Καθένας από τους 12 οίκους στην αστρολογία σχετίζεται με μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής μας.

Βλέποντας τους οίκους στον γενέθλιο χάρτη, μπορείς να καταλάβεις περισσότερα για τον εαυτό σου από όσα θα μπορούσαν ποτέ να σου πουν τα ζώδια και οι πλανήτες. Θα μπορείς ακόμη και να αξιοποιήσεις την προγνωστική αστρολογία, γνωστή και ως ωροσκόπια. Σκέψου το ως εξής: Ο πλανήτης είναι ο χορευτής, το ζώδιο είναι ο χορός και ο οίκος είναι η σκηνή.

«Ας υποθέσουμε ότι έχεις τη Σελήνη σου στους Ιχθύς και βρίσκεται στον 10ο οίκο», λέει η Camila R. Quintero, σε σχετικό άρθρο στο Elite Daily. «Γνωρίζουμε ότι η Σελήνη είναι τα συναισθήματά μας και ο 10ος οίκος έχει να κάνει με την καριέρα μας, οπότε αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματά μας συνδέονται πολύ στενά με την καριέρα μας», εξηγεί.

Σύμφωνα με τους αστρολόγους, οι πρώτοι έξι οίκοι αφορούν την προσωπική μας ζωή. Οι τελευταίοι έξι περιγράφουν τις περιοχές έξω από τον εαυτό μας. Ο 10ος οίκος είναι ο πιο ορατός στον έξω κόσμο και περιγράφει πώς μας βλέπουν οι άλλοι.

Για να βρεις τον 10ου οίκο σου, θα χρειαστείς μία εφαρμογή που υπολογίζει τις θέσεις των πλανητών και τους γενέθλιους χάρτες, υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες και apps που το κάνουν αυτό. Απαιτείται η ακριβής ώρα και τοποθεσία γέννησης.

Τι είναι ο 10ος οίκος στην αστρολογία;

Ένας γενέθλιος χάρτης περιέχει τέσσερις «γωνιακούς» οίκους. Οι γωνιακοί οίκοι «υπαγορεύουν τα αδιαπραγμάτευτα μέρη της ζωής των ανθρώπων». Ο πρώτος, ο τέταρτος, ο έβδομος και ο δέκατος οίκος χωρίζουν το διάγραμμα σε τεταρτημόρια και προσδιορίζουν βασικά σημεία στον ουρανό όταν γεννήθηκε ένα άτομο.

Ο 10ος οίκος είναι οι φιλοδοξίες σου, τι βλέπουν οι άνθρωποι σε σένα τους σκοπούς σου. Το να κατανοήσεις το ζώδιο του 10ου οίκου σου θα σου επιτρέψει να κατανοήσεις την ενέργεια του πεπρωμένου σου, λέει η αστρολόγος Dalanah, στο podcast Moon Matters. «Είναι η ενέργεια που χρειάζεσαι για να μπορέσεις να μπεις στον ρόλο του πεπρωμένου σου».

Καθώς αυτός ο οίκος έχει να κάνει με τη δημόσια ζωή, αντιπροσωπεύει επίσης τη φήμη και την εκτίμηση, επομένως είναι λογικό οι διασημότητες να έχουν συχνά σημαντική δραστηριότητα στον 10ο οίκο στους γενέθλιους χάρτες τους.

Ο 10ος οίκος αντιπροσωπεύει επίσης την εικόνα σου. «Το feed κάποιου στο Instagram μπορεί ας πουμε να θυμίζει στοιχεία από τον 10ο οίκο κάποιου», λέει η Taryn Bond. «Είναι αυτό που θέλουν να δείξουν και να επικοινωνήσουν». Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τα στοιχεία του πρώτου οίκου, που είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργείς ενστικτωδώς όταν βρίσκεσαι σε μια άγνωστη κατάσταση.

«Ο 10ος οίκος είναι ειλικρινά ένα χρυσωρυχείο», σημειώνει η Bond. «Δείχνει το εισιτήριό σου για την επιτυχία. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς σε βλέπουν οι άλλοι επαγγελματικά και δείχνει και ποιος είναι ο σκοπός σου».

Ο 10ος οίκος είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του γενέθλιου χάρτη και είναι απαραίτητος για να ξεκλειδώσεις τα μυστικά του πεπρωμένου που σχετίζεται με την επιτυχία. Περιέχει την προσωπική σου συνταγή για εκπλήρωση, σκοπό και επιτυχία.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Κριός

Μπορείς να αναλάβεις ευθύνες και να έχεις τον έλεγχο στην πορεία της καριέρας σου. Συνδέεται με ελεύθερο επάγγελμα και δεν αισθάνεσαι γεμάτος και επιτυχημένος  αν η καριέρα σου δεν σας εκφράζει. Έχεις τη δύναμη να ξεπερνάς τα εμπόδια, να είσαι αποτελεσματικός και η δημόσια εικόνα σου θα συμβάλει στην επαγγελματική επιτυχία σου.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Ταύρος

