Η πολιτισμική και πολιτική επιρροή της βιομηχανίας της μόδας δεν μπορεί να υπoτιμηθεί και συχνά, ένα show μοιάζει να είναι το τέλειο μέρος για να εκφραστεί μια δήλωση. Η μεγάλη παράδοση της χρήσης του runway για την ανάδειξη των πολιτικών και πολιτισμικών αδικημάτων πάει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Δες παρακάτω οχτώ φορές που ένα μοντέλο, brand, σχεδιαστής ή πολιτικός ακτιβιστής επέλεξε μια επίδειξη μόδας ως τόπο για να κάνει μια δήλωση.

Gucci άνοιξη/ καλοκαίρι 2020

Στο show του Gucci για την άνοιξη/καλοκαίρι του 2020 στο Μιλάνο, το μοντέλο Ayesha Tan-Jones περπάτησε στο runway με τη φράση “Η ψυχική υγεία δεν είναι μόδα” γραμμένη στις παλάμες της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ενδύματα της συλλογής που θύμιζαν στολή τροφίμων ψυχιατρείου.

 

Μετά το fashion show, η Tan-Jones έγραψε στο λογαριασμό της στο Instagram: «Ως καλλιτέχνης και μοντέλο που έχω δώσει αγώνες για την ψυχική μου υγεία. Επίσης και τα μέλη της οικογένειας μου και οι αγαπημένοι μου που έχουν πληγεί από κατάθλιψη, άγχος. Διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια. Είναι ενοχλητικό και αναίσθητο για έναν μεγάλο οίκο μόδας όπως ο Gucci να χρησιμοποιήσει αυτό το concept ως μια φευγαλέα στιγμή της μόδας».

Pyer Moss άνοιξη/καλοκαίρι 2019

Ο Kerby Jean-Raymond, creative director του brand Pye Moss στη Νέα Υόρκη, είναι γνωστός για την ενσωμάτωση σημαντικών δηλώσεων στις συλλογές του, υποστηρίζοντας ιδιαίτερα την μαύρη κοινότητα στην Αμερική. Έτσι η συλλογή του για την άνοιξη/ καλοκαίρι 2019 περιλάμβανε ενδύματα διακοσμημένα με τις δηλώσεις: “SEE US NOW” και “STOP CALLING 911 ON THE CULTURE”.

Burberry φθινόπωρο/χειμώνας 2018

Ως πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, ο Christopher Bailey ενσωμάτωνε στις συλλογές του μηνύματα ενότητας και κοινωνικής αποδοχής. Για την τελευταία του συλλογή ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Instagram: “Η τελευταία μου συλλογή εδώ στον Burberry είναι αφιερωμένη σε μερικές από τις καλύτερες και φωτεινότερες οργανώσεις που υποστηρίζουν την LGBTQ νεολαία σε όλο τον κόσμο. Δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντική στιγμή να πούμε ότι στην ποικιλομορφία μας βρίσκεται η δύναμή και η δημιουργικότητά μας .”

Prabal Gurung φθινόπωρο/ χειμώνας 2017

Ο Gurung, των οποίων τα σχέδια είναι αγαπημένα της Michelle Obama, είναι γνωστό ότι ενσωματώνει πολιτικά θέματα στις συλλογές του. Στο show του φθινοπώρου/χειμώνα ’17, ο Gurung παρουσίασε μια ποικιλία από απλά μπλουζάκια στο runway, με συνθήματα όπως: «Το μυαλό μας, το σώμα μας, η δύναμή μας» και «Δεν θα σιγήσουμε». Αργότερα ο ίδιος είπε στο The Hollywood Reporter: “Οι άνθρωποι έξω και μέσα πολλές φορές στο χώρο της μόδας πιστεύουν ότι οι άνθρωποι του χώρου δεν είναι και οι πιο έξυπνοι. Είναι μία συνεχής μάχη. Αλλά εμείς έχουμε και την πλατφόρμα, εμείς έχουμε και το κοινό.”

Calvin Klein φθινόπωρο/ χειμώνας 2018

Ένα θέμα προστασίας κυριάρχησε στην τρίτη συλλογή του Raf Simons για τον Calvin Klein. Αυτό έγινε μέσω της χρήσης ειδών προστασίας από νέον και ενός συνόλου που έμοιαζε με πυρηνικό τοπίο. Πολλοί θεώρησαν ότι ήταν το όραμά του για μια Αμερική της “αποκάλυψης”, λόγω του έντονου πολιτικού κλίματος της χώρας.

Rick Owens άνοιξη/καλοκαίρι 2016

 

Τα πράγματα πήγαν ελαφρώς στραβά στο show του Rick Owens για την άνοιξη/καλοκαίρι ’16. Ένα μοντέλο περπάτησε στο runway κρατώντας ένα λευκό μπλουζάκι με τις λέξεις “PLEASE KILL ANGELA MERKEL NOT” γραμμένο με μαύρο μαρκαδόρο. Το brand έπειτα δημοσιοποίησε ότι η περίεργη δήλωση “δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη του οίκου του Rick Owens”. Πολλαπλές εταιρείες ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του και του The Guardian, ανέφεραν ότι ο ίδιος ο Owens λογομάχησε με το μοντέλο μετά το show.

Chanel άνοιξη/καλοκαίρι 2015

Οι επιδείξεις του Karl Lagerfeld για τον οίκο Chanel αποτελούσαν πάντα ένα φοβερό θέαμα. Για την άνοιξη/ καλοκαίρι του 2015 ο σχεδιαστής είχε ενσωματώσει στο show του μία διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των γυναικών. Μοντέλα όπως ο Kendall Jenner και η Cara Delevingne περπάτησαν στο runway, που έμοιαζε με παριζιάνικο δρόμο. Στο background έπαιζε το “Ι’m every woman” της Chaka Khan.

Nina Ricci άνοιξη/καλοκαίρι 2014

Κατά τη διάρκεια του show της Nina Ricci για την άνοιξη/καλοκαίρι του 2014, έκαναν την εμφάνιση τους δύο διαδηλώτριες από την ουκρανική ομάδα ακτιβιστών FEMEN. Οι γυναίκες “πετάχτηκαν” ξαφνικά στο runway με γραμμένα συνθήματα στο στήθος τους ενάντια στην εκμετάλλευση της σεξουαλικότητας των γυναικών. Παρά τη μεγάλη σκηνή που προκάλεσαν, απομακρύνθηκαν γρήγορα και η επίδειξη συνεχίστηκε κανονικά.

Φωτογραφίες: harpersbazaar.com.au