Πόσα καλοκαίρια ονειρεύτηκα την Ακτή Αμάλφι. Χρώματα, θάλασσες, γεύσεις, αρώματα και μπλε. Όλη η Ιταλία σε μια περιοχή.

Η Ακτή Αμάλφι είναι ένα σύμπλεγμα μικρών και γραφικών χωριών, που κρέμονται επικίνδυνα σε γκρεμούς, πάνω από μπλε θάλασσες. Χαραγμένη από τα δαιδαλώδη μονοπάτια, η Ακτή Αμάλφι συμπυκνώνει την ιταλική φινέτσα, με τις γεύσεις, το χρώμα και τη χαρακτηριστική ιδιοσυγκρασία των Ιταλών.

Οι Ιταλοί παρομοιάζουν αυτή την ακτογραμμή, ως ένα ροζάριο όπου τα χωριά είναι οι χάντρες του. Και δεν έχουν άδικο. Κάθε χωριό μοναδικό, αλλά κι εναρμονισμένο με τη θάλασσα, τον ουρανό και την ιταλική χρωματική παλέτα.

Από το Positano ως το Ravello, η ακτή προσφέρει συγκινήσεις και σου υπόσχεται αξέχαστες διακοπές.

city buildings on mountain near body of water during daytime

Τα βασικά

Ουσιαστικά, την ακτογραμμή την αποτελούν μια σειρά από χωριά. Η διαδρομή, μήκους 50 χιλιομέτρων είναι λίγο αγχωτική, καθώς είναι γεμάτη από απότομες στροφές και τούνελ. Αλλά, η θεά είναι απερίγραπτη.

Το Positano είναι ίσως από τα πιο γνωστά θέρετρα. Και να σκεφτεί κανείς, ότι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ήταν ένα φτωχό ψαροχώρι. Είναι πολύ γραφικό, λόγω των παστέλ σπιτιών που είναι σκαρφαλωμένα στα βράχια και φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Αν και είναι ο προορισμός των διεθνών vip, μια επίσκεψη για βόλτες και φωτογραφίες είναι απαραίτητη.

Το Amalfi από την άλλη είναι μια κωμόπολη, που κάποτε ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης. Εκεί έχεις άπειρες επιλογές. Μουσεία, καταστήματα και η μαρίνα Grande σε περιμένουν να τα γυρίσεις.

Ο τελευταίος προορισμός της ακτογραμμής είναι το Ravello. Οπωσδήποτε πρέπει να το επισκεφτείς, γιατί ουσιαστικά σου δείχνει τι είναι Ιταλία. Έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και έχει μεγάλη παράδοση. Η Villa Ravello στο κέντρο του χωριού είναι μοναδική, τόσο για την αρχιτεκτονική της όσο και για τους κήπους της.

Ακόμη, μπορείς να επισκεφτείς και το διάσημο Κάπρι. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με ferryboat  από το Αμάλφι, αλλά υπάρχει και η λύση να νοικιάσεις σκάφος για να σου κάνει την ξενάγηση. Υπάρχουν άπειρα πράγματα να δεις και να θαυμάσεις.

Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τα ερείπια της αρχαίας Πομπηίας, που είναι μόλις μια ώρα μακρυά από την Ακτή. Ενώ το μικρό χωριουδάκι Vietri Sul Mare, είναι το ιδανικό μέρος για να ψωνίσεις κεραμικά και είδη λαϊκής τέχνης.

Τέλος, φρόντισε να κολυμπήσεις στο Fiordo di Furore, μια κρυφή παραλία, ανάμεσα σε δύο γκρεμούς.

aerial view of body of water during daytime

Πού να μείνεις

Η αλήθεια είναι ότι η Ακτή Αμάλφι είναι για ακριβά γούστα. Υπάρχουν φανταστικά ξενοδοχεία, τα οποία ήταν ιταλικά αρχοντικά -παλάτια και μετατράπηκαν σε ονειρικά ξενοδοχεία.

Le Sirenuse

Ίσως, από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία ολόκληρης της χώρας. Αυτό το πεντάστερο ξενοδοχείο στο Positano είναι λες κι έχει βγει από ταινία. Στα χρώματα του κόκκινου και του λευκού, λίγα μέτρα μόλις από τη θάλασσα, αυτό το ξενοδοχείο αποτελεί και μουσείο τέχνης. Το διακοσμούν έργα τέχνης διάσημων καλλιτεχνών καθώς και έπιπλα υψηλής αισθητικής.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le Sirenuse (@lesirenuse)

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le Sirenuse (@lesirenuse)

Palazzo Avino

Αυτό το υπέροχο ξενοδοχείο στο Ravello, είναι η επιτομή της πολυτέλειας. Με ίσως την πιο καταπληκτική θέα σε ολόκληρη την ακτογραμμή, με υπέροχο διάκοσμο και βραβευμένα εστιατόρια. Η διαμονή σου εκεί θα είναι μια μοναδική εμπειρία.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Palazzo Avino (@palazzoavino)

Γενικά, η Ακτή Αμάλφι είναι τσιμπημένη και δικαίως. Ωστόσο, μην απογοητεύεσαι. Υπάρχουν αξιοπρεπή καταλύματα για να νοικιάσεις σε ανεκτικές τιμές.

Τι να φας

Η Ιταλία είναι γνωστή για τα εδέσματα και την κουζίνα της. Οπότε, αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να σε ανησυχεί.

Για τους πιο απαιτητικούς στη γαστρονομία, η περιοχή αυτή έχει αρκετά βραβευμένα με Michelin εστιατόρια.

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτά τα μικρά παραδοσιακά μαγαζιά, που μπορείς να δοκιμάσεις απίστευτα πιάτα. Δοκίμασε κυρίως, φρέσκα θαλασσινά και ψάρια.

Κάντο alla Campania και ξεκίνα με ένα εσπρέσο, γευμάτισε με μια μακαρονάδα και δείπνησε με θαλασσινά και γκουρμέ επιλογές. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις φρέσκα ζυμαρικά και φυσικά τυρί της περιοχής.

Κλείσε τη μέρα σου με το μοναδικό σε γεύση Limoncello. Το Limoncello, αυτό το γνωστό ηδύποτο, που κυκλοφορεί σε απίστευτες παραλλαγές και συνδυασμούς, αποτελεί το ποτό ορόσημο της Ακτής. Αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη γεύση και το δυνατό άρωμα των λεμονιών της περιοχής.

Tips

Αν δεν είσαι και πολύ έμπειρος οδηγός, να σε ενημερώσουμε ότι οι Ιταλοί έχουν φροντίσει για λεωφορεία και τρένα σε προσιτές τιμές.

Το πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι στη Νάπολη.

Κάνε την κράτησή σου πολύ νωρίτερα για να εξασφαλίσεις τη διαμονή σου.

Μην μείνεις σε ένα μόνο μέρος, αλλά μοίρασε τις διανυκτερεύσεις σου.

Κανόνισε να επισκεφτείς την περιοχή εκτός σεζόν, για να πετύχεις καλύτερες τιμές.

Μην ξεχάσεις να αγοράσεις Limoncello για το σπίτι.