Αυτή η στάση ύπνου σου υπόσχεται ένα πραγματικά ευχάριστο ξύπνημα

Αυτή η στάση ύπνου σου υπόσχεται ένα πραγματικά ευχάριστο ξύπνημα

Η καλή ημέρα φαίνεται ήδη από το προηγούμενο βράδυ. Η επίτευξη του καλύτερου δυνατού ύπνου έχει μια απίστευτη επίδραση στη διάθεσή, την αντοχή και τα επίπεδα ενέργειάς σου την επόμενη μέρα. 

Το σώμα σου χρειάζεται ύπνο, όπως ακριβώς χρειάζεται οξυγόνο και φαγητό για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Όσο κοιμάσαι, το σώμα σου θεραπεύει και αποκαθιστά τη χημική του ισορροπία. Ο εγκέφαλός σου δημιουργεί νέες συνδέσεις και βοηθά στη διατήρηση της μνήμης. Χωρίς αρκετό ύπνο, το σύστημα του εγκεφάλου και του σώματος δεν θα λειτουργεί κανονικά. Μπορεί επίσης να μειώσει δραματικά την ποιότητα ζωής σου.

Πιθανότατα να γνωρίζεις ήδη όλα τα παραπάνω αλλά και πόσο σημαντικό είναι να κοιμάσαι από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, αλλά ήξερες ότι η στάση του ύπνου σου μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθάνεσαι την επόμενη μέρα;

Αυτή είναι η στάση ύπνου που πρέπει να δοκιμάσεις από απόψε κιόλας για να έχεις μια καλύτερη μέρα αύριο.

Αυτή η στάση ύπνου σου υπόσχεται ένα πραγματικά ευχάριστο ξύπνημα

medium.com

Οι καλές και οι κακές

Οι στάσεις ύπνου ήταν ένα θέμα πάντοτε κάπως αμφιλεγόμενο. Σίγουρα έχεις κάποια αγαπημένη, είτε  αυτή είναι μπρούμυτα, είτε στο πλάι ή ανάσκελα - αλλά δεν είναι κάθε στάση ιδανική για την υγεία και τη στάση του σώματός σου.

Ας ξεκινήσουμε με τη λιγότερο δημοφιλή στάση ύπνου που κατά τη γνώμη των ειδικών είναι όταν κοιμάσαι μπρούμυτα. Αυτή η στάση μπορεί να κάνει θαύματα στο να περιορίσει το ροχαλητό, αλλά εκεί σταματούν και τα προτέρηματά της.

"Το 7% των ενηλίκων επιλέγει αυτή την στάση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, καθώς είναι δύσκολο να κρατήσεις τη σπονδυλική σου στήλη σε ουδέτερη θέση", αναφέρει το Sleep.org. "Επιπλέον, τα άτομα που επιλέγουν να κοιμηθούν σε στάση μπρούμυτα,  ασκούν περισσότερη πίεση στους μύες και στις αρθρώσεις τους, οδηγώντας πιθανώς σε μούδιασμα, πόνους και ερεθισμένα νεύρα".

Αυτή η στάση ύπνου σου υπόσχεται ένα πραγματικά ευχάριστο ξύπνημα

greatist.com

Η πλαϊνή στάση ύπνου αποτελεί μία μέση κατάσταση. Εάν κοιμάσαι στο πλάι ή σε εμβρυϊκή στάση, είναι λιγότερο πιθανό να 'προσβάλλεις' τους ειδικούς στον ύπνο, αλλά υπάρχουν και θετικά αλλά και αρνητικά που έχει η θέση αυτή. Με την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης σας (υποθέτοντας ότι τα πόδια σου είναι σε μια ευθεία και δεν τα έχεις κοντά στο σώμα σου), ασκείς λιγότερη πίεση στην πλάτη - κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα. Μπορείς επίσης να αποτρέψεις την παλινδρόμηση οξέος του στομάχου και να μειώσεις το ροχαλητό όταν κοιμάστε στο πλάι.

Ωστόσο, ο ύπνος με τα πόδια ψηλά, κοντά στο σώμα σου, στην εμβρυϊκή στάση μπορεί να περιορίσει την αναπνοή και να σε κάνει να ξυπνήσεις με μερικούς νέους πόνους, ιδιαίτερα στην πλάτη και τις αρθρώσεις.

To να κοιμάσαι ανάσκελα δεν είναι η πιο δημοφιλής στάση ύπνου - και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να νιώσει άνετα με αυτόν τον τρόπο - αλλά θεωρείται ως η καλύτερη στάση για την ευεξία του σώματός σου.

Ο ύπνος σε θέση ανάσκελα επιτρέπει στο κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική σας στήλη να ξεκουραστεί σε ουδέτερη θέση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επιπλέον πίεση στις περιοχές αυτές, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσεις πόνους ξυπνώντας την επόμενη μέρα, ενώ είναι επίσης ιδανικός για την αποφυγή παλινδρόμησης οξέος.

Τώρα ξέρεις τι να επιλέξεις για να ξυπνήσεις ξεκούραστη και όχι πιασμένη όπως συνήθως γινόταν, το επόμενο πρωί.

  Δες επίσης: Καλύτερος ύπνος σε 5 απλά βήματα
featured image: sciencealert.com
 
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.