Το πώς σε βλέπει κανείς, είναι ένας σημαντικός παράγοντας σχετικά με το επάγγελμά σου. Αισθάνεσαι άνετα και λειτουργείς καλύτερα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, επειδή ο Ταύρος είναι ένα επιχειρηματικό ζώδιο.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι οι Δίδυμοι

Διάλεξε ένα επάγγελμα το οποίο προβάλει τις ιδέες σου και την ικανότητα σκέψης σου. Μια καριέρα που περιλαμβάνει συγγραφή, όπως η δημοσιογραφία ή απαιτεί τη μετάδοση πληροφοριών, όπως η διδασκαλία, σου ταιριάζουν καλύτερα. Μπορεί να ακολουθήσεις δύο διαφορετικές πορείες σταδιοδρομίας ή να έχεις δύο εργασίες ταυτόχρονα.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Καρκίνος

Μπορεί η επαγγελματική σου ζωή να συσχετίζεται με το σπίτι ή την οικογένειά, όπως για παράδειγμα, να έχει μια οικογενειακή επιχείρηση. Μπορεί να έχεις ένα επάγγελμα που συσχετίζεται με τα τρόφιμα ή εστιατόριο ή με την ακίνητη περιουσία. Η καριέρα σου γίνεται το «καταφύγιο» σου και σου παρέχει ασφάλεια.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Λέων

Δεν μπορείς να αποδώσεις σε ένα επάγγελμα όπου δέχεσαι εντολές. Θέλεις να απολαμβάνεις τη δημοτικότητα και την προσοχή και θέλεις αυτό να έρθει ως αποτέλεσμα του τι έχεις πετύχει στην επαγγελματική σου ζωή.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι η Παρθένος

Ο Παρθένος είναι πολύ αναλυτικός. Πολλοί ψυχαναλυτές και επίσης επαγγέλματα που αφορούν τη θεραπεία, την υγεία και την προσφορά υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο, συσχετίζονται με την Παρθένο στον δέκατο οίκο.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Ζυγός

Αποδίδεις καλύτερα σε μια συνεργατική σχέση και μπορείς να αποδώσεις καλύτερα σε ένα επάγγελμα που αφορά τις τέχνες, την ομορφιά ή τη διακόσμηση. Οι επιχειρηματικές συνεργασίες σε οδηγούν στην επαγγελματική επιτυχία.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Σκορπιός

Ο Σκορπιός σηματοδοτεί την εξουσία αλλά και τους οικονομικούς πόρους των άλλων ανθρώπων, έτσι αν έχεις τον Σκορπιό στον δέκατο οίκο σου σού ταιριάζει μια θέση εργασίας στον οικονομικό κλάδο. Ο,τι κάνεις θα πρέπει να το κάνεις με πάθος και απόλυτη δέσμευση σε αυτό που έχεις αναλάβει. Αυτή η πλανητική θέσει μπορεί να συναντάται επίσης στα ωροσκόπια των γιατρών, των χειρουργών, των ιατροδικαστών και των ερευνητών.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Τοξότης

Βρίσκεις ενδιαφέρουσα την εκπαίδευση και τον ακαδημαϊκό κόσμο, όπως επίσης και ό,τι συσχετίζεται με τα υπουργεία, τους νόμους, το δίκαιο και την τουριστική βιομηχανία, καθώς και τις εκδόσεις, τη διαφήμιση και οτιδήποτε αφορά την προώθηση. Ίσως η καριέρα σου συνδέεται με ταξίδια στο εξωτερικό ή να ζείς στο εξωτερικό εξαιτίας της δουλειάς σου.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Αιγόκερως

Αναλαμβάνεις τα βαριά φορτία και δουλεύεις πολύ σκληρά. Είσαι πρόθυμος να προσφέρεις πολλά και περιμένεις να ανταμειφθείς και να αναγνωριστείς. Επίσης λειτουργείς καλά στο πλαίσιο των κανόνων και της ευπρεπούς συμπεριφοράς.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Υδροχόος

Σου ταιριάζει ένα επάγγελμα που αφορά κάποια ανθρωπιστική δράση. Λειτουργείς καλύτερα όταν δουλεύεις ανεξάρτητα και αυτόνομα, εφαρμόζοντας τις δικές σου μοναδικές προσεγγίσεις και ιδέες. Δεν αποδίδεις όταν πιέζεσαι γιατί θέλεις να κάνεις τα πράγματα με τον τρόπο σου. Λειτουργείς καλύτερα σε μια ομάδα ή προσφέροντας κοινωνική υπηρεσία.

Αν το ζώδιο του δεκάτου οίκου σου είναι ο Ιχθύς

Η καριέρα σου θα σου επιτρέψει να βοηθήσεις άλλους που είναι λιγότερο τυχεροί ή σε έχουν ανάγκη. Δεν είσαι τόσο φιλόδοξος κι αυτό βοηθά στο να κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Μπορεί να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική, τον χορό και τις τέχνες.