Η HIIT (high-intensity interval training) φαίνεται να είναι το στυλ προπόνησης που σχεδιάστηκε ειδικά, για να συνάδει με τον φρενήρη σύγχρονο τρόπο ζωής. Μόλις 20 λεπτά αρκούν, για να ιδρώσεις αρκετά και οι παλμοί της καρδιάς σου να κορυφωθούν. Ωστόσο, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μπορείς να αποκομίζεις τα οφέλη της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης, ακόμη και όταν δεν φοράς αθλητικά. Πώς; Με τη HIIPA (High-intensity incidental physical activity).

Τι είναι η HIIPA;

Αυτή η περιστασιακή σωματική δραστηριότητα υψηλής έντασης είναι τα πράγματα που κάνεις τακτικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν και ανεβάζουν τον καρδιακό σου ρυθμό, δεν θα τα ταξινομούσες ως «fitness». Σκέψου το ως εξής: Αντιμετωπίζεις τις επίπονες δραστηριότητες που κάνεις -όπως το περπάτημα στις σκάλες ή την ηλεκτρική σκούπα- σαν μικρομερίδες άσκησης. Για να κορυφώσεις την ένταση, προσπάθησε να κάνεις αυτές τις καθημερινές «κυκλικές προπονήσεις» στο 80% του VO2max σου. (Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και σημαντικότερος δείκτης αντοχής σου). Έτσι, αντί να πάρεις την κυλιόμενη σκάλα στον τελευταίο όροφο του εμπορικού κέντρου, σκέψου να το κάνεις με τα γόνατα ψηλά. Αρκεί να είσαι ασφαλής!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, αυτό το είδος συχνής, βασικής δραστηριότητας που σε κάνει να ξεφυσάς και να ιδρώνεις είναι πιθανό να παράγει οφέλη για την υγεία.

Ακόμη και αν την κάνεις σε εκρήξεις 30 δευτερολέπτων μοιράζοντάς τη μέσα στη μέρα. Ο Εμμανουήλ Σταματάκης είναι επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Quartzy στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Υποστηρίζει ότι οι μικρές αλλά έντονες δραστηριότητες-σύμφωνα με τις αρχές του HIIT-καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλουν στην εξάλειψη μερικών από τα πιο συνήθη εμπόδια. Είναι αυτά που κρατούν μακριά τους ανθρώπους από την άσκηση σε κάποιο γυμναστήριο. Για παράδειγμα, η τιμή, οι χρονικοί περιορισμοί, τα κίνητρα και οι δεξιότητες.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται μετά τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική άσκηση της Υπηρεσίας Πρόληψης Νοσημάτων και Προώθησης της Υγείας (ODPHP). Κυκλοφόρησαν στα τέλη του περασμένου έτους και περνούν παρόμοιο μήνυμα. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να ασκείσαι περισσότερο από 10 λεπτά κάθε φορά, για να είσαι ωφελημένος. Η «άσκηση σνακ». Ή αλλιώς το να κατανέμεις τα 150 με 300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως σε εύπεπτα κομμάτια, ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις. Κάθε είδος υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των επαναλήψεων, ενισχύει την φυσική κατάσταση γρήγορα. Επίσης, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Ακόμη και το σύντομο 20 δευτερολέπτων ανέβασμα σκαλοπατιών (60 βήματα).

Όταν αυτές οι απλές δραστηριότητες επαναλαμβάνονται 3 φορές την ημέρα για 3 ημέρες την εβδομάδα για περίπου 6 εβδομάδες μπορείς να αναμένεις μετρήσιμες βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα. Αυτός ο τύπος γυμναστικής δείχνει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονες, η καρδιά και η κυκλοφορία του αίματος. Όσο υψηλότερος είναι σε ένταση, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για μελλοντικές καρδιακές παθήσεις.


featured image: Elite Daily