H ιστορία και η συνταγή της μακαρονάδας alla Norma

H ιστορία και η συνταγή της μακαρονάδας alla Norma

Η πιο διάσημη σισιλιάνικη μακαρονάδα alla Norma, "γεννήθηκε" στην Κατάνια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας. Η ιστορία του ονόματος του πιάτου λέγεται πως προήλθε από τον Ιταλό ποιητή Nino Martoglio ο οποίος όταν δοκίμασε τη μακαρονάδα αναφώνησε "Αυτή είναι η πραγματική 'Norma'!", συγκρίνοντας την τελειότητα των γεύσεων με το έργο του Vincenzo Bellini και την αρτιότητα του ρόλου της Norma, της ηρωίδας της όπερας του Vincenzo Bellini.

Η παράδοση λέει ότι το 1920, στο σπίτι των Musco και Pandolfini στην οδό Αίτνας, δόθηκε ένα οικογενειακό δείπνο το οποίο έμελλε να αποκτήσει ιστορική σημασία. Ο Σικελός ηθοποιός Angelo Musco, ζούσε στο ίδιο σπίτι με την αδερφή του Anna, σύζυγο του Giuseppe Pandolfini και τους δύο γιους τους. Τον κωμικό ηθοποιό Turi και τον Janu, τον σεναριογράφο κωμωδιών, παντρεμένο με την Saridda D’ Urso. Εκείνο το φθινοπωρινό απόγευμα η οικογένεια κάλεσε τους διάσημους σισιλιάνους φίλους τους, Nino Martoglio, Goofy Marchese και Peppino Fazio για φαγητό. Όταν η Saridda σέρβιρε το σπαγγέτι με τη σάλτσα ντομάτας, τον βασιλικό, τις τηγανιτές μελιτζάνες και τη ρικότα, ο Nino Martoglio σέρβιρε με τη σειρά του το δικό του ποιητικό κομπλιμέντο: “Signora Saridda, chista è ‘na vera Norma!” το οποίο σημαίνει ‘ Κυρία Saridda, αυτή είναι η αληθινή Norma’.

Η φράση δεν έμεινε στους τοίχους του σπιτιού της οδού Αίτνα αλλά διαδόθηκε σε όλη την πόλη. Ο Nino Martoglio χωρίς να το θέλει έδωσε το όνομα σε ένα πιάτο που είναι πλέον είναι σήμα κατατεθέν της σισιλιάνικης κουζίνας. Είπε τα σωστά λόγια, στο σημείο σημείο, μπροστά στους σωστούς ανθρώπους.

Για τη γλώσσα των Σικελών η λέξη norma ξεφεύγει από τη μουσική του Bellini αφού είναι συνώνυμο του Non plus Ultra, τον ορισμό του "καλύτερο όλων". Η λέξη προέρχεται από την αρχαία έκφραση “Pari ‘na Norma”, περιγράφει αυτό που λέμε ‘πρότυπο ρόλου’ και εξακολουθεί να δείχνει την τάση των Ιταλών για υπερβολή. Στο συγκεκριμένο πιάτο δεν λείπει τίποτα, οπότε είτε Pari ‘na Norma είτε Norma του Bellini, η γεύση είναι φανταστική.

Θα χρειαστείς μία ώρα για να προετοιμάσεις τη μακαρονάδα. Βάλε να ακούσεις μέρος από την Casta Diva και τη Μαρία Κάλλας.

Για 4 μερίδες θα χρειαστείς:

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε λωρίδες

αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο

400γρ σάλτσα ντομάτας

1 κουταλάκι αποξηραμένη καυτερή πιπεριά

¾ από ένα κουταλάκι ρίγανη

500γρ ρικατόνι ή σπαγγέτι

4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κουταλιές ψιλοκομμένο βασιλικό

τυρί πεκορίνο ή ρικότα

Πως θα το φτιάξεις:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία. Πρόσθεσε τις μελιτζάνες και άφησε τις μέχρι να ροδίσουν. Αφαίρεσε τις από το τηγάνι, βάλε τις σε ένα πιάτο και πασπάλισε με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βάλε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και σόταρε για 3-4 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και άφησέ το να δώσει το άρωμα του για άλλο 1 λεπτό.

Ρίξε τις ντομάτες και περίμενε μέχρι να πάρει έναν βρασμό η σάλτσα σου. Τότε βάλε τα μπαχαρικά και το αλάτι. Σιγόβρασε για 15-20 λεπτά.

Όσο βράζει η σάλτσα σου βράσε σε μία κατσαρόλα αρκετό αλατισμένο νερό. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και μαγείρεψε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Βάλε τα ζυμαρικά και τις μελιτζάνες στη σάλτσα και ανακάτεψε μέχρι να καλυφθούν τα ζυμαρικά τέλεια από τη σάλτσα. Πρόσθεσε τον μαιντανό, τον βασιλικό και το τυρί και σέρβιρε όσο είναι ζεστό.

featured photo: LIZ ANDREW/STYLING: ERIN MCDOWELL / Purewow.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.