Είτε άλλαξες λάμπες με κατεύθυνση την ενεργειακή απόδοση είτε της αντικαθιστάς επειδή κάηκαν ή απλώς επειδή αλλάζεις διακόσμηση στα φωτιστικά σου, oι παλιοί λαμπτήρες δημιουργούν ένα μεγάλο ερώτημα: τι να κάνω τώρα με αυτούς; Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. έχει τη λύση!

Πού μπορώ να ανακυκλώσω τους λαμπτήρες μου;

Οι λάμπες ανακυκλώνονται στους ειδικούς κάδους της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε και ποτέ στα σκουπίδια, ποτέ στους μπλε κάδους!

Μπορείς να βρεις κάδους ανακύκλωσης λαμπτήρων σε καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα πώλησης λαμπτήρων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις, οργανισμούς, φορείς καθώς και σε δημοτικά σημεία (όπως Δημαρχεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ). Εδώ μπορείς να ανακαλύψεις τα κοντινότερα σημεία ανακύκλωσης. Βρες εδώ το κοντινότερο σημείο.

Είναι σημαντικό να τοποθετείς τις λάμπες στους ειδικούς κάδους με προσοχή για να μη σπάσουν. Ειδικά, οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες τοποθετούνται ξεχωριστά στο πίσω μέρος του ειδικού κάδου, όπως δείχνει η φωτογραφία.

Όταν πετάς τις παλιές λάμπες, οι γλόμποι μπορεί να σπάσουν ενώ βρίσκονται στα σκουπίδια ή την υγειονομική ταφή. Ανάλογα με τον τύπο του λαμπτήρα, μπορεί να διαρρεύσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και να μολύνουν το περιβάλλον.

Τι είδους λαμπτήρες μπορώ να ανακυκλώσω;

Ανακυκλώνονται όλοι οι λαμπτήρες οικονομίας, φθορισμού, καθώς και οι λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής ή υψηλής πίεσης, ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης και οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED.

Υπάρχει μία λίστα με φωτιστικά είδη που μπορείς να συμβουλευθείς για τις κατάλληλες προς ανακύκλωση λάμπες.

Τα φωτιστικά από την άλλη, ανακυκλώνονται στους κάδους μικροσυσκευών της εταιρείας, τους βρίσκεις και αυτούς σε 15.500 σημεία, αφού πρώτα έχει αφαιρεθεί ο λαμπτήρας, ο οποίος απορρίπτεται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης λαμπτήρων.

Πώς αναγνωρίζω τις λάμπες που ανακυκλώνω;

Είναι εύκολο να αναγνωρίσεις τις λάμπες που ανακυκλώνονται εφόσον εντοπίσεις στη συσκευασία τους το σήμα του διαγραμμένου κάδου.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις τον λαμπτήρα σου, τον παλιό φρόντισε να τον ανακυκλώσεις, στους ειδικούς κάδους της Ανακύκλωση Συσκευών

Περισσότερες πληροφορίες: www.electrocycle.gr