Λίγο η χρονιά που διανύουμε και λίγο η αγωνία που προκαλεί η μετά-κορωνοϊού εποχή, είναι λογικό να σε γεμίζουν με ανησυχίες. Για αρχή θα σου πούμε το πολύ κλασικό, πως “όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε”. Πρόκειται για μία κοινή, παγκόσμια εμπειρία που έχει ταλανήσει τον κόσμο εδώ και καιρό. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι συγγραφείς που προσπαθούν να βγάλουν ένα νόημα από τη ζωή που ζούμε. Δε σημαίνει ότι πάντοτε τα καταφέρνουν, ωστόσο τα βιβλία τους είναι ιδανικά για να εξασκήσουν τη σκέψη σου και να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι συμβαίνει γύρω σου.

Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας

Αυτά τα 5 βιβλία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη ζωή λίγο καλύτερα_1
Εκδόσεις Διόπτρα

Μαζί με όλα τα υπόλοιπα που μας συμβαίνουν, τα πολιτικά παρασκήνια του κόσμου εξακολουθούν να εξελίσσονται. Αν, λοιπόν, θες να κατανοήσεις περισσότερο τα περί πολιτικής, αυτό το βιβλίο τα εξηγεί με πολύ απλά λόγια. Αποδεικνύει έτσι ότι και η γεωγραφία ήταν, είναι και θα είναι θέμα πολιτικό.

Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)

Αυτά τα 5 βιβλία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη ζωή λίγο καλύτερα
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Billy Bryson χρησιμοποιεί δύο βασικά συστατικά για να μας εξηγήσει τη σύγχρονη ιστορία και επιστήμη με τον απλούστερο τρόπο: χιούμορ και σαφήνεια. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα γελάσεις, αλλά και θα πάρεις απαντήσεις σε πολλά από τα καθημερινά ερωτήματά σου.

Η άλγεβρα της ευτυχίας

Αυτά τα 5 βιβλία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη ζωή λίγο καλύτερα_1
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Για τον Scott Galloway, η ευτυχία είναι άλλη μία εξίσωση. Με αυτό το σκεπτικό, η ευτυχία γίνεται αμέσως κάτι που μπορεί να επιτευχθεί από τους ανθρώπους. Μπορεί στο σχολείο να μην τα πήγαινες καλά με τα μαθηματικά, εδώ όμως μπορείς να κάνεις μία παραχώρηση.

Πώς να μη χάσουμε το μυαλό μας σε μία εποχή κρίσης

Αυτά τα 5 βιβλία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη ζωή λίγο καλύτερα_2
Εκδόσεις Ψυχογιός

Εδώ δε χρειάζονται συστάσεις. Το βιβλίο προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται στον τίτλο του. Βασικό σημείο των καιρών μας είναι το άγχος και το στρες. Η Ελίφ Σαφάκ μέσα από δικές της εμπειρίες και παρατηρήσεις προσπαθεί να στρέψει το βλέμμα μας σε άλλη κατεύθυνση.

Α-Πέτυχα!

Αυτά τα 5 βιβλία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη ζωή λίγο καλύτερα_3
Εκδόσεις Ψυχογιός

Για όσους δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφιλιωθούν με τις αποτυχίες τους, αυτό το βιβλίο είναι μία καλή αρχή. Η ζωή του κάθε ανθρώπου συνιστάται από επιτυχίες και αποτυχίες και όχι μόνο με ένα από τα δύο. Όσο πιο γρήγορα το κανονικοποιήσουμε αυτό, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να πορευτούμε στη συνέχεια.

featured image: @JulieK