Από την ώρα που θα μπεις σε πλοίο από το Λαύριο χρειάζεσαι μία ώρα για να είσαι στο λιμάνι του νησιού. Η Τζιά είναι ένα από τα λίγα νησιά των Κυκλάδων που δεν έχει ασπρόσπιτα με μπλε παράθυρα. Να θυμάσαι ότι χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να περιηγηθείς στα χωριά και στις παραλίες, αλλά μη σε αγχώνει αυτό γιατί τα ναύλα είναι σχετικά οικονομικά.

1. Οι παραλίες

Το Βουρκάρι, ο Οτζιάς, το Γιαλισκάρι και φυσικά το Σπαθί είναι μερικές μόνο από τις παραλίες που πρέπει απαραίτητα να πας.

2. Η Ιουλίδα

Είναι από τις πιο όμορφες χώρες. Από μακριά μοιάζει με μικρογραφία φαβέλας. Αξίζει να την περπατήσεις και να ανακαλύψεις σημεία που φαίνεται καλύτερα το φανταστικό ηλιοβασίλεμα. Εκεί θα βρεις και το Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Ιστορικό Δημαρχείο.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη (@alex_drah)

3. Το Στέκι

Ψάξε για το Στέκι. Είναι μάλλον η πιο γνωστή ταβέρνα του νησιού. Δοκίμασε κεφτεδάκια,  κουνέλι μπίρας με μακαρόνια και μανιταρόπιτα.

4. Το Λέων

Το λιοντάρι είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Από ιστορικής άποψης θα αναζητήσεις στη βόρεια άκρη της Χώρας τον Λέων της Κέας που είναι σκαλισμένο σ’ έναν βράχο.  Από άποψη διασκέδασης θα πρέπει να πιεις κοκτέιλ (θα με θυμηθείς) στο Λέων που βρίσκεται δίπλα στο Στέκι.

5. Ο φούρνος στο Λιμάνι

Ανοίγεις στις 2 το πρωί. Πάρε την κλασική τριγωνική τυρόπιτα με το αλμυρό τυράκι της είτε μετά το ξενύχτι σου είτε πριν την παραλία το πρωί.

6.  Στο μοναστήρι της Καστριανής για βόλτα.

Θα το βρεις στον δρόμο σου για τις παραλίες. Η θέση του είναι πολύ επιβλητική. Βρίσκεται σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Κέας και αξίζει πολύ να το επισκεφτείς για την ηρεμία του και την απόκοσμα όμορφη θέα του.

7. Το κουνδουράκι

Ψάξε για την παραλία του Κούνδουρα και μετά ψάξε δίπλα για την μικρότερη, το Κουνδουράκι. Ιδανική ιδέα αν μαλώσεις με τον φίλο σου ή την παρέα σου και τα κλειδιά του αυτοκινήτου τα έχει άλλος. Αστείο. Μπορείς να πας για να έχεις την πιο ήσυχη εκδοχή του Κούνδουρο. Θα σου αρέσει πολύ.

8. Η παραλία Τα ξύλα

Βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, αρκετά κοντά στο λιμάνι και είναι μία από τις όμορφες παραλίες των Κυκλάδων.

9. Η Καρθαία

Στην άκρη ενός βραχώδους λόφου που καταλήγει στη θάλασσα υπάρχουν τα ερείπια μιας σημαντικής πόλης-κράτους-λιμάνι της αρχαιότητας. Η πόλη κατοικήθηκε ασταμάτητα για 1.400 χρόνια και εγκαταλείφθηκε τον 6ο αιώνα. Η απομονωμένη θέση στη οποία βρίσκεται διατήρησε την περιοχή σχεδόν αναλλοίωτη μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας μπορείς να φτάσεις είτε ξεκινώντας από τους οικισμούς Κατωμεριά, Σταυρουδάκι ή Χαβουνά.