Η “μόδα” της διατροφής ασχολείται διαρκώς για τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στις τροφές με συνέπεια να βομβαρδιζόμαστε από προτάσεις για να «αντι-οξειδωθούμε»… Να τα πιάσουμε λίγο από την αρχή;

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Είναι ασταθείς ενώσεις που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό και παράγονται όταν ο οργανισμός δέχεται “επίθεση” από το στρες, το κάπνισμα, τη ρύπανση, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη λήψη φαρμάκων αλλά και από ενδογενείς παράγοντες. Από την καθημερινότητα λοιπόν, που καραδοκεί και μπορεί δυνητικά να μας φθείρει.

Τι είναι το “Οξειδωτικό Στρες”;

Όταν χαθεί η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ της παραγωγής των ελεύθερων ριζών και της εξάλειψής τους, μέσω της δραστηριότητας των αντιοξειδωτικών συστημάτων, τότε έχουμε το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Το αποτέλεσμά του είναι η επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και η εμφάνιση πολλών ασθενειών. Το οξειδωτικό στρες έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά λοιπόν, είναι οι ουσίες που βρίσκουμε σε πολλές τροφές και είναι η ασπίδα του οργανισμού για ζητήματα όπως η αντιγήρανση ή ο καρκίνος. Αυτό που πρέπει λοιπόν, να κάνεις για να έχεις και ήσυχη τη συνείδησή σου ότι σε πρόσεξες, είναι να προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα από αυτές τις ουσίες. Ποια είναι αυτά; Οι βιταμίνες Α, Ε, C, D, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και τα φλαβονοειδή.

Σε ποιες τροφές υπάρχουν;

Ευτυχώς σχεδόν παντού! Φρούτα και λαχανικά, αυγά, κοτόπουλο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί. Η μεσογειακή διατροφή έχει προβλέψει για όλα και αν δώσεις λίγη προσοχή σε αυτά που τρως θα προσλαμβάνεις και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεσαι.

featured image: garmaonhealth.com