Μαζί με τους στόχους της νέας χρονιάς αποφάσισες να ξεκινήσεις δίαιτα και γυμναστήριο κι εδώ έρχεται το ερώτημα κόλαφος: «τι είναι καλύτερο για την απώλεια λίπους; Η αερόβια άσκηση, η διαλειμματική ή τα βάρη»;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Αερόβια άσκηση

Ο αριθμός θερμίδων που καις κατά τη διάρκεια της άσκησης εξαρτάται από το βάρος σου και την ένταση της άσκησης. Για τις περισσότερες δραστηριότητες, όσο περισσότερα κιλά ζυγίζεις, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψεις.

Αν ζυγίζεις για παράδειγμα περίπου 70 κιλά, μπορείς να κάψεις μέχρι και 250 θερμίδες για 30 λεπτά jogging σε μέτριο βαθμό.

Αν τρέξεις σε πιο έντονο ρυθμό, οι θερμίδες μπορεί να φτάσουν τις 365 στον ίδιο χρόνο. Από την άλλη, αν η προπόνηση γίνει με βάρη για το ίδιο χρονικό διάστημα οι θερμίδες που θα κάψεις θα κυμανθούν από 150 – 250.

Γενικά, θα κάψεις περισσότερες θερμίδες ανά προπόνηση με την αερόβια (cardio) άσκηση σε σχέση με την προπόνηση με βάρη για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Άσκηση με βάρη

Αν και με την προπόνηση με βάρη δεν καις τόσες θερμίδες όσες με την αερόβια, τα οφέλη είναι περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.

Οι ασκήσεις με βάρη είναι πιο αποτελεσματικές από την αερόβια άσκηση για την μυϊκή ενδυνάμωση. Κατ’ επέκταση, αφού οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας από ό,τι οι υπόλοιποι ιστοί, συμπεριλαμβανομένου του λιπώδους ιστού, ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται και έτσι καις θερμίδες και μετά το τέλος της προπόνησης.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες αναφέρουν ότι ο βασικός μεταβολισμός παρέμεινε αυξημένος μέχρι και 38 ώρες μετά από μία προπόνηση με βάρη, ενώ καμία παρόμοια αντίδραση δεν έχει παρατηρηθεί μετά την αερόβια άσκηση.

Διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης

Ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης περιλαμβάνει έντονη άσκηση μικρού χρονικού διαστήματος που εναλλάσσεται με περιόδους ανάκαμψης χαμηλής έντασης και συνολικά μπορεί να διαρκεί 10 – 30 λεπτά. Παράλληλα, μπορεί να περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών ασκήσεων.

Μελέτες δείχνουν ότι η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης έχει σαν αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Κάποιες από αυτές δείχνουν επίσης, ότι μπορεί να κάψεις πολύ περισσότερες θερμίδες σε σχέση με την αερόβια άσκηση ή την προπόνηση με βάρη. Γενικά, μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιο ποσοστό απώλειας λίπους με την αερόβια, σε λιγότερο χρόνο.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr