Σε πρόσφατη έρευνα διαβάσαμε ότι ο άνθρωπος νιώθει ευτυχία με το φως του ήλιου που λάμπει στο σπίτι, παρά με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι κατά την ανακαίνιση του σπιτιού τους, 1 στους 6 ανθρώπους εστίασε στη δημιουργία πρόσθετων πηγών φωτός.

Η έκθεση στο φως της ημέρας έχει συνδεθεί ούτως ή άλλως με τη βελτίωση των επιπέδων ευεξίας και διάθεσης, ενώ με όρους αρχιτεκτονικής, το φυσικό φως στο σπίτι, μπορεί όχι μόνο να κάνει ένα δωμάτιο πιο φωτεινό, αλλά και να δώσει την αίσθηση ότι ο χώρος είναι πιο μεγάλος.

Ακολουθούν τα καλύτερα tips για να γίνει και το δικό σας σπίτι φωτεινότερο:

Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν όμορφα το φως του ήλιου

lick.com

Βάψε τους τοίχους του σπιτιού σας με πιο ανοιχτά χρώματα. Αφαίρεσε τις statement ταπετσαρίες και τις σκούρες αποχρώσεις. Οι λευκοί τόνοι θα κάνουν έναν χώρο πιο φωτεινό καθώς θα αντανακλούν το φυσικό φως που εισέρχεται στο δωμάτιο, αντί να το απορροφούν.

Ωστόσο, ο Chris Harvey, interior designer από το Stelrad, προτείνει να αποφύγουμε να βάψουμε πάλλευκους τους τοίχους, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τον χώρο μας να μοιάζει πιο ψυχρός, «αντ’ αυτού», λέει, «είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια υπόλευκη απόχρωση, καθώς αυτό θα προσφέρει ένα πολύ πιο ζεστό αποτέλεσμα».

Αν, τώρα, είσαι λάτρης των χρωμάτων, η Farah Arshad, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού στο Dusk, προτείνει να δοκιμάσεις διακριτικές αποχρώσεις που διατηρούν την αίσθηση του χώρου: «Οι ουδέτεροι και γήινοι τόνοι είναι μια δημοφιλής επιλογή γι’ αυτή τη σεζόν».

Για επαγγελματικό φινίρισμα, προτίμησε την ιριδίζουσα αντί της ματ βαφής – η γυαλάδα βοηθά στη διάχυση του φωτός και δίνει την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Ένα άλλο trick είναι να βάψετε την οροφή μερικές αποχρώσεις πιο ανοικτές από τους τοίχους για να δημιουργήσεις μια αέρινη αίσθηση.

Το σωστό δάπεδο μπορεί να βοηθήσει

Carpetright

Το δάπεδο μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ανακλαστήρα φιλικό προς το φως επιλέγοντας ξύλινα, laminate, κεραμικά ή πέτρινα υλικά με γυαλιστερό φινίρισμα, τα οποία θα αντανακλούν πολύ περισσότερο φως από τα χαλιά. Εάν προτιμάτε ένα χαλί, τότε επιμείνετε σε ανοιχτά, ουδέτερα χρώματα.

Διακόσμησε τα δωμάτια με καθρέφτες και ανακλαστικά αξεσουάρ

Rose & Grey

Μεταλλικά, γυάλινα και αξεσουάρ με καθρέφτη! Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το διαθέσιμο φως και να προσθέσετε κομψές πινελιές σε όλο το σπίτι. Με την ανάκλαση του φωτός, σας εγγυώμαι ότι, ακόμα και το πιο μικρό σπιτάκι, θα δείξει πιο φωτεινό και ευρύχωρο.

Οι προσεκτικά τοποθετημένοι καθρέφτες αντανακλούν φυσικά το φως και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Η σωστή τοποθέτηση είναι το παν και η Farah Arshad προτείνει να τοποθετηθούν «ακριβώς απέναντι από τα παράθυρα για να αντανακλούν περισσότερο φυσικό φως στο δωμάτιο – ιδιαίτερα αν ζείτε σε έναν μικρό χώρο».

Μην παραμελείς το εξωτερικό περιβάλλον

Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει το πράσινο έξω από το σπίτι σας στα επίπεδα φωτισμού στο εσωτερικό του δεν πρέπει καθόλου να υποτιμάται, καθώς εάν το φως της ημέρας εμποδίζεται ήδη έξω από το σπίτι σας, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να το βελτιώσετε στο εσωτερικό του.

Ο Chris Harvey, συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες να «κλαδέψουν τα δέντρα, τους θάμνους ή τα αναρριχώμενα φυτά που αναπτύσσονται γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρά τους και που μπορεί να εμποδίζουν το φως».

