι το εικαστικό καθώς πρέπει να συνυπολογίσεις χρώματα, σχήματα και μεγέθη για να φτιάξεις μια σύνθεση μέσα στην οποία αρχικώς θα νιώθεις καλά εσύ και στη συνέχεια θα εκπέμπει μια φρεσκάδα, ένα ύφος, μια άποψη, μία διάθεση.

Από αυτή την τάση έχουν αναδυθεί κάποιοι άτυποι κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον στα πρώτα του πειράματα σύνθεσης. Παραθέτω 7 συνοπτικές συμβουλές που πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για να συνθέσουμε ένα καθαρό mix&match.

1. Επιλέγω ένα print ως βασικό το οποίο θα κυριαρχήσει στην εμφάνιση μου και ένα δεύτερο σαν μικρότερη λεπτομέρεια-πινελιά.

2. Συνδυάζω prints τελείως διαφορετικών μεγεθών, όπως πολύ μικρά αστεράκια με φαρδιές ρίγες.

3. Χρησιμοποιώ το ίδιο pattern σε διαφορετικά μεγέθη.

4. Διαλέγω υφάσματα και patterns ίδιας χρωματικής παλέτας και ακόμα πιο safe: διαλέγω δύο prints που έχουν ένα κοινό χρώμα.

5. Διαχωρίζω τα patterns με μια ζώνη μονόχρωμη ή δερμάτινη σε φυσική απόχρωση.

6. Ρίγες και πουά: ένας ασφαλής συνδυασμός που λειτουργεί πάντα. Το καθένα ξεχωριστά μπορεί να συνδυαστεί με πιο θορυβώδη patterns αποτελώντας το ουδέτερο στοιχείο.

7. Animal print: κυρίως το λεοπάρ, για όσους το αγαπούν μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα, προσωπικά πιστεύω στις μικρότερες επιφάνειες του.

April mix & match savoir ville 3

April mix & match savoir ville 5

Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν με το χρώμα, το μέγεθος του μοτίβου και το ίδιο το μοτίβο. Σημαντικό επίσης είναι η επιφάνεια του print. Λειτουργεί διαφορετικά ένα floral παπούτσι από μία φούστα. Στο παιχνίδι μπαίνουν και η τσάντα, τα αξεσουάρ και το χρώμα των μαλλιών μας αναλόγως με το πόσο έντονα ή φυσικά είναι.

Ανθίζουμε κι εμείς μαζί με τη φύση, γεμίζουμε χρώμα και χαμόγελο, αξιοποιούμε την ανακατεμένη μας ντουλάπα με νέους συνδυασμούς. Stay creative!