Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο ακούω από πελάτες μου και από ανθρώπους που συναντώ στο γυμναστήριο που γυμνάζομαι τη φράση «Πρέπει να κάνουμε περισσότερους κοιλιακούς! Θέλω να βγω φέτες το καλοκαίρι!». Χαρακτηριστικά θυμάμαι ασκούμενο σε γυμναστήριο να μου λέει υπερήφανος ότι μόλις είχε ολοκληρώσει την προπόνησή του έχοντας κάνει περίπου 35 λεπτά κοιλιακούς και αμέτρητες επαναλήψεις, Ε, όχι, αυτός ο μύθος πρέπει να καταρριφθεί! Δεν πέφτει έτσι η κοιλιά πατριώτη!

Η θεωρία που λέει «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο» δεν ισχύει με τους κοιλιακούς, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει κανένας φυσικός μηχανισμός που να επιτυγχάνει τοπικό αδυνάτισμα. Συνεπώς, όσα ροκανίσματα και να κάνετε, sixpack δεν θα δείτε. Ο λόγος είναι πως δεν μπορείτε να μειώσετε με αυτό τον τρόπο το στρώμα λίπους που υπάρχει στην περιοχή και «καλύπτει» τους μύες. Παρόλο, λοιπόν, που η προπόνηση κοιλιακών μπορεί να μειώσει λίγο τους πόντους από την περιφέρεια της μέσης σας, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στη μείωση του σωματικού σας λίπους, συνεπώς και στη «γράμμωση». Το κλειδί λοιπόν για την επιτυχία είναι μια πολύ καλή προπόνηση για όλο το σώμα και σωστή διατροφή. Αυτό είναι το κλειδί για την απώλεια λίπους και ως εκ τούτου και το κλειδί για τέλειους κοιλιακούς.

Αποστολή Sixpack: Ο fitness guru Δημήτρης Μώρος σου δίνει όλα τα tips που χρειάζεσαι
Φωτογραφία από προσωπικό αρχείο

Οι μαγικές ζώνες

Οι διάφορες ζώνες από neoprene ή οι αυτοσχέδιες ζώνες από νάιλον που τυλίγονται σφιχτά γύρω από την μέση με στόχο το κάψιμο του τοπικού λίπους μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή είναι απλά ένας ακόμη μεγάλος μύθος. Πρώτα από όλα θέλω να σημειώσω ότι φορώντας μια τέτοια ζώνη κατά τη διάρκεια της άσκησης κάνουμε πιο εύκολο το έργο τον μυών του πύρινα (κοιλιακών, ραχιαίων) με αποτέλεσμα σταδιακά να τους αποδυναμώνουμε συνηθίζοντάς τους να έχουν μια εξωτερική βοήθεια, κάτι που δεν θέλουμε καθόλου. Αυτό που πετυχαίνει αυτή η μέθοδος είναι αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, με αποτέλεσμα και την αύξηση του ιδρώτα. Για την ιστορία, ο ιδρώτας είναι θερμορυθμιστικό μέσο το όποιο καλείται να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Με τις ζώνες αυτές πετυχαίνουμε ελάχιστη μείωση σε πόντους στην περιοχή για πολύ βραχύ χρονικό διάστημα, η όποια οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πίεση από το σφίξιμο της ζώνης γύρω από την μέση και την απώλεια υγρών, τα οποία θα αναπληρώσουμε αμέσως μετά. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να ενεργοποιείται με αυτόν τον τρόπο και να έχει αποδειχθεί ότι καίει λίπος.

