Ας μειώσουμε τα tweets και τα memes από ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται για το “ταλέντο” τους να “σκοτώνουν” φυτά. Πολλοί από εμάς δεν καταφέραμε να σώσουμε μία γαρδένα, ένα γιασεμί ή μία βιγόνια και κάποιοι δεν πήραμε εκείνον τον φρέσκο βασιλικό στη γλάστρα -για τις σάλτσες- γιατί έχουμε γεμίσει άδειες γλάστρες στην αποθήκη.

Επειδή όλα ξεκινούν από την καλή πρόθεση, ας δούμε ορισμένες βασικές πραγματικότητες κηπουρικής που ισχύουν για οτιδήποτε σκοπεύεις να φυτέψεις αυτή την Άνοιξη.

01. Μπορεί να μην εξοικονομήσεις χρόνο φυτεύοντας φυντάνια αντί να ξεκινήσεις με σπόρους

Πολλοί από εμάς προτιμούμε να αγοράσουμε φυτόσπορα αν και η αγορά σπόρων είναι πολύ φθηνότερη. Ίσως είναι η ανησυχία και η άγνοια της διαχείρισης των σπόρων, ενώ ένα μικρό φυτό μας είναι πιο οικείο ως προς τη διαχείριση. Λανθασμένα υποθέτουμε ότι τα λαχανικά θα βγουν νωρίτερα αγοράζοντας σπορόφυτα. Οχι απαραίτητα.

Το να ξεκινήσεις από τους σπόρους είναι πραγματικά εύκολο. Η αγορά μικρών φυτών δεν εξοικονομεί απαραίτητα χρόνο ούτε θα αποδώσει πιο γρήγορα, καθώς αυτά τα σπορόφυτα πρέπει να δημιουργήσουν ένα στερεό ριζικό σύστημα στον κήπο μετά τη μεταφύτευση. Με την ίδια λογική αν αγοράζεις λουλούδια για το βάζου σου φρόντισε να μην αγοράζεις λουλούδια που είναι ήδη ανθισμένα, γιατί θα έχεις λιγότερο χρόνο για να τα απολαύσεις!

02. Φυτέψε κοντά σε πηγή νερού

Θα πεις αυτονόητο, θα σου πω όχι για όλους. Τα φυτά χρειάζονται νερό και το πιο πιθανό είναι να ποτίζεις σωστά εάν ο κήπος ή οι γλάστρες σου βρίσκονται κοντά σε σύνδεση νερού ή τουλάχιστον είναι εύκολα προσβάσιμες με λάστιχο.

03. Δεν είναι όλα τα ζωύφια στον κήπο βλαπτικά

Τα να φυτέψεις λουλούδια ή βότανα δίπλα σε λαχανικά θα προσελκύει πεταλούδες και καλά ζωύφια που χρησιμεύουν ως επικονιαστές και καταπολεμούν τα κακά ζωύφια, όπως οι αφίδες που μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά. Σκέψου κόλιανδρο, άνηθο, μάραθο. Τα ωφέλιμα ζωύφια, περιλαμβάνουν πασχαλίτσες, γαιοσκώληκες και σκαθάρια.

04. Αξιοποίησε τη διαδοχική φύτευση

Οι γεωπόνοι ενθαρρύνουν τη διαδοχική φύτευση, που σημαίνει «να φυτεύεις την ίδια καλλιέργεια πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν», έτσι ώστε καθώς μια παρτίδα πεθαίνει, μια άλλη μόλις να αρχίζει. 

Ανάλογα με το κλίμα ανάπτυξης και τον τύπο του φυτού που θέλεις, η διαδοχική φύτευση μπορεί να σημαίνει φύτευση σε πολλές παρτίδες με διαφορά λίγων εβδομάδων την άνοιξη ή μπορεί να σημαίνει φύτευση φθινοπωρινής καλλιέργειας και στη συνέχεια ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Μπορείς να μάθεις περισσότερα ρωτώντας στο κοντινό σου φυτώριο.

05. Κλάδεμα

Πολλά λουλούδια ωφελούνται από το κλάδεμα, το οποίο ορίζεται ως «[κόβοντας] ένα μέρος της ανάπτυξης του νέου φυτού, το ενθαρρύνετε να διακλαδιστεί», κάτι που οδηγεί σε περισσότερους και μακρύτερους μίσχους. Το κλειδί είναι να κόψεις το πρώτο στέλεχος από κάθε φυτό, πριν φτάσει στο μέγιστο της ανάπτυξης και του ανοίγματος. Μπορεί να ακούγεται τρελό να διακόπτεις μια άνθιση καθώς μεγαλώνει ακόμα, αλλά οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο θα έχει πραγματικά ως αποτέλεσμα περισσότερους μίσχους ανά φυτό. Οι ζίννιες, οι ντάλιες, οι κατιφέδες και τα snapdragons είναι παραδείγματα λουλουδιών που ωφελούνται από το κλάδεμα.

Και όσο για τα λαχανικά: Δοκίμασε ένα “grow bag!” ή αλλιώς μια τσάντα καλλιέργειας. Οι τσάντες αυτές είναι οι μαλακές, εκδόσεις των αγαπημένων μας κεραμικών ή πλαστικών γλαστρών που αφήνουν το φυτό και το ριζικό του σύστημα να αναπνέει. Είναι ραμμένες από ελαφριά υφάσματα όπως πολυπροπυλένιο ή λινάτσα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βολεύουν πολύ.

Αν αγαπάς την κηπουρική, έναν ανθισμένο κήπο στο μπαλκόνι σου ή θες απλά φρέσκο βασιλικό για τις σάλτσες σου μη διστάσεις να ρωτήσεις τους ανθρώπους στο ανθοπωλείο ή στο φυτώριο κοντά σου. Η κηπουρική είναι αγάπη!