«Όσο βρίσκεστε έξω, αξίζει επίσης να καθαρίσετε τα παράθυρά σας για να διασφαλίσετε ότι θα μπαίνει πολύ φως, αφού καθαρίζοντάς τα, το γυαλί θα μπορεί να φιλτράρει ακόμα καλύτερα το φως που θα μπαίνει μέσα στο σπίτι σας».

Άλλαξε τη διάταξη των επίπλων

Τα ογκώδη έπιπλα όχι μόνο εμποδίζουν το φως, αλλά κάνουν επίσης έναν χώρο να φαίνεται πιο μικρός. Συνιστούμε να επαναξιολογήσετε τη διάταξη των επίπλων σας και να αναρωτηθείτε – είναι αυτή η καλύτερη χρήση του χώρου; Αυτό το έπιπλο είναι απαραίτητο ή περιττό για τις καθημερινές μου ανάγκες;

Επένδυσε στα παράθυρά

Εάν είναι on budged, τότε ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε το φυσικό φως στο σπίτι σας είναι να εγκαταστήσετε καινούργια μεγάλα παράθυρα και πόρτες. Οι μεγάλες αναδιπλούμενες πόρτες είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς μπορούν να μεταμορφώσουν έναν ολόκληρο τοίχο του σπιτιού σας σε γυαλί με εκπληκτική θέα και υπέροχα επίπεδα φωτισμού.

Ο Gavin Helgeson, Rooflight Division Manager της Duplus, επισημαίνει ότι στην εταιρεία που εργάζεται έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους πελάτες που προσπαθούν να βελτιώσουν τον φωτισμό στον χώρο τους. Προτείνει να επενδύσετε σε περισσότερα παράθυρα, συμπεριλαμβανομένων των γυάλινων οροφών, για να εισχωρεί όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

Ενίσχυσε το ηλιακό φως με τεχνητό

Nest

Ενισχύστε τη φυσική φωτεινότητα του χώρου σας με τεχνητό φως που θα δώσει ένταση σε κάθε φυσικό φως που εισέρχεται στο σπίτι σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία όπου δεν φτάνει το φως από τα παράθυρα, όπως οι δύσκολες γωνίες και οι διάδρομοι.

Η εγκατάσταση διακοπτών ροοστάτη θα σας επιτρέψει να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο φωτισμού ενός χώρου, επιτρέποντάς σας να αλλάζετε σταδιακά τα επίπεδα φωτός, καθώς το φυσικό φως στο σπίτι σας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Οι δημοφιλείς λαμπτήρες LED προσφέρουν τρεις κύριες επιλογές: απαλό/ζεστό λευκό, φωτεινό/ψυχρό λευκό και φυσικό φως», λέει ο Jo Dyson, ειδικός σε θέματα ανακαίνισης και εσωτερικού χώρου για το Homebuilding & Renovating Show και συνιδρυτής του Mae House Design. «Για έναν άνετο, χαλαρωτικό χώρο τείνω να χρησιμοποιώ το λευκό ζεστό φως. Είμαι μεγάλος λάτρης των dimmer και όχι μόνο για τους κύριους χώρους διαβίωσης, καθώς είναι εξίσου σημαντικά στα υπνοδωμάτια και στα μπάνια. Εάν ετοιμάζεστε για τη δουλειά το πρωί, φερ ειπείν, μπορείτε να επιλέξετε ένα υπνοδωμάτιο γεμάτο φως ή ένα εξίσου φωτεινό μπάνιο, αλλά παράλληλα σίγουρα θέλετε τα φώτα να χαμηλώνουν όταν χαλαρώνετε και ετοιμάζεστε για ύπνο».

Προσοχή στα στόρια και στις κουρτίνες

Hillarys

Όπως τα ογκώδη έπιπλα, έτσι και οι βαριές κουρτίνες μπορεί να εμποδίσουν ή και να κρύψουν το πολύτιμο ηλιακό φως. Γι’ αυτό επιλέξτε περσίδες που μπορούν να τυλιχτούν ή να ανοίξουν εύκολα, επιτρέποντάς σας να τις προσαρμόσετε με βάση την κίνηση του ήλιου.

Επίσης, σχετικά με τις κουρτίνες προτείνουμε να βάλεις γάντζους, αλλά αυτό που κυρίως προτείνουμε είναι να επιλέξεις ελαφρύτερα και πιο φυσικά υφάσματα και όχι βαριά, όπως το βελούδο. Όσοι κοιμάστε ελαφρά, μην το φοβηθείτε, γιατί θα εξακολουθήσετε να έχετε επιλογές συσκότισης.

Τέλος, εάν θέλετε να διατηρήσετε την ιδιωτικότητά σου, αλλά θέλεις παράλληλα και το φως να λάμπει μέσα στο σπίτι, οι διάφανες κουρτίνες είναι μια εξαιρετική επιλογή.