Τους λιποδιαλυτές και τα λιποτροπικά

Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι αυτά τα σκευάσματα «λειτουργούν». Είναι πολύ πιθανό, κάποιος, από τη στιγμή που μπαίνει στη διαδικασία της λήψης τέτοιου είδους σκευασμάτων να κάνει ταυτόχρονα και μια μεγαλύτερη προσπάθεια στη διατροφή ή την άσκησή του, η οποία και θα φέρει αποτελέσματα. Αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Μην πετάς τα χρήματά σου χωρίς λόγο –γιατί , για μένα, αυτά τα σκευάσματα είναι μόνο πέταμα χρημάτων! Ο μόνος τρόπος για να μειώσεις τα ποσοστά λίπους, εκτός από τα παράνομα αναβολικά σκευάσματα, τα οποία προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, είναι η έντονη άσκηση και η σωστή διατροφή. Επίσης, είναι απαραίτητο να πίνεις πολύ νερό, καθώς, χωρίς την απαραίτητη πρόσληψή του, το σώμα και ο μεταβολισμός σου δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Η… συνταγή για τέλειους κοιλιακούς σε 5 βήματα. Εδώ κρατάμε σημειώσεις!

1. Σωστή διατροφή ώστε να μειωθεί το επίπεδο λίπους μας. Προσωπικά τον τελευταίο καιρό ακολουθώ τη μέθοδο fasting, δηλαδή κάνω όλα τα γεύματα μου σε ένα παράθυρο 8 ωρών και τις υπόλοιπες 16 ώρες νηστεία με μη θερμιδικά υγρά όπως matcha, πράσινο τσάι, καφέ και νερό. Προσέχω οι υδατάνθρακες που λαμβάνω να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, καστανό ρύζι – κινόα – βρώμη κλπ. και να προσπαθώ να καλύπτω την ημερήσια ανάγκη μου για πρωτεΐνη, όπου είναι περίπου 1,8 γραμμ. ανά κιλό σωματικού βάρους μοιρασμένη σε γεύματα των 25 με 30 γραμμαρίων. Maximum 2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας και τις υπόλοιπες ψάρι και κοτόπουλο και καλά λιπαρά τα οποία θα βρεις σε ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ελαιόλαδο κλπ- φρούτα. Εννοείται πως πίνουμε και πολύ νερό!

2.Προπόνηση με βάρη 2-3 φορές την εβδομάδα, ώστε να πετύχουμε αύξηση της μυϊκής μάζας και κατά επέκταση του βασικού μεταβολισμού μου μέσω αυτής.

3. Οι ασκήσεις που δουλεύουμε κυρίως είναι πολυαρθρικές ασκήσεις, που ενεργοποιούν ταυτόχρονα μεγάλες μυϊκές ομάδες. Λόγω της μεγάλης ενεργοποίησης έχουν ορμονικά οφέλη, πιο συγκεκριμένα ενδογενή παραγωγή αυξητικής ορμόνης και τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην αύξηση της μυϊκότητας και στη μείωση του σωματικού λίπους.

4. 2-3 φορές την εβδομάδα προπόνηση υψηλής έντασης πάνω από το 85 % της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, όπου όχι απλά ενεργοποιεί το μεταβολισμό αλλά τον κρατλα και σε υψηλό επίπεδα για πολλές ώρες μετά την άσκηση.

5. Τέλος 2 -3 φορές την εβδομάδα δουλεύω ένα πρόγραμμα κοιλιακών που περιλαμβάνει σανίδες κοιλιακούς με το βάρος του σώματος αλλά και με εξωτερική επιβάρυνση λάστιχα, βάρη. Οι ασκήσεις που συνήθως κάνω είναι σανίδες κανονικές και πλάγιες και διάφορες παραλλαγές τους καθώς εμπλέκουν και τους εν τω βαθύ κοιλιακούς εγκάρσιο. Κοιλιακούς από όρθια θέση και με στροφές, όπως wood chops με λάστιχο ή με αλτήρα πέταγμα μπάλας σε τοίχο με στροφή. Επίσης, καλό είναι να δοκιμάσουμε κοιλιακούς από το μονόζυγο με άρσεις ποδιών αλλά και κοιλιακούς με βάρος.

Ακολούθησε τον Δημήτρη στα social media του

Facebook: Dimtiris Moros & FitnessArt

Instagram: Dimitros-Moros & Fitnessart_cf

www.fitnessart.gr

featured photo: unsplash.com