Πρακτικά οι διαφορές θερμοκρασίας που συνοδεύουν τον ερχομό της Άνοιξης επιβάλλουν κάποιες αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού και των συνηθειών μας. Μια μεγάλη εκκαθάριση, το να φροντίσεις το μέρος στο οποίο περνάς τόσο χρόνο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ανέλπιστα καλύτερα. Κομμάτι αυτής της εκκαθάρισης μόλις ασχοληθείς είναι και η ντουλάπα σου.

Κι επειδή η εκκαθάριση της ντουλάπας σου μπορεί να σου πάρει χρονικά όσο όλο το σπίτι σου, σου ετοιμάσαμε έναν μικρό οδηγό που θα σε διευκολύνει. Οπλίσου με λίγη υπομονή και υποσχόμαστε πως το αποτέλεσμα μια τακτοποιημένης και ξελαφρωμένης ντουλάπας θα σε ανταμείψει.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kelsey (@mysimplysimple)

Προετοιμάσου ψυχολογικά

Η σωστή προετοιμασία είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να κάνεις τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και λίγο πιο διασκεδαστική. Αν κάθε φορά που κάνεις γενική καθαριότητα στο σπίτι έχεις μια playlist αντάξια με παγκόσμιο τουρ pop star υπάρχει λόγος. Σίγουρα η δραστηριότητα της καθαριότητας δεν είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου αλλά μερικά από τα αγαπημένα σου τραγούδια θα βοηθήσουν πολύ. Ετοίμασε μια ζεστή κούπα καφέ ή όποιο άλλο ρόφημα προτιμάς και φρόντισε να έχεις εκ των προτέρων δίπλα σου τη σακούλα ή την κούτα που θα χρησιμοποιήσεις για όσα ρούχα θα αποχωριστείς.

Ξεκίνα την εκκαθάριση

Δεν υπάρχει μια μόνο μέθοδος που να λειτουργεί για όλους αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Ο πιο απλός τρόπος είναι να αρχίσεις με τα ρούχα που ξεκάθαρα δεν πρόκειται να φορέσεις ξανά όπως κάποιο που έχει χαλάσει ή κάποιο που δεν σου ταιριάζει καθόλου πια. Ο πιο μεθοδικός τρόπος είναι να βγάλεις έξω τα ρούχα σου ανά κατηγορία για να τα τακτοποιήσεις πιο γρήγορα. Να είσαι έτοιμη να δοκιμάσεις τα ρούχα σου για να αποφασίσεις ρεαλιστικά αν αξίζει να κρατήσεις το συγκεκριμένο κομμάτι ή όχι.

Όλες έχουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια, τα οποία διαλέγουμε πολύ συχνά αφήνοντας κάποια άλλα ανέγγιχτα. Από αυτά τα παντελώς ανέγγιχτα μην εκπλαγείς αν ανακαλύψεις πως παρά τα όσα outfits είχες φτιάξει στο μυαλό σου, κάποια πολύ απλά ίσως να μην σου κάνουν πια. Δεν χρειάζεται να σου πούμε πως το να κρατάς ρούχα που δεν είναι στο μέγεθος σου είναι σπατάλη χώρου και δεν πρόκειται να σε παρακινήσουν πραγματικά να αλλάξεις την διατροφική και fitness ρουτίνα σου, αν αυτό πιστεύεις.

Γενικότερα ρούχα που μπορείς να φορέσεις μόνο υπό όρους -αν δεν είμαι πολύ πρησμένη, αν το συνδυάσω με ζακέτα γιατί νιώθω πως είναι πιο αποκαλυπτικό απ’ όσο θέλω, κ.ο.κ.- με μαθηματική ακρίβεια δεν θα τα φορέσεις ποτέ.

Μάζεψε τα εποχιακά ρούχα

Ακόμη ένας τρόπος να μειώσεις τον όγκο των ρούχων που πρέπει να συμμαζέψεις είναι να προβείς σε έναν άμεσο εποχιακό διαχωρισμό. Βάλε στην άκρη τα ρούχα που μένουν στη ντουλάπα σου όλο τον χρόνο κι ασχολήσου με εκείνα που αφορούν μια δεδομένη εποχή, όπως τα μαγιό, τα καφτάνια και τα αραχνοΰφαντα φορέματα ή τα πολύ ζεστά ρούχα, σκουφάκια και χοντρά κασκόλ. Φυσικά και στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να έχεις ήδη αποφασίσει ποια κρατάς και ποια όχι.

