Έχεις συνηθίσει να διαβάζεις τρόπους που κατά λάθος τρως περισσότερο και κρυφές θερμίδες. Έχεις σκεφτεί όμως ότι μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο; Μπορεί να έχεις φτάσει στο σημείο να τρώς υπερβολικά υγιεινά και να μην παίρνεις τις απαραίτητες θερμίδες στο τέλος της μέρας;

Επειδή, λοιπόν, αυτό είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε αρκετά συχνά, είτε σε λάτρεις της υγιεινής διατροφής είτε σε άτομα που προσέχουν πολύ το βάρος τους. Ετοιμάσαμε μια λίστα με τα 7 σημάδια που μπορείς να δεις κι εσύ αν τρέφεσαι σωστά ή τελικά το έχεις παρακάνει λίγο με αυτή την καινούργια low carb, paleo, fad δίαιτα που ακολουθείς αυτή την εποχή!

  1. Είσαι κουρασμένος.

Θερμίδες = ενέργεια. Τόσο απλά. Όταν οι θερμίδες που καταναλώνεις είναι συνεχώς πολύ λιγότερες από αυτές που ξοδεύεις* καταλήγεις να νιώθεις κουρασμένος πολύ γρηγορότερα και νωρίτερα απ ότι είχες συνηθίσει, επίσης δυσκολεύει πολύ το ξύπνημα σου ακόμα κι αν έχεις κοιμηθεί 8 ολόκληρες ώρες! Αν έχεις φτάσει στο σημείο να ζορίζεσαι να κάνεις όλες τις απαραίτητες υποχρεώσεις μέσα στην μέρα, ξανα δες τι βάζεις στο πιάτο σου και φτιάξτο. Μην το ξεχνάς. Θερμίδες = ενέργεια!

 * (Ο άνθρωπος ξοδεύει ένα χ ποσό ενέργειας/θερμίδων την ημέρα με το απλά να υπάρχεις. Αυτό λέγεται  Basal Metabolic Rate (BMR) και αφορά την καθημερινή ενέργεια που καις. Βρες το εδώ)

  1. Οι προπονήσεις σου υποφέρουν.

Το να έχεις γεμάτο «ντεπόζιτο» και να μην στερήσε ενέργειας σημαίνει ότι οι προπονήσεις σου θα βγαίνουν τέλειες και θα μπορείς να τις ολοκληρώσεις όπως πρέπει με τα απαραίτητα σετ/επαναλήψεις/λεπτά στο διάδρομο κτλ. Αν πάλι ξεκινάς την προπόνηση και βλέπεις ότι δεν σου βγαίνουν οι επαναλήψεις που έκανες παλια και ανυπομονείς πως και πώς να τελειώσεις μαλλον χρειάζεται να βελτιώσεις την προ-προπονητική και μετα-προπονητική διατροφή σου! Το να καταναλώνεις μια ποσότηταυδατανθράκων πριν και να αναπληρώνεις με μια ποσότητα υδατανθράκων και προτείνης μετά είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις και για τις επιδόσεις σου αλλα και για το σώμα σου καθώς εκτός από την απαραίτητη ενέργεια που θα σου καλύψει το φαγητό, η σωστή διατροφή κάνει τους μυς σου να «επανέρθουν» πιο γρήγορα και με λιγότερη μεταπροπονητική κούραση!

  1. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς.

Όταν λειτουργείς σε μια χαμηλή θερμιδικά διατροφή και καις περισσότερη ενέργεια απ όση λαμβάνεις, είναι πολύ πιθανό να νιώθεις λίγο «ομιχλώδη» να μην μπορείς να συγκεντρωθείς καλα ή να μην μπορείς να δώσεις βάση σε πράγματα που συμβαίνουν τριγύρω σου. Διόρθωσε το άμεσα με ένα φυσικό χυμό ανάμεικτο ή ένα σοκολατούχο γάλα για να δώσεις ένα μικρό boost στον οργανισμό σου και θυμήσου… Καλό το γιαουρτάκι το πρωί, αλλα με λίγους ξηρούς καρπούς και μέλι, ή έστω μια μπανάνα και κανέλλα θα είναι ακόμα καλύτερο!

  1. Πεινάς συνέχεια.

Ακόμα και αν θεωρητικά τρως σωστή ποσότητα, κοίταξε να τρώς πιο σωστά –ποιοτικά- φαγητά. Περισσότερη πρωτεινη, λιγότερη ζάχαρη, σωστό υδατάνθρακα! Τις απαραίτητες θερμίδες, αλλα σωστά δηλαδή!

  1. Έχεις θέμα με την περίοδο σου – ή δεν έχεις καθόλου.

Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επηρεάσει ορμονολογικά τις γυναίκες και να αλλάξει, μειώσει ή κόψει τελείως την έμμυνο ρύση. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για μια νορμάλ ορμονική λειτουργεία, οπότε αν δεις ξαφνικές αλλαγές ή χαμένες περιόδους (χωρίς να έχεις κάτι άλλο ιατρικό όπως πολυκυστικές ωοθήκες ή εγκυμοσύνη –προφανώς- !) είναι ένα πολύ μεγάλο σημάδι ότι κάτι δεν κάνεις σωστά με την διατροφή σου και κάτι δεν πάει καλα. Πρόσεξε το. Διόρθωσε την διατροφή σου και αν συνεχίζεις να έχεις θέμα μίλησε με ένα γιατρό , αμέσως!

  1. Η ζυγαριά δεν κουνιέται.

Κόβεις θερμίδες και από τις 1800 που έπρεπε να τρώς, καταναλώνεις περίπου 1300. Εδώ και 4 μήνες. Συνεχόμενα. Μην αναρωτιέσαι γαιτί έχασες μόνο τον πρώτο, άντε και λίγο τον δεύτερο μήνα! Το σώμα σου όντας μαθημένο να λειτουργεί στις 1800 όταν άρχισες να του δίνεις λιγότερες άρχισε να καίει από όπου έβρισκε για να αναπληρώσει και κάπως έτσι έχασες τα πρώτα σου 2-3 κιλά. Μετά όμως συνήθισε να το ταίζεις μόνο με 1400 θερμίδες την μέρα, οπότε κρατάει και την τελευταία θερμίδα που του δίνεις για να αναπληρώσει και να είναι σίγουρο πως δεν θα του κόψεις κι αάλλη από την ενέργεια που χρειάζεται! Δοκίμασε να αυξήσεις την πρόσληψη θερμίδων σου κατά 200-300 για 2 εβδομάδες και ξανα μείωσε τες μετά για να καταφέρεις να δείς τον δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει κι άλλο!

  1. Δεν μπορείς να ακολουθήσεις τη δίαιτα.

Αν η διατροφή που κάνεις σου φαίνεται βουνό και καταριέσαι την ώρα και την στιγμή που την ξεκίνησες ΑΛΛΑ πρέπει να την κάνεις, ίσως να μην είναι η σωστή διατροφή για σενα. Ότι είναι καλό και δουλεύει για κάποιον, μπορεί να μην είναι καλό για κάποιον άλλο, ξανα κοίταξε την και δες τι λείπει και πόσο πιο «φτωχή» είναι από την κανονική σου διατροφή, την καθημερινή σου, και διόρθωσε την λίγο. Μπορεί απλά να χρειάζεται 100-200 θερμίδες παραπάνω, που δεν είναι μεν πολλές, αλλα μπορεί να αλλάξουν και την διαθεσή σου και την ενεργεια σου και να βελτιώσουν και τα αποτελέσματα σου!