Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά και ο χρόνος που μένει για τον εαυτό μας, άρα και οι επιλογές για το πώς να τον ξοδέψουμε ή αξιοποιήσουμε κάθε φορά.

Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως η ύπαρξη δραστηριοτήτων ή αλλιώς hobbies στη ζωή και ρουτίνα μας, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας και είναι καλό να προσπαθούμε να προγραμματίζουμε έτσι τις δουλειές μας ώστε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί, ώστε ν επωφελείσαι σε πολλές πλευρές.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχεις hobbies; (2) (1)
unsplash.com/@anniespratt

Ποια είναι τα οφέλη των hobbies όμως;

#1. Βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία. Μπορεί να έχεις μια γεμάτη μέρα από υποχρεώσεις και tasks για τη δουλειά και άλλους τομείς, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε εσένα, τότε αλλάζουν όλα. Στο τέλος της δραστηριότητας, θα νιώθεις πιο γεμάτη και χαρούμενη, ακριβώς επειδή έκανες κάτι που ήθελες εσύ, ενώ η δημιουργικότητα σου θα ξεπεράσει τα μέχρι πριν, δεδομένα.

#2. Επηρεάζουν θετικά τη σωματική μας κατάσταση. Ειδικά όταν πρόκειται για hobby όπως η γυμναστική , η πεζοπορία ή η κηπουρική, σε κρατάνε «σε φόρμα» είτε έμμεσα ή άμεσα κι έτσι βελτιώνεις την σωματική σου υγεία.

#3. Κοινωνικοποιείσαι περισσότερο. Πηγαίνοντας σε συγκεκριμένο χώρο για την δραστηριότητα που έχεις επιλέξει, είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις νέο κόσμο, ενώ διευρύνοντας τις ασχολίες σου έχεις περισσότερες πιθανότητες να γνωρίσεις νέα άτομα τα οποία έχουν κοινά μαζί σου όπως το νέο σου hobby.

#4. Ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής- δουλειάς. Έχοντας γεμίσει τη μέρα σου με εργασιακές υποχρεώσεις, καταλήγεις αργά ή γρήγορα να ζεις για να δουλεύεις, για αυτό, για να ξεφεύγει και λίγο το μυαλό καλό είναι να έχεις δραστηριότητες που σε κάνουν να χαλαρώνεις και να περνάς καλά.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχεις hobbies; (3) (1)
unsplash.com/@neonbrand

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα hobby που μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα, και αυτά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον ρυθμό και το τομέα που ωφελούν:

Α. Slow- mo ή αλλιώς παθητικές δραστηριότητες, όπως το να ακούς μουσική ή να διαβάζεις λογοτεχνικά βιβλία. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να ρίχνουν τους εσωτερικούς σου ρυθμούς, και να μειώνουν το stress σε φυσιολογικά επίπεδα.

Β. Flow hobbies, όπως το μαγείρεμα και το γυμναστήριο. Η διαφορά τους είναι πως χρειάζονται ως βασική προϋπόθεση να χρησιμοποιείς παράλληλα κι άλλες δεξιότητες σου όπως είναι ο συγχρονισμός. Επωφελείσαι αρκετά μέσα από αυτά αφού μαθαίνεις να ελέγχεις καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το άγχος σου ώστε να μη σε καταβάλει.

C. Grow hobbies, όπως η εκμάθηση νέων γλωσσών και τα ταξίδια σε νέους προορισμούς. Η κατηγορία αυτή θεωρείται από την πιο κοστοβόρα, ειδικά στην περίπτωση των ταξιδιών, ωστόσο σε κάνουν να αναπτύσσεσαι ψυχικά και νοητικά. Η επαφή με νέους πολιτισμούς και κουλτούρες διευρύνει το μυαλό και τη σκέψη, κι έτσι μόνο καλύτερη μπορεί να γίνεις.