Ο μυοσκελετικός πόνος μπορεί να προκαλέσει πόνο στους μύες, τα οστά, τους τένοντες, αρθρώσεις και τα νεύρα. Μπορεί να είναι ξαφνικός και σύντομος ή χρόνιος όταν διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες, επηρεάζοντας είτε μόνο μια περιοχή του σώματός, είτε ολόκληρο το σώμα σας.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λιατόπουλο, φυσικοθεραπευτή – συνεργάτη του doctoranytimeσυχνά, προκύπτει μετά από τραυματισμό από κάποιο ατύχημα, κάταγμα ή διάστρεμμα ενώ μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες όπως οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι οποίες ενδέχεται να καταπονούν μια συγκεκριμένη περιοχή, η υπερβολική χρήση ή και η παρατεταμένη κινητοποίηση. Ο μυϊκός ιστός ενδέχεται, ακόμη, να τραυματιστεί από τη φθορά που προκαλούν οι καθημερινές δραστηριότητες ή προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.

Με την κατάλληλη θεραπεία, όμως, είναι δυνατόν να ανακουφιστούν τα συμπτώματα. Επομένως, αν ο πόνος είναι επίμονος και σε ταλαιπωρεί, είναι καλό να απευθυνθείς σ’ έναν ειδικό ώστε να μπορέσεις να τον αντιμετωπίσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις τις ασχολίες και δραστηριότητές σου, βελτιώνοντας όχι μόνο την καθημερινότητά αλλά και την ποιότητα της ζωής σου.

Πως να διαχειριστείς τον μυοσκελετικό πόνο

Η αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου, μπορεί να γίνει μέσα από τη λήψη φαρμάκων, τη χειρουργική επέμβαση και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η επιλογή της θεραπείας γίνεται σύμφωνα με την διάγνωση της αιτίας που προκαλείται ο πόνος.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ώστε το άτομο να διατηρήσει τις δραστηριότητες του αλλά δεν αποτελεί θεραπεία και δεν συστήνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Οι περιπτώσεις καθορίζονται σε συνεννόηση με τον γιατρό, ο οποίος συνταγογραφεί το φάρμακο και ενημερώνει για τη χρήση του, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν χρήσιμες βιταμίνες και μέταλλα. Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται σε περιπτώσεις που οι υπόλοιπες θεραπείες δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όσο για τις απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά να διαχειριστείς τον πόνο και να βελτιώσεις τη λειτουργικότητά σου.

Διάγνωση του αιτίου

Ο επίμονος πόνος είναι περίπλοκος και μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Σε πρώτο επίπεδο είναι σημαντικό, να ανακαλύψεις τη ρίζα του προβλήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια. Με τη βοήθεια του ειδικού, θα εντοπίσετε το αίτιο, ώστε να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία για σένα.

Επαφή με άσκηση

Είναι δύσκολο να παραμείνεις δραστήριος, όταν ο πόνος είναι επίμονος και σε εμποδίζει από το να κάνεις τις δραστηριότητες που αγαπάς. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η επαφή με την άσκηση, θα σου επιτρέψει να αποκτήσεις τον έλεγχο του πόνου που νιώθεις. Επικεντρώσου στην μυϊκή ενδυνάμωση, κάνοντας για παράδειγμα διατάσεις με τη συχνότητα που θα σε συμβουλέψει ο φυσικοθεραπευτής σου. Εκείνος θα σε κατευθύνει για την συχνότητα, τη διάρκεια και το σωστό τύπο ασκήσεων για την περίπτωσή σου.

Διατροφή, ύπνος και ξεκούραση

Η διαχείριση του καθημερινού πόνου μπορεί να επηρεάσει πολλές φορές την ενέργειά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φρόντισε να ξεκουράζεσαι αρκετά και να κοιμάσαι επαρκώς. Η διατροφή πρέπει να είναι υγιεινή και αντιφλεγμονώδης, ώστε να καταπολεμείται η φλεγμονή. Συνεπώς, συνήθειες που αυξάνουν τη φλεγμονή, όπως το κάπνισμα, καλό είναι να αποφεύγονται.

Διαχείριση τραύματος

Η τοποθέτηση πάγου στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει αμέσως μετά τον τραυματισμό, μειώνοντας τον πόνο και περιορίζοντας το πρήξιμο. Η θερμότητα της περιοχής κατά τις επόμενες μέρες θα ανακουφίσει την δυσκαμψία που δημιουργείται. Για προβλήματα ή τραυματισμούς που οφείλονται σε υπερβολική χρήση συστήνεται, συνήθως, ξεκούραση της τραυματισμένης περιοχής ώσπου να περάσει η φλεγμονή.

Αν για παράδειγμα αντιμετωπίζεις αρθρίτιδα ή άλλους μυϊκούς πόνους, μπορεί να συμβάλλουν συγκεκριμένες ασκήσεις, όπως οι διατάσεις. Οι διάφορες τεχνικές χαλάρωσης η διαλογισμού μπορεί να είναι χρήσιμες στο να διαχειριστείτε τον πόνο.

Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τον μυοσκελετικό πόνο;

Τα ισχυρά οστά και οι αρθρώσεις είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του μυοσκελετικού πόνου. Μερικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, είναι οι εξής:

· Απόφυγε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις

· Διατήρησε καλή στάση του σώματος

· Φρόντισε να τεντώνεσαι συχνά

· Kάνε ασκήσεις ενδυνάμωσης για καλύτερη φυσική κατάσταση

Ευχαριστούμε θερμά τον φυσικοθεραπευτή – συνεργάτη του doctoranytime, Παναγιώτη Λιατόπουλο.