Ενώ προσπαθείς να είσαι τυπική με το ετήσιο ραντεβού σου στο γυναικολόγο, υπάρχουν κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σου που δεν φαντάζεσαι ότι μπορεί να σου κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, άρα δεν θα έπρεπε να τα κάνεις.

Αγοράζεις προϊόντα που δε χρειάζεσαι

«Σταμάτησε τη χρήση προϊόντων καθαρισμού γυναικείας υγιεινής», συστήνει η γυναικολόγος Suzanne Gilberg-Lenz στο Pure Wow. «Ο κόλπος έχει μια λεπτή βλεννώδη μεμβράνη με τέλεια μικροβιακή ισορροπία και όταν τον ενοχλείς, αυξάνεις τον κίνδυνο λοιμώξεων».

Αποφεύγεις το σεξ πριν από την ημέρα της ωορρηξίας

Δεν είναι ανάγκη να αποφεύγεις τη σεξουαλική επαφή μέχρι τη μεγάλη μέρα. «Οι μελέτες δείχνουν ότι η συχνή εκσπερμάτιση οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα σπέρματος και αυτό σημαίνει υγιέστερη εγκυμοσύνη”, λέει η ενδοκρινολόγος, ειδική στα θέματα αναπαραγωγής, Aimee Eyvazzadeh.

Douching

To douching είναι μια μέθοδος καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής χρησιμοποιώντας νερό και ξύδι ή σόδα ή κάποιο έτοιμο προϊόν που περιέχει αντισηπτικά και αρώματα, την οποία χρησιμοποιούν οι γυναίκες προκειμένου να καθαρίσουν ενδελεχώς την περιοχή. Αυτό είναι ένα τεράστιο όχι, λέει η γυναικολόγος Jessica Shepherd. «Μην αντιμετωπίζεις τον κόλπο σου με αυτόν τον τρόπο – άφησε τον να κάνει τη φυσική του λειτουργία. Εκτός εάν πρόκειται για μια ιατρική περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ο κόλπος σου κάνει εξαιρετική δουλειά για να διατηρεί τα επίπεδα pH ισορροπημένα».

Δε συζητάς προβλήματα που μπορεί να έχεις ή ο,τι σε ανησυχεί

Μην περιμένεις την ετήσια επίσκεψή σου στο γιατρό για να μιλήσεις για κάτι που σε προβληματίζει π.χ. ότι το φάρμακο που σου έδωσε στην τελευταία σου επίσκεψή δε λειτούργησε. Όπως σε όλες τις καλές σχέσεις, η επικοινωνία με το γυναικολόγο σου είναι το κλειδί. Ειδικά όταν πρόκειται για πόνο ή ενόχληση – κάνε μια κλήση ή κλείσε ένα ραντεβού ακόμα και αν σου φαίνεται ασήμαντο.

Το «τράβηγμα» κατά την σεξουαλική επαφή

Μας συγχωρείς, αλλά αυτό δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης. «Το υγρά πριν την εκσπερμάτωση μπορεί να περιέχουν κύτταρα σπέρματος που μπορεί να προκαλέσουν εγκυμοσύνη ενώ μπορεί να περιέχουν και μικροοργανισμούς που προκαλούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις», λέει η δρ. Shepherd. (Αλλά αυτό το ήξερες ήδη, έτσι;)

Το να ανησυχείς για τα αξύριστα πόδια σου

Έχε μας εμπιστοσύνη, ο γιατρός σου σχεδόν σίγουρα δε θα το προσέξει, γιατί πραγματικά δεν τον νοιάζει.

Το να ντρέπεσαι να μιλήσεις

Μια συζήτηση για τη σεξουαλική σου ζωή ή τα σωματικά υγρά μπορεί να είναι λίγο άβολη. Αλλά αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή (της επίσκεψης στον γυναικολόγο) για να αναφερθείς σε οποιαδήποτε ζητήματα σε απασχολούν. «Μη φοβάσαι να μιλήσεις για πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ ή οτιδήποτε σε απασχολεί», λέει η Δρ. Gilberg-Lenz. Και γιατί; Επειδή μόνο ο γυναικολόγος σου μπορεί να σε βοηθήσει.

Ακυρώνεις το ραντεβού σου λόγω περιόδου

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ποσότητα του αίματος δε μπορεί να εμποδίσει τα κύτταρα που συλλέγονται σε ένα τεστ Παπ», εξηγεί η Δρ. Shepherd. Εάν η ροή αίματος είναι μεγάλη, θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα, αλλά μην ακυρώνεις το ραντεβού σου χωρίς να εξηγήσεις στο γιατρό σου το λόγο.


featured photo: Unsplash|Jess Watters