Μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις πως η ζωή τελικά δεν είναι μόνο βόλτα στο λούνα πάρκ. Οι γρήγοροι ρυθμοί της τείνουν να είναι τρομερά εξαντλητικοί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς η ιδέα της ψυχανάλυσης έχει αρχίσει να αποενοχοποιείται και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν στο πρόγραμμά τους τη διασφάλιση της ψυχικής τους υγείας.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η ανάγκη να θωρακίσεις τον ψυχικό σου κόσμο;

Όπως η σωματική υγεία και η καλή φυσική κατάσταση, έτσι και η πνευματική, παίζει καθοριστικό ρόλο για το πώς προσλαμβάνεις και διαχειρίζεσαι την καθημερινότητά σου. Με τις παρούσες δε συνθήκες που η αδράνεια και η αβεβαιότητα, δυστυχώς, εισβάλλουν στη ζωή όλων μας, όσο κι αν δεν θέλουμε, η προσπάθεια για να διατηρήσεις την ισορροπία σου, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Αν λοιπόν, σου φανούν γνώριμα μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα ίσως να πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να δουλέψεις με κάποιον ειδικό.

  1. Η ξεκούραση είναι μια άγνωστη λέξη

Ένα πρώτο δείγμα ψυχικής κατάπτωσης, είναι η συχνή και αδικαιολόγητη κούραση. Πολλές φορές όσο κι αν κοιμηθείς δεν σου φτάνει και δεν νιώθεις πως έχει ξεκουραστεί.

  1. Έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου

Πράγματα ή δραστηριότητες που παλαιότερα μπορεί να σε συνάρπαζαν πλέον σου είναι αδιάφορα και δεν σε συγκινούν.

  1. Απαισιοδοξία

Σκέφτεσαι πάντα το χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη μιας κατάστασης και οι αρνητικές σκέψεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον σου.

  1. Αδυναμία διαχείρισης συναισθημάτων

Βιώνεις όλες τις καταστάσεις πολύ έντονα, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, και πολλές φορές έχεις την τάση να μεγαλοποιείς τα πράγματα.

  1. Ψυχοσωματικά

Είναι αρκετά σύνηθες σε τέτοιες περιστάσεις η έντονη συναισθηματική κόπωση, να εμφανίζεται σωματικά με ανεξήγητους πόνους ή εξανθήματα.

  1. Απομόνωση

Η ανάγκη για μοναχικότητα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ψυχικής κούρασης, μη μπορώντας να βρεθείς στον ίδιο χώρο με αρκετό κόσμο.

  1. Κρίσεις πανικού

Welcome to the club! Συνήθως είναι ήπιες κρίσεις πανικού, που εμφανίζεις από μικρά και ασήμαντα περιστατικά τα οποία όμως τη δεδομένη στιγμή αδυνατείς να διαχειριστείς.

  1. Παριστάνεις πως όλα είναι καλά

Μπορεί μέσα σου να νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά αρνείσαι να μιλήσεις για αυτό, μην μπορώντας και εσύ να καταλάβεις τι σου συμβαίνει.

Αν τα παραπάνω είναι κομμάτι της καθημερινότητας σου, ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες αλλαγές… και να θυμάσαι, work on you, for you!

featured photo: Bruno-van-den-Kraan από unsplash.com