Κάποιοι από εμάς επανήλθαμε μόλις πρόσφατα στη ρουτίνα γυμναστικής, ξανά μετά από virtual μαθήματα pilates και τρέξιμο στο πάρκο ή στο κοντινό βουνό.

Ξέρουμε ήδη τα οφέλη του cardio στην καρδιοαναπνευστική αντοχή μας, στην κυκλοφορία του αίματος, στην ενίσχυση του μεταβολισμού μας και στη μείωση των επιπέδων στρες.

Εάν σκέφτεσαι να επιστρέψεις κι εσύ στην cardio προπόνηση ή βρίσκεσαι κάπου ανάμεσα στο θέλω αλλά δεν ξέρω αν έχω κουράγιο, λάβε σε παρακαλώ υπόψη σου τις παρακάτω ενδείξεις πραγματικής και θετικής αλλαγής, ανεξάρτητα από το ΔΜΣ σου.

01. Το κουμπί του παντελονιού σου θα κλείνει πιο εύκολα

Μπορεί να μη δεις σημαντική αλλαγή στο βάρος σου, ειδικά αν δεν κάνεις αλλαγές και προσαρμογές και στη διατροφή σου,  αλλά θα αισθανθείς σίγουρα διαφορετικά —με περισσότερη ενέργεια και πιο δυνατό σώμα. Το λεμφικό σου σύστημα όμως θα δουλεύει καλύτερα, εσύ θα πίνεις περισσότερο νερό, στο πλαίσιο της νέας σου ενεργής ζωής θα κάνεις καλύτερες διατροφικές επιλογές κι όλες οι διεργασίες μαζί το πιθανότερο είναι να μειώσουν τον μετεωρισμό και κατ’ επέκταση την περιφέρεια της κοιλιάς σου. Μάντεψε: αυτή η κίνηση που σε δυσκολεύει με τα αγαπημένα σου παντελόνια θα γίνει πιο εύκολη κι εσύ ενδεχομένως να νιώσεις ότι φροντίζεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου.

02. Τα συναισθήματά σου θα μοιάζουν πιο… ρυθμισμένα

Η διάθεσή μας μετά από μία cardio προπόνηση είναι αισθητά πιο ρυθμισμένη χάρη στο ότι ιδρώσαμε. Μετά από σειρά προπονήσεων θα δεις ότι όταν απογοητεύεσαι ή αγχώνεσαι, θα είναι πιο εύκολο να κρίνεις και να επιλέγεις αφήνοντας τα ασήμαντα θέματα να μην σε επηρεάζουν τόσο. Η αρχή γίνεται από την κάθε φορά που νικάμε τη σκέψη “έλα, μείνε στον καναπέ” και καταφέρνουμε να πάμε στο γυμναστήριο. Θυμήσου όλες τις φορές που είπες “καλά έκανα και ήρθα τελικά”. Το μυστικό είναι να μπορείς να διακρίνεις ποια μέρα είναι πραγματικά δύσκολη για σένα και θα σου είναι πιο χρήσιμο να μείνεις στο σπίτι φροντίζοντάς σε και ποιά μέρα αξίζει να πιέσεις να πιέσεις λίγο παραπάνω τον εαυτό σου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι «η συνεπής αερόβια δραστηριότητα συνδέεται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων και τη βελτίωση της διάθεσης».

03. Περισσότερες αντοχές

Αν είσαι αρχάριος θα ξεκινήσεις με ένα ήπιο πρόγραμμα το οποίο και σιγά σιγά θα αναπτύσσεις. Στην πορεία, προπόνηση με προπόνηση θα βλέπεις ότι χτίζεις τη δύναμη και τους μυς σου, στόχος που είναι διαφορετικός από τον στόχο του να δεις διαφορετικό αριθμό στη ζυγαριά, αλλά παραμένει αγαπημένος στόχος. Γιατί: θα ανεβαίνεις πιο εύκολα τις σκάλες χωρίς να λαχανιάζεις, θα μεταφέρεις τα ψώνια, θα κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, θα ανέβεις με φίλους στο βουνό και εσύ θα νιώθεις υπέροχα με τον εαυτό σου. Γιατί θα ξέρεις ότι μπορείς!

04. Καλύτερος ύπνος

Ένα από τα αγαπημένα οφέλη της γυμναστικής: Κοιμάσαι εύκολα. Κι αυτό σημαίνει ότι θα ξυπνάς πιο ξεκούραστος. Ξέρεις καλύτερα από εμένα πόση σημασία έχει αυτό.

05. Η ζωή μας σε αρμονία

Κάτι που συμβαίνει όταν βάζουμε τις συνεπείς προπονήσεις στη ζωή μας και πολλοί από εμάς δεν το συνειδητοποιούμε είναι ότι φτιάχνοντας όλα τα παραπάνω φτιάχνεις ένα σύνολο: την καθημερινότητά σου. Μια καλή ρουτίνα βασίζεται σε μια άλλη και σε μία άλλη και σε μία άλλη. Κι ενώ δεν το περίμενες μία απλή συνδρομή στο γυμναστήριο σου έφτιαξε τη διάθεση, την αντοχή, τα συναισθήματα και τον ύπνο.