Η περίοδος των διακοπών είναι επιτέλους εδώ! Όσον αφορά τη διατροφή, αυτή η εποχή του χρόνου έχει τη δυνατότητα να αποβάλει τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες ακόμα και των πιο προσεκτικών ανάμεσά μας. Τα εορταστικά γεύματα, οι συγκεντρώσεις με φίλους και την οικογένεια και τα ταξίδια των διακοπών μπορεί να είναι χαρούμενα, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσουν ένα καλό πρόγραμμα διατροφής. Επιπλέον, αυτή η εποχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική και αγχωτική. Μην περιμένετε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου για να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία σας. Φτιάξτε ένα πρακτικό πρόγραμμα διατροφής για τις επόμενες εβδομάδες του 2021.

Στην πραγματικότητα, η επιλογή του σωστού διατροφικού πλάνου για να περάσετε την περίοδο των γιορτών αφορά εξίσου μια υγιή και ισορροπημένη νοοτροπία όσο και διατροφή. Είναι εύκολο να σκεφτείτε “όλα ή τίποτα”, πιστεύοντας ότι είναι αδύνατο να τραφείτε σωστά μέσα στις γιορτές όταν υπάρχουν τόσοι πειρασμοί όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες όπου κι αν κοιτάξετε. Αντίθετα, σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε από τώρα έως το 2022 για να αποφύγετε την υπερβολή και την αναβλητικότητα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφική νοοτροπία κατά τη διάρκεια των διακοπών που δεν θέτει σε κίνδυνο τα αγαπημένα σας εορταστικά φαγητά.

Ακόμα κι αν έχετε ήδη ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, ίσως χρειαστεί να το ενημερώσετε για να “αντέξει” αυτή την εποχή του χρόνου. Περιμένετε επισκέπτες για τις διακοπές; Πάρτε τον έλεγχο προετοιμάζοντας οικογενειακά γεύματα που είναι σύμφωνα με το διατροφικό σας πρόγραμμα. Μπορείτε να ψωνίσετε από νωρίτερα όλα όσα χρειάζεστε ρίχνοντας μια ματιά στα online φυλλάδια των σούπερ μάρκετ όπως αυτό του Λιντλ που έχει ειδικό αφιέρωμα στο εορταστικό μενού. Αν πάλι σκοπεύετε να παρευρεθείτε ως καλεσμένοι σε δείπνα μην παραλείπετε γεύματα νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Επιλέξτε να τρώτε παρόμοια με τη συνηθισμένη σας ρουτίνα για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής στα εορταστικά δείπνα.

Η συντήρηση είναι το κλειδί

Οι διακοπές μπορούν να εκτροχιάσουν μετρήσιμους στόχους υγείας και φυσικής κατάστασης, όπως τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα ή τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και να σας κάνουν να αναζητάτε τρόπους αποτοξίνωσης με την αρχή του νέου χρόνου. Αντί να κάνετε ένα διάλειμμα πέντε έως έξι εβδομάδων από τους στόχους σας, σκεφτείτε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η συντήρηση στην πρόοδό σας. Ίσως η απώλεια βάρους να φαίνεται μη ρεαλιστική αυτή την εποχή, αλλά η διατήρηση του βάρους μπορεί να είναι απολύτως εφικτή. Η προτεραιότητα του σταθερού σακχάρου στο αίμα τώρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανάγκη να ξεκινήσετε νέα φάρμακα στο επόμενο ραντεβού με τον γιατρό σας. Οι βραχυπρόθεσμοι μέτριοι στόχοι είναι πιο επιτεύξιμοι και εξακολουθούν να έχουν θετικό αντίκτυπο.

Επικεντρωθείτε στις ενδιάμεσες ημέρες

Οι παραδοσιακές γιορτινές συνταγές και τα ιδιαίτερα φαγητά αποτελούν σημαντικό μέρος του εορτασμού των γιορτών. Ποιος θέλει να κάνει δίαιτα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς όταν οι διακοπές έρχονται μόνο μία φορά το χρόνο; Τα καλά νέα είναι ότι τα γεύματα των γιορτών μπορούν να ενταχθούν σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα. Εξάλλου, είναι μόνο λίγες μέρες σε διάστημα πολλών εβδομάδων. Το κλειδί είναι να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή και τη σωματική σας δραστηριότητα τις ενδιάμεσες ημέρες. Ακόμα κι αν ταξιδεύετε ή φιλοξενείτε επισκέπτες αυτές τις γιορτές, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας στο ενδιάμεσο των εορτασμών.

Εξασκηθείτε στη διαχείριση του άγχους

Το άγχος και η διατροφή σχετίζονται άμεσα. Το άγχος και η εξάντληση καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την τήρηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος. Σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια πρακτική για την καλύτερη διαχείριση του άγχους κάθε μέρα. Ο επαρκής ύπνος, το περπάτημα, ο διαλογισμός, η γιόγκα και η παροχή συμβουλών ψυχικής υγείας είναι μερικοί μόνο τρόποι για να εστιάσετε στη συναισθηματική σας ευεξία και να παραμείνετε ισορροπημένοι αυτήν την πολυάσχολη περίοδο του χρόνου.

Με όλους τους παραπάνω τρόπους μπορείτε να μείνετε υγιείς και να μην εκτροχιαστείτε μέσα στις γιορτές. Καλά Χριστούγεννα σε όλους και ευτυχισμένο το 2022!