Δώσε μια ευκαιρία στον κανόνα τους ενός χρόνου

Η εκκαθάριση της ντουλάπας μας απαιτεί μεγάλη ειλικρίνεια προς τον εαυτό μας. Σε έναν ιδανικό κόσμο, εκείνο το top που αγόρασες αλλά δεν φόρεσες ποτέ συνδυάζεται με την φούστα που έχεις ξεχάσει πως είχες και απλώς περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, που όμως δεν έρχεται ποτέ. Συχνά διαβάζουμε για τον κανόνα του ενός χρόνου.

Αν κάποιο κομμάτι στην ντουλάπα σου έχεις να το φορέσεις πάνω από έναν χρόνο τότε σημαίνει πως δεν το χρειάζεσαι. Δεν σου κρύβουμε πως είναι από εκείνους τους κανόνες με τους οποίους συμφωνούμε και δεν συμφωνούμε. Ενώ θεωρητικά είναι απλός, στην πράξη είναι απλοϊκός. Αν εξαιρέσουμε την περίοδο της καραντίνας που έχει καταδικάσει το 80% της ντουλάπας μας, μερικά κομμάτια μπορεί να τύχει να τα φοράμε ανά περιόδους και μετά να αφήνουμε και πάλι στην άκρη. Κι εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η ειλικρίνεια.

Αν αφαιρέσεις τον συναισθηματικό παράγοντα, σχεδόν πάντα ξέρουμε αν ένα ρούχο θα το φορέσουμε ή αν απλώς το κρατάμε με την ελπίδα πως ίσως μια μέρα το επιλέξουμε. Ο συναισθηματικός παράγοντας είναι μερικές φορές δύσκολο να τον προσπεράσεις και δεν λέμε να πετάξεις εκείνο το μπλουζάκι που σου φέρνει τόσες αναμνήσεις από συναυλίες και χαρούμενες στιγμές αλλά να μην κρατήσεις και 10 από αυτά.

Από την παραπάνω διαδικασία εξαιρούνται τα ρούχα για ειδικές περιστάσεις, όπως ένας γάμος, που εκ των πραγμάτων και να σου κάνει δεν φοράς καθημερινά.

Επένδυσε σε αντικείμενα οργάνωσης

Το δυσκολότερο κομμάτι είναι πίσω σου κι εδώ αρχίζει η χαρά των οργανωτικών ανθρώπων. Ακόμη κι αν δεν είσαι από φυσικού σου η καλύτερη σε αυτόν τον τομέα, πλέον στο εμπόριο μπορείς να βρεις άπειρες λύσεις. Πολλαπλές κρεμάστρες, θήκες για συρτάρια, ειδικά κουτιά αποθήκευσης και διαχωριστικά ραφιών θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη και την ντουλάπα σου πιο εργονομική.

Αν βρεις ένα σύστημα οργάνωσης που να σε βολεύει και όπου κάθε ρούχο θα έχει την θέση του θα είναι και πολύ πιο εύκολο να διατηρήσεις την τάξη.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Life in Jeneral (@lifeinjeneral)

Διάλεξε που θα δωρίσεις τα ρούχα που έβαλες στην άκρη

Η στιγμή που θα επιβραβεύσει περισσότερο από κάθε άλλη, όλο το κόπο που μόλις έκανες είναι η ιδέα πως κάποιος άλλος θα επωφεληθεί από ρούχα που εσένα δεν σου προσέφεραν τίποτα. Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί στους οποίους μπορείς να δωρίσεις όσα ρούχα είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση ενώ αν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σημείο διαθέσιμο κοντά σου, πολλοί δήμοι έχουν ειδικούς κάδους για ρούχα, παπούτσια και accessories που μετέπειτα αναδιανέμονται ή ανακυκλώνονται.

Κάνε μια λίστα με όσα χρειάζεσαι

Αδειάζοντας την ντουλάπα σου και μειώνοντας τον όγκο ρούχων θα έχεις καθαρή εικόνα των υπαρχόντων σου αλλά και των ελλείψεων. Ενώ υπάρχουν καλές πιθανότητες να αρχίσεις να φοράς περισσότερα από τα ρούχα που ήδη διαθέτεις, θα μπορέσεις να διαπιστώσεις κι αν πράγματι χρειάζεσαι κάτι. Ίσως να πρέπει να προσθέσεις στην shopping list σου nude εσώρουχα ή μονόχρωμα t-shirts.

featured photo: thehomeedit | Instagram