Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που παράγουν οι μέλισσες συλλέγοντας το νέκταρ των φυτών ή τις εκκρίσεις των φυτών ή τα εκκρίματα εντόμων που απομυζούν τα φυτά. Τα κύρια συστατικά του είναι σάκχαρα, η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που προέρχονται από τα φυτά από τα οποία το έχουν συλλέξει οι μέλισσες. Στη σύστασή του περιλαμβάνονται και άλλα συστατικά, συνήθως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, ανάλογα με την προέλευσή και το είδος του.

Εάν έχεις ασχοληθεί με τα είδη του μελιού που κυκλοφορούν εκεί έξω, σίγουρα ξέρεις ότι οι ποικιλίες του είναι σχεδόν αναρίθμητες, από ελαφριές, ανοιχτού χρώματος και αρωματικές ή φρέσκιες, σε σκουρόχρωμες και πιο γλυκές και με εντονότερο χαρακτήρα.

Τι είναι το μονοποικιλιακό μέλι;

Όπως μπορείς να καταλάβεις από τα συμφραζόμενα, αναφερόμαστε σε μέλια από μία μόνο ποικιλία. Κάτι τέτοιο, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να λάβεις όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού από το οποίο το έχει συλλέξει η μέλισσα και είσαι πιο σίγουρη για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του. Καθορίζεται από την ανθοφορία στην περιοχή όπου συλλέγει η μέλισσα και την προεργασία που πρέπει να έχει κάνει ο μελισσοκόμος, δηλαδή να μην έχει αφήσει άλλο μέλι εντός της κυψέλης

Ποιες, είναι όμως οι ποικιλίες μελιού στη χώρα μας που πρέπει να δοκιμάσεις, ώστε να δηλώνεις γνώστης;

Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια

Ένα μέλι μοναδικό στον κόσμο, από τις πιο σπάνιες ποικιλίες μελιού, που παράγεται όχι από λουλούδια, αλλά από τη ρητίνη στον κορμό του μαύρου έλατου του Μαινάλου, στην Αρκαδία. Γνωστό για τη μικρή συγκέντρωση σακχάρων που περιέχει, δεν κρυσταλλώνει ποτέ και έχει ιδιαίτερη υφή και χρώμα. Καραμέλα, πέρλα και βανίλια είναι αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το ανοιχτόχρωμο και εξαιρετικά εύγευστο μέλι. Είναι το μόνο με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στην Ελλάδα χάρη στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του και η εξαγωγή του είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρυθρών. Το μελίτωμα του μοιάζει με υγρές σταγόνες ή με στερεή λευκόχρωμη μάζα (εξού και το όνομα βανίλια). Η παραγωγή του διαρκεί από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Μέλι Καστανιάς

Το μέλι καστανιάς αποτελεί μια ιδιαίτερη ποικιλία μελιού, γιατί αν και θεωρείται ανθόμελο, έχει χαρακτηριστικά μελιού μελιτώματος. Οι μελιτώδεις εκκρίσεις ξεκινούν τον Μάιο και συνεχίζονται μέχρι τον Ιούλιο. Το καστανόμελο είναι ένα μέλι πολύ περιορισμένης παραγωγής και συλλέγεται κυρίως στις περιοχές της Μακεδονίας. Ως προς το χρώμα του αυτό ποικίλει ανάλογα με τον τόπο προέλευσης από ανοικτό μέχρι σκούρο καφέ. Είναι ένα έντονα αρωματικό μέλι και η γεύση του είναι έντονη, ελαφρώς πικρή και με διάρκεια. Να σου πω εδώ, πως στο μέλι καστανιάς βρίσκεται μεγάλη ποσότητα αψηλάφητων κόκκων γύρης και η δυνατή γεύση του οφείλεται σε αυτή ακριβώς τη μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων.

Μέλι Ερείκης

Ένα, ακόμη, ιδιαίτερο μέλι που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το μέλι ερείκης. Έχουμε δύο κατηγορίες εδώ. Το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Το φθινοπωρινό μέλι ερείκης έχει πιο δυνατή γεύση από το ανοιξιάτικο, είναι κοκκινωπό με χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα. Ενώ το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση, πιο γλυκιά.

Μέλι πορτοκαλιάς

Το μέλι των εσπεριδοειδών μαζί με το μέλι άλλων οπωροφόρων δέντρων αποτελεί το 25% της ελληνικής παραγωγής. Το μέλι που παράγεται από τα άνθη της πορτοκαλιάς είναι ιδιαίτερα αρωματικό, ανοιχτόχρωμο και γευστικό, με μία ελαφριά επίγευση εσπεριδοειδών . Μειονέκτημά του είναι πως όντας αρκετά ευαίσθητο, κρυσταλλώνει μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την παραγωγή του.

Μέλι Ευκαλύπτου

Το μέλι ευκαλύπτου ανήκει στις πιο περιζήτητες ποικιλίες στη χώρα μας. Έχει σημαντικές αντιμικροβιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την καταπολέμηση των προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος, λόγω των ιδιοτήτων του ευκαλύπτου. Το ξεχωριστό άρωμα και η γεύση του, σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη δράση του, το κάνουν εξαιρετική επιλογή για να το δοκιμάσεις. Είναι ένα έντονα αρωματικό μέλι με πλούσια γλυκιά γεύση που σαν επίγευση αφήνει ένα ελαφρώς δροσερό στρώμα ευκαλύπτου.

Μέλι Κουμαριάς

Το Μέλι Κουμαριάς συλλέγεται από τις εκκρίσεις νέκταρ από την ανοιξιάτικη Κουμαριά και είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή διαθρεπτική αξία, που αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει χαρακτηριστική γεμάτη υπόπικρη δυνατή γεύση με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας που αρέσει σε πολλούς.

Μέλι Βελανιδιάς

Ακόμη ένα από τα κορυφαία σε αντιοξειδωτική δράση μέλια που θα βρεις στην ελληνική αγορά είναι το μέλι βελανιδιάς. Συλλέγεται και αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή, από τέλος Ιουνίου μέχρι και τέλη Ιουλίου. Είναι ένα πολύ σκοτεινού χρώματος μέλι, σχεδόν μαύρο, με αρκετά παχύρρευστη υφή και γεύση καραμέλας. Είναι ένα ακόμη μέλι που αξίζει να δοκιμάσεις. Να ξέρεις πως και αυτό κρυσταλλώνει πάρα πολύ δύσκολα.

Μέλι Φλαμουριάς (Τιλίου)

Το ήξερες πώς υπάρχει μέλι που προέρχεται από τη Φλαμουριά; Ναι, αμέ! Υπάρχουν πολλά είδη φλαμουριάς με διαφορετική χρονική περίοδο ανθοφορίας το καθένα. Συνήθως, το νέκταρ ξεκινάει το τέλος της άνοιξης και συνεχίζει έως τις αρχές του καλοκαιριού. Το μέλι Φλαμουριάς διακρίνεται για τις απαλές του αποχρώσεις, το έντονο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση του. Όταν το μέλι είναι πολύ φρέσκο έχει ένα απαλό πράσινο χρώμα, όμως όσο περνάει ο καιρός κυριαρχούν οι χρυσοκίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσσεις. Το άρωμα του διακρίνεται για την φρεσκάδα και την ξυλώδη υφή του, έχει μέτρια γλυκύτητα και μία ελαφριά επίγευση πικρίας.

featured photo: @marija.laca