Αν από την αρχή του καινούργιου χρόνου οι στόχοι σου είναι να τρως πιο υγιεινά, να κάνεις περισσότερη γυμναστική και να νιώθεις πιο άνετα με τον εαυτό σου, να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη σου. Ωστόσο από τις πρώτες εβδομάδες του Γενάρη, πολλοί ήταν αυτοί που τα παράτησαν. Τι μπορείς άραγε να κάνεις για να ακολουθήσεις τους στόχους που έβαλες και να αλλάξεις θετικά την αυτοεκτίμησή σου;

Το μυστικό είναι οι μικρές αλλαγές από την αρχή. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες συνήθως δεν έχουν καλό τέλος. Αν όμως κάθε μέρα δημιουργήσεις από μία μικρή συνήθεια τότε θα μπορέσεις πιο εύκολα να τη βάλεις στην καθημερινότητά σου.

Μίλησε πιο ευγενικά στον εαυτό σου

Δεν αποκαλούσες ποτέ τη μαμά σου ή την κολλητή σου “χοντρή”, έτσι δεν είναι; Γενικά δε θα αποκαλούσες έτσι άλλες γυναίκες. Γιατί λοιπόν να μιλήσεις έτσι στον εαυτό σου; 

Ακόμα και όταν κάνεις λάθος, χάσεις μία προθεσμία ή ξεχάσεις να πας στο γυμναστήριο θα πρέπει να συγχωρήσεις τον εαυτό σου. Κάθε μέρα θα πρέπει να ξυπνάς και να λες στον εαυτό σου ότι είσαι όμορφη, έξυπνη, ικανή, δυνατή και άξια. Επειδή είσαι, όσο δύσκολο κι αν σου είναι για να το πιστέψεις.

Βρες έναν λόγο για να χαμογελάς

Όσο θα λες στον εαυτό σου όμορφα πράγματα, χάρισέ του κι ένα χαμόγελο. Ένα απλό χαμόγελο μπορεί να δώσει μία στάλα χαράς, να μειώσει το άγχος σου και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και την αυτοεκτίμησή σου. Ακόμα κι αν χρειαστεί να το κάνεις στα ψέματα, θα δεις ότι θα ανέβει κατά πολύ η διάθεσή σου. Μετά από λίγο, θα σου βγαίνει από μόνο του.

Κάνε κάτι για κάποιον άλλο

Κάτι που σίγουρα θα τονώσει την αυτοεκτίμησή σου είναι κάνεις πράγματα για άλλους χωρίς να το περιμένουν και φυσικά χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα. Αυτό σε κάνει κι εσένα να αισθάνεσαι καλά. Μπορεί να χρειαστεί να ανοίξεις την πόρτα για κάποιον, ή να πληρώσεις το φαγητό κάποιου που δεν έχει χρήματα. Ό,τι κι αν είναι αυτό, σίγουρα θα σου χαρίσει ένα πλατύ χαμόγελο. 

Έχε γύρω σου θετικούς ανθρώπους

Οι κοντινοί σου άνθρωποι είναι το πιο σημαντικό για σένα, ειδικά όταν σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου. Πλέον το να κρίνουμε κάποιον γύρω μας έχει γίνει ανθρώπινη τάση, αλλά ο καθένας θα πρέπει να απομακρύνει τον εαυτό του από τέτοιου είδους συνήθειες.

Επίλεξε ανθρώπους που θα στηρίζετε ο ένας τον άλλον και θα κάνετε πράγματα για να νιώθετε καλά. Πέρασε περισσότερο χρόνο με αυτούς που εκτιμάς.

Image via Margaret Stokman

Σύγκρινε τον εαυτό σου με εσένα

Δεν υπάρχει καλύτερο μέτρο σύγκρισης από εσένα την ίδια. Άσχετα με το που πηγαίνεις ή τι κάνεις, θα βρίσκεις πάντα κάτι καλύτερο από σένα. Μπορεί να νομίζεις ότι έχεις περίεργο χαμόγελο ή ότι τα μαλλιά σου είναι πιο σγουρά ή ότι τα ρούχα των  άλλων είναι καλύτερα. Ποιος νοιάζεται; Ο μόνος άνθρωπος που θα πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου, είσαι εσύ.

Προτίμησε τις σκάλες

Κάτι που σίγουρα αυξάνει την αυτοεκτίμηση είναι η γυμναστική. Με λίγα λόγια, αυξάνει τη διάθεσή σου και σου δίνει μία πιο θετική ματιά στα πάντα γύρω σου. Με τον καιρό θα σε κάνει να νιώθεις πιο καλά με το σώμα σου, με τις δυνάμεις και με το παρουσιαστικό σου. 

Φύγε μακριά από τα δικά σου κουτάκια

Μερικές φορές αυτό που σε κρατάει μακριά από το να νιώθεις άνετα με εσένα, είσαι εσύ. Όταν κάνεις το λάθος να μην πιστεύεις στον εαυτό σου, πληρώνεις μόνη σου το τίμημα. Αν πέσεις εννιά φορές, τότε θα πρέπει να σηκωθείς δέκα!

Να θυμάσαι ότι είσαι πιο όμορφη και πιο δυνατή από αυτό που βλέπεις. Μέσα στη νέα δεκαετία, απόκτησε καινούργιες συνήθειες και πίστεψε περισσότερο στον εαυτό σου.

Πηγή: Darling Magazine Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: Christie Gee