Τόσα πολλά tips και συμβουλές, τόσος λίγος χρόνος. Μπορείς εύκολα να μπερδευτείς από όλα αυτά που ακούς μπορεί να μην ισχύουν. Για να σε διευκολύνουμε σου έχουμε 5 διατροφικούς μύθους που καλό είναι να βγάλεις από το μυαλό σου.

1. Αυτό το φαγητό/συμπλήρωμα/αφέψημα ενισχύει το μεταβολισμό

Αυτό είναι κάτι που ακούς πολύ συχνά. Τίποτα από αυτά που θα καταναλώσεις δε θα ενισχύσει τον μεταβολισμό σου, πόσο μάλλον να βοηθήσει στο κάψιμο λίπους ή θερμίδων. Οι τρόποι με τους οποίους καις θερμίδες είναι μέσω της αναπνοής και της επιβίωσης (οι περισσότερες θερμίδες που καίγονται σε μια μέρα προέρχονται από την ενέργεια που δαπανά το σώμα ώστε να κρατηθεί ζωντανό και να λειτουργεί σωστά (βασικός μεταβολικός ρυθμός), από την αφομοίωση των τροφίμων και τέλος την άσκηση. Κάποιες ουσίες όπως η καφεΐνη ή η καψαϊκίνη μπορεί να επιταχύνουν το μεταβολισμό αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που να έχει αξιοσημείωτη διαφορά.

2. Θα χάσεις τόσα κιλά σε τόσο χρόνο

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός γενετικά, με διαφορετικές συνθήκες ζωής, επίπεδα δραστηριότητας και προτιμήσεις. Αυτές οι μεταβλητές καθιστούν αδύνατο να ξέρεις από πριν πόσο βάρος θα χάσεις ως αποτέλεσμα μιας δίαιτας, ακόμη και αν άλλοι άνθρωποι (ή ακόμα και εσύ) έχουν χάσει βάρος από την ίδια δίαιτα στο παρελθόν. Αγνόησε τις υποσχέσεις και εστίασε σε ένα υγιές και πλήρες πλάνο διατροφής. Εννοείται πριν ακολουθήσεις μια δίαιτα δώσε προσοχή σε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες όπως: Είναι περιοριστική; Δίνει έμφαση σε φρέσκα τρόφιμα; Προτείνει ένα πλήρες διατροφικό πλάνο; Αν εστιάζει μόνο στην απώλεια βάρους ή φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, αυτό είναι από μόνο του ένα πλην από την αρχή.

3. Για να είσαι υγιής μην τρως ζάχαρη, υδατάνθρακες, γλουτένη, κόκκινο κρέας κλπ.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πρόβλημα με κάποιες ομάδες τροφών. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Αλλά οι ισορροπημένες ποσότητες από τα παραπάνω συστατικά και όμοιά τους που έχουν κατηγορηθεί για αύξηση βάρους, δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία περιλαμβάνει η διατροφή σου, τόσο πιο υγιεινή θα είναι. Μια περιοριστική διατροφή σου χαλάει εκτός από τη σωματική και την ψυχολογική σου υγεία, ενισχύοντας συναισθήματα θυμού, λύπης και απομόνωσης πολλές φορές.

4. Κατανάλωσε superfoods

Τα superfoods όπως το matcha, ο κουρκουμάς, οι κόκκοι ακατέργαστου κακάο, οι σπόροι chia και όλα τα υπόλοιπα είναι νόστιμα και έχουν τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν έχουν μαγικές ιδιότητες που βοηθούν στη μακροζωία ή στη βελτιστοποίηση της υγείας. Όταν προσθέτεις, στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής, κάποιες τροφές, ακόμα και αν είναι superfoods, δεν θα προκαλέσουν τόσο μεγάλη επίδραση, όπως για παράδειγμα, το να φας λιγότερο αλάτι ή περισσότερα λαχανικά. Αυτός δεν είναι βέβαια λόγος να μην τα τρως απλά να αγνοήσεις οποιαδήποτε συμβουλή λέει ότι η περισσότερη κατανάλωση από αυτά θα βελτιώσει την υγεία σου.

5. Ειδικός σε θέματα διατροφής, γιατρός, influencer, food blogger, προπονητής διασημοτήτων

Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξέρεις ποιον να εμπιστευτείς. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δίνουν συμβουλές βασιζόμενοι αποκλειστικά στην προσωπική τους εμπειρία, σε όχι εμπεριστατωμένες έρευνες ή σε συνδυασμό αυτών. Μπορεί να τις κάνουν να φαίνονται αρκούντως εμπεριστατωμένες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι κιόλας. Οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με τις συμβουλές που ακούς, να τις φιλτράρεις πριν τις υιοθετήσεις, να φροντίζεις να διατηρείς ένα μέτρο στη ζωή σου και να συμβουλεύεσαι, αν χρειάζεται, έναν γιατρό ή διατροφολόγο που γνωρίζει εσένα και το ιστορικό σου.


featured photo: Unsplash| Alex Loup