Μαλλιά κοντά, μεσαίου μήκους, μακριά, βαμμένα, φυσικά, ίσια, σγουρά, σπαστά… όλα τόσο όμορφα, που αναδεικνύουν το εκάστοτε πρόσωπο, και είναι, πολλές φορές, από τα πρώτα πράγματα που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει.

Μάλιστα, λέγεται ότι τα μαλλιά αποτελούν και έναν από τους σημαντικότερους δείκτες υγείας!

Όποιος κι αν είναι λοιπόν ο τύπος των μαλλιών σου, χρειάζεται και την κατάλληλη περιποίηση, η οποία διαφέρει, φυσικά, και ανάλογα με την εποχή. Τα μαλλιά που εκτίθενται στην υγρασία και το κρύο του χειμώνα, έχουν ξεχωριστές ανάγκες από εκείνα που εκτίθενται συχνότερα στον αέρα, ή στον ήλιο, τη ζέστη και το αλμυρό νερό της θάλασσας κατά τους καλοκαιρινούς, κυρίως, μήνες. 

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι “κανόνες” που παραμένουν ίδιοι κάθε εποχή. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα, η περιορισμένη, όσο το δυνατόν, χρήση θερμότητας, η αποφυγή του συχνού πιασίματος των μαλλιών, και του καθημερινού λουσίματος, ή η τακτική φροντίδα και ενυδάτωση. Αυτές είναι σίγουρα μερικές απλές πράξεις αγάπης προς τα μαλλιά μας που δε γνωρίζουν εποχή, αλλά αντιθέτως είναι απαραίτητες όλο τον χρόνο. 

Όμως, ας δούμε τι χρειάζονται τα μαλλιά συγκεκριμένα κάθε εποχή, ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε γι’ αυτά και τις ανάγκες τους. 

Τι χρειάζονται τα μαλλιά το φθινόπωρο; 

Επιστροφές… καταστροφές! Η επιστροφή πίσω στην καθημερινότητα μετά από τις διακοπές, έχει φέρει και μικροκαταστροφές στα μαλλιά, που και… νιώθουν, αλλά και δείχνουν ταλαιπωρημένα από το καλοκαίρι. Όμως, ευτυχώς υπάρχει σωτηρία γι’ αυτά με απλά tips, που όταν ακολουθώνται ευλαβικά, έχουν άμεσα και εμφανή αποτελέσματα στα μαλλιά! 

Κούρεμα για καθαρισμό των κατεστραμμένων άκρων από την καλοκαιρινή ταλαιπωρία 

Οι αμέτρητες βουτιές στο θαλασσινό νερό, ή στο νερό της πισίνας, σίγουρα χάρισαν όμορφες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, και αναμνήσεις που θα θυμόμαστε, αλλά τα μαλλιά… φέρουν αντίθετη άποψη σε αυτό. Είναι απαραίτητη λοιπόν μια επίσκεψη στο κομμωτήριο, για κούρεμα και καθαρισμό των μαλλιών από τις κατεστραμμένες άκρες, μιας και είναι κάτι που θα τα αναζωογονήσει συνολικά! 

Σταδιακή αλλαγή χρώματος στα μαλλιά 

Στην περίπτωση που τα μαλλιά είναι βαμμένα, για παράδειγμα ξανθά, και υπάρχει έντονα η ανάγκη για μια ριζική ανανέωση με τον ερχομό του φθινοπώρου, καλό θα ήταν αυτή να γίνει σταδιακά, καθώς τα μαλλιά είναι ήδη ταλαιπωρημένα. Έτσι, μια απότομη αλλαγή από ανοιχτόχρωμα, σε σκούρα, ίσως το μόνο που θα πετύχει είναι να τα κάνει ακόμη χειρότερα. Η συμβουλή από κάποιον ειδικό κομμωτή, για την τακτική και τα στάδια που μπορούν να ακολουθηθούν, θα φέρουν σίγουρα το επιθυμητό αποτέλεσμα! 

