Ο Αλέξανδρος Τσούτης είναι παθιασμένος με τα ταξίδια. Είναι φωτογράφος και travel blogger και ξεφυλλίζοντας τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες του καταλαβαίνεις πως το πάθος του μοιράζεται ανάμεσα στα δύο. Κάθε φωτογραφία εξιστορεί και μια μικρή ιστορία, την κοιτάς και αυτομάτως μεταφέρεσαι σε εκείνο το μέρος περιστοιχισμένος από διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που το National Geographic έχει επιλέξει να δημοσιεύσει δύο από τις φωτογραφίες του.

Τι είναι για εσένα το ταξίδι;

Ταξίδια που δε θα τα χαρακτήριζα αναψυχής, αλλά περισσότερο αναζήτησης εμπειριών, εξερεύνησης άγνωστων τόπων, επαφής με τον άνθρωπο και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που τείνει να εκλείψει.

Υπάρχει κάποια πόλη, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, που πια να αποκαλείς ‘’σπίτι’’ σου;

“Σπίτι” μου αποτελεί μόνο το σπίτι μου. Η εστία που με προσμένει μετά από την κόπωση κάθε απαιτητικού ταξιδιού. Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τον τόπο τους, το πιο όμορφο μέρος στη γη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο να ταξιδεύεις πολύ συχνά;

H πρόκληση κάθε ταξιδιού που οργανώνει κανείς ανεξάρτητα, ξεκινά από το να ξεπεράσει τους φόβους του. Τα υπόλοιπα, που αφορούν την οργάνωση, τον προγραμματισμό, τις μετακινήσεις, τη διαμονή και τα απρόοπτα, επιλύονται όχι τόσο δύσκολα. Η τεχνολογία παρέχει πλέον στον ταξιδιώτη πολύτιμη γνώση και δυνατότητες που δεν είχε στο παρελθόν.

Ποιο κομμάτι απολαμβάνεις περισσότερο σε ένα ταξίδι;

Το πιο όμορφο πράγμα για εμένα στο ταξίδι είναι η επαφή με τους ανθρώπους, η διάδραση με τα παιδιά, η γνωριμία με τον τρόπο ζωής των λαών, σε τόπους που ο τουρισμός δεν έχει αλλοιώσει τον αυθορμητισμό και την αγνότητά τους.

Έχεις κάποια ανάμνηση από τα ταξίδια που έκανες στην παιδική σου ηλικία;

Στα παιδικά μου χρόνια οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας και της οικογένειάς μου δεν επέτρεπαν μακρινά ταξίδια. Παρ’ όλα αυτά, οι απλές αποδράσεις όπου κατασκηνώναμε στη φύση, που το κάθισμα του αυτοκινήτου γίνονταν η πιο συναρπαστική παιδική κλίνη, παραμένουν ανεξίτηλες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος σε όλο τον κόσμο και γιατί;

Κάθε σημείο του πλανήτη μου ασκεί τη δική του γοητεία και δεν μπορώ να συγκρίνω και να ξεχωρίσω τόπους. Σίγουρα προτιμώ περισσότερο τις άλλες ηπείρους σε σχέση με την “πολιτισμένη” γηραιά, κι έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για την Αφρική την οποία έχω επισκεφτεί εκτενώς. Ακόμα, με μάγεψε η Υεμένη, η Βενεζουέλα, το Σουδάν, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Πακιστάν και πολλές άλλες χώρες.

Τι σου έχουν διδάξει τα ταξίδια σου;

Αυτό που έχει εισπράξει η ψυχή μου από τα ταξίδια, είναι η ομορφιά όχι μόνο των τοπίων, αλλά κυρίως της ανθρώπινης ψυχής που δεν έχει χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, φυλή, κοινωνική τάξη. Νιώθω πως όλοι μας, πλούσιοι και φτωχοί, είμαστε ίσοι απέναντι στο δώρο της ζωής που μας δόθηκε και την παρουσία μας στον πλανήτη αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: «Τα ταξίδια μού έμαθαν να εμπιστεύομαι την καλοσύνη των ανθρώπων»