Αν πιστεύεις πως γνωρίζεις τα πάντα για τις γάτες θα εκπλαγείς μαθαίνοντας πως πολλά από αυτά που θεωρούσες αλήθεια μέχρι σήμερα δεν ισχύουν.

Φυσικά κάθε γάτα έχει τον δικό της χαρακτήρα και οι συμπεριφορές μπορούν να διαφέρουν από την μια στην άλλη, παρακάτω όμως θα βρεις κάποιες από τις πιο κοινές ανακρίβειες γύρω από τους αιλουροειδής φίλους μας.

Οι γάτες γουργουρίζουν μόνο από ευτυχία

Αρχίζουν να γουργουρίζουν από μόλις δύο ημερών για να τις εντοπίζει η μητέρα τους και να της ταΐσει. Στις επαφές τους με τους ανθρώπους συνήθως υποδηλώνει χαρά κι ευτυχία. Αυτό που μπορεί να μην ξέρεις όμως είναι πως υπάρχουν διαφορετικά είδη γουργουρητού με ξεχωριστές συχνότητες το καθένα. Γουργουρίζοντας απελευθερώνουν ενδορφίνες που τις κάνει να νιώθουν καλύτερα σε τυχούσα στρεσογόνο κατάσταση και τις καθησυχάζει. Eκτιμάται επίσης πως τις βοηθάει μέχρι και για την ανάπλαση ιστού και οστών.

Είναι νυκτόβια ζώα

Ο μύθος θέλει τις γάτες πλάσματα της νύχτας με πλήρη όραση στο σκοτάδι. Στην πραγματικότητα, οι γάτες ούτε ζουν τη νύχτα ούτε βλέπουν στο απόλυτο σκοτάδι. Απλά έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν την όραση τους στο ελάχιστο φως. Είναι πιο ενεργές το σούρουπο και την αυγή λόγω κυνηγετικού ενστίκτου αλλά συνήθως προσαρμόζονται στο πρόγραμμα του υπόλοιπου σπιτιού.

Στις γάτες πρέπει να δίνουμε γάλα και γενικότερα σπιτικό φαγητό

Μπορεί η κοινή αντίληψη να θέλει να τους δίνουμε γάλα, δεν θα έπρεπε όμως. Το αγελαδινό γάλα μπορεί να τους προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και δεν έχει καμία θρεπτική αξία για αυτές αφού μόλις απογαλακτιστούν αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το σπιτικό φαγητό ενώ έχει θρεπτική αξία, δυσκολεύει τον έλεγχο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής αφού μια μικρή ποσότητα για τον άνθρωπο μπορεί να είναι τεράστια για τη γάτα μας.

Οι γάτες σπιτιού δεν αρρωσταίνουν

Το ότι μια γάτα έρχεται σε περιορισμένη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και ζει μέσα στο σπίτι δεν σημαίνει πως είναι προστατευμένη από αρρώστιες. Ακόμη και χωρίς τα εξωτερικά ερεθίσματα που έχει μια γάτα που βγαίνει στον κήπο ή στην αυλή, η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη.

Προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους

Αν και πρόκειται για εξαιρετικά ευκίνητα πλάσματα, εύκολα μπορούν να χτυπήσουν εάν δεν πέσουν σωστά. Ιδίως από χαμηλότερα ύψη, συχνά δεν προλαβαίνουν να γυρίσουν το σώμα τους όπως θα έπρεπε για να προσγειωθούν στις πατούσες τους με αποτέλεσμα να τραυματίζονται.

Είναι ανεξάρτητες και δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα

Ο πιο ανεξάρτητος χαρακτήρας τους σε σχέση με τους σκύλους έχει δημιουργήσει τη λαθεμένη εντύπωση πως οι γάτες σαν κατοικίδια δεν χρειάζονται και πολύ ενασχόληση. Κάθε γάτα είναι διαφορετική αλλά έχει παρατηρηθεί πως πολλές αγχώνονται εάν λείψεις πολλές μέρες. Γενικότερα δεν θέλουν να μένουν μόνες για μεγάλο διάστημα. Απαραίτητο είναι επίσης η δημιουργία ερεθισμάτων και τα παιχνίδια για να εκτονώνουν την ενέργεια τους.

Οι γάτες δεν σ’ αγαπούν

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ανακρίβεια που επικρατεί. Η γάτα μας μάς βλέπει σαν πηγή άνεσης και προστασίας, απλώς το δείχνει με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε μάθει από τους σκύλους, για παράδειγμα. Αποκωδικοποιώντας τη συμπεριφορά τους και τον δικό τους τρόπο έκφρασης, το μόνο σίγουρο είναι πως κερδίζουμε μια πολύ τρυφερή σχέση.

featured photo: Twenty20.com/hakimihaslan