Χρήση προϊόντων κατά της τριχόπτωσης 

Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, τα μαλλιά έχουν την τάση να πέφτουν περισσότερο, αλλά αυτό δεν είναι δείκτης ανησυχίας, αν δεν έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει σε τακτική βάση. Η χρήση προϊόντων κατά της τριχόπτωσης, μπορεί να δράσει θετικά στην ενδυνάμωση της τρίχας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της. 

Τέλος, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά, αποτελεί σύμμαχο στην υγεία των μαλλιών, όχι μόνο το φθινόπωρο, αλλά κάθε εποχή του χρόνου! 

Ποιες είναι οι ανάγκες που έχουν τα μαλλιά τον χειμώνα; 

Η ουσία κρύβεται στην ενυδάτωση 

Τον χειμώνα, τα μαλλιά έχουν την τάση να φριζάρουν περισσότερο, και αυτό που μπορεί να τα σώσει, δεν είναι άλλο από την ενυδάτωση. Η τακτική χρήση conditioner, αλλά και η χρήση ενυδατικής μάσκας μία φορά την εβδομάδα, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. 

Περιορισμός στην χρήση θερμότητας 

Καθώς τους χειμερινούς μήνες οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, η πολύ συχνή χρήση εργαλείων θερμότητας στα μαλλιά, αλλάζουν απότομα την θερμοκρασία τους και αυτό είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να τα σοκάρει. Φυσικά, θα υπάρξουν φορές που θα χρειάζεται να στεγνώσει κανείς τα μαλλιά, ή να κάνει περισσότερο styling για να είναι περιποιημένα. Έτσι, η χρήση προϊόντων για θερμοπροστασία μαλλιών, μπορεί να αναστείλει τέτοιες καταστροφές και να τα κρατήσει ενυδατωμένα και υγιή. 

Ποιες είναι οι ανάγκες των μαλλιών την άνοιξη; 

Δράση κατά της εποχιακής τριχόπτωσης 

Η άνοιξη, ως μία ακόμη μεταβατική περίοδος, όπως και το φθινόπωρο, φέρνει μαζί της λίγη παραπάνω τριχόπτωση. Έτσι, αρκεί η εφαρμογή των tips που βοηθούν σε αυτό το πρόβλημα το φθινόπωρο, μιας και το πρόβλημα είναι επίσης, παροδικό. 

Τακτικό λούσιμο για τον περιορισμό της περίσσειας λιπαρότητας 

Το τριχωτό της κεφαλής, την άνοιξη, έχει την τάση να παράγει περισσότερη λιπαρότητα. Γι’ αυτό το τακτικό λούσιμο, με ένα ειδικό για τον εκάστοτε τύπο μαλλιων, σαμπουάν, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, θα επαναφέρει την ισορροπία στα μαλλιά. Μάλιστα, για ένα ιδανικό αποτέλεσμα, αξίζει να συνδυαστεί με απαλό μασάζ στην κεφαλή, καθώς είναι κάτι που επίσης χρειάζονται. 

Τι χρειάζονται τα μαλλιά το καλοκαίρι; 

Αντηλιακή προστασία 

Το καλοκαίρι δεν υποφέρει μόνο η επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία, αν δεν προστατευθεί, αλλά και τα μαλλιά! Έτσι, καθίσταται απαραίτητη η χρήση ειδικών αντηλιακών για τα μαλλιά, που θα δράσουν ενάντια στην καταστροφή από την έκθεση στον ήλιο. 

Πλύσιμο μετά από τη βουτιά 

 Το αλάτι και το χλώριο δεν είναι καλοί φίλοι της τρίχας, έτσι αξίζει να φροντίζουμε απλώς να ξεβγάζουμε με νερό τα μαλλιά μετά από κάθε βουτιά, και ύστερα, ιδανικά, να τα ψεκάζουμε με ένα ενυδατικό σπρέυ προκειμένου να διατηρούνται ενυδατωμένα. 

Απλά tips, που μπορούν όμως να έχουν μεγάλη και θετική επίδραση στα μαλλιά!