Το να ανακαινίσεις το σπίτι σου δεν είναι κάτι εύκολο για αυτό όσο και να το θέλεις συνήθως το σκέφτεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να το πάρεις -εάν το πάρεις τελικά- απόφαση. Τις περισσότερες φορές καταλήγεις να κάνεις μικρές αλλαγές, όπως χρώμα στους τοίχους, νέα έπιπλα, κ.λπ.

Μήπως ήρθε η ώρα όμως να πάρεις αυτή τη μεγάλη απόφαση και να ανακαινίσεις επιτέλους το σπίτι σου; Για να σε διευκολύνουμε και να μετριάσουμε λίγο το άγος σου μιλήσαμε με την Interior Designer Χριστίνα Τσιάνη και μας είπε τα 6 βασικά tips για να έχεις στο μυαλό σου πριν ξεκινήσεις το project της ανακαίνισης.

Ύφος και αισθητική

Επέλεξε αρχικά το ύφος και την αισθητική που θέλεις να αποκτήσει το νέο σου σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις πως σε εκφράζει, σου δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και κυρίως σε χαλαρώνει στο τέλος μια κουραστικής μέρας.

Επίκαιρα στυλ διακόσμησης από τα οποία μπορείς να αντλήσεις έμπνευση:

  • Modern country interior
  • Bohemian chic interior
  • Minimalistic Scandinavian interior
  • Rustic romance interior

Λειτουργικότητα 

Σημείωσε ποιες είναι οι πραγματικές σου ανάγκες ώστε να είναι ο χώρος σου όχι μόνο όμορφος αλλά και πρακτικός. Δημιούργησε άνεση, σωστούς διαδρόμους και αποθηκευτικούς χώρους.

Η επιλογή του κατάλληλου διακοσμητή

Επέλεξε τον διακοσμητή που αισθητικά είναι πιο κοντά στο στιλ που σε ενδιαφέρει. Είναι απαραίτητη μια μελέτη και κάποιο πλάνο-σχεδιασμός ώστε να μπορέσεις να ζητήσεις προσφορές από τα συνεργεία που θα χρειαστούν. Μπορείς να ζητήσεις κατασκευαστικά σχέδια και καθοδήγηση-συμβουλευτική υλικών για να συγκρίνεις τιμές σε ίδια δεδομένα. Είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθείς από το αρχικό budget που έχεις στο μυαλό σου εάν δεν γνωρίζεις την ποιότητα του υλικού και τα μέτρα που θα χρειαστούν.

Η κουζίνα και το μπάνιο είναι συνήθως τα πιο απαιτητικά σημεία του σπιτιού διότι απασχολούν πολλά συνεργεία για την υλοποίηση τους και χρειάζονται λεπτομέρειες που πρέπει να έχεις τις απαντήσεις ώστε να μην ξεφύγεις χρονικά.

Οι σωστοί συνεργάτες

Η σωστή επιλογή συνεργείων-συνεργατών είναι το Α και το Ω για να ολοκληρώσεις με επιτυχία την ανακαίνιση σου. Ζήτα προσφορά και χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον έλεγξε την ποιότητα κατασκευής τους σε προηγούμενα έργα.

Ο χρόνος πολλές φορές δεν είναι με το μέρος σου

Σίγουρα τώρα που αποφάσισες να ανακαινίσεις τον χώρο σου θέλεις να ολοκληρωθεί γρήγορα. Ωστόσο πρέπει να υπολογίζεις επιπλέον χρόνο από όσο φανταζόσουν στην αρχή για το σχεδιασμό και την έρευνα τιμών.

Οι τελικές πινελιές

Εφόσον ολοκληρώσεις την ανακαίνιση μην ξεχνάς πως θα χρειαστείς διακοσμητικά αντικείμενα, φυτά, βιβλία και ατμοσφαιρικό φωτισμό. Χωρίς αυτά το σπίτι αν και όμορφο θα έχεις την αίσθηση πως είναι ημιτελές και ψυχρό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Home tour σε ένα vintage και ”πληθωρικό” διαμέρισμα στο Μιλάνο