Το θέμα σώμα είναι κάτι που αρχίζει να μας απασχολεί από πολύ νωρίς, ειδικά τα κορίτσια. Μια ωραία εμφάνιση πολλές φορές συνδέεται με την υγεία, την ψυχολογική κατάσταση αλλά και το επίπεδο ζωής.

Είναι αυτό πάντα σωστό; Συνέχισε να διαβάζεις προκειμένου να διαπιστώσεις ότι υπάρχουν παρανοήσεις που πρέπει να βγάλεις από το μυαλό και τη ζωή σου μια και καλή.

Υπάρχουν καλά και κακά φαγητά

Σίγουρα μια σαλάτα είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από ότι ένα πιάτο πατάτες τηγανητές, όπως και ένα φρούτο είναι πιο υγιεινό σε σχέση με μια πάστα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κατηγοριοποιείς τα φαγητά σε καλά και κακά. Αυτό από μόνο του θα σε οδηγήσει σε μια μη υγιή σχέση με το φαγητό. Τα πάντα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που διαχειρίζεσαι εσύ τη διατροφή σου.

Τα λίγα παραπάνω κιλά συνδέονται με προβλήματα υγείας

Αρχικά να ξεκινήσουμε αναφέροντας ότι η υγεία δεν συνάδει με τα κιλά. Οπωσδήποτε επηρεάζει η διατροφή, ο τρόπος ζωής και κατ’ επέκταση και τα κιλά, αλλά δεν σημαίνει ότι λίγα παραπάνω θα οδηγήσουν σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσεις είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και απλά και μόνο στην απώλεια κιλών.

Αν έχεις παραπάνω κιλά, πρέπει να αδυνατίσεις για να νιώσεις καλά

Το να χάσεις βάρος, το να βάψεις τα μαλλιά σου, ακόμα και το να ανανεώσεις όλη σου την ντουλάπα – ενώ είναι κινήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ευτυχία σου- είναι μόνο μια προσωρινή αλλαγή. Το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου, μπορεί να σου πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά είναι ο τρόπος για να νιώσεις καλά με εσένα και την εικόνα σου αλλά και για να πετύχεις μακροπρόθεσμα ευτυχία.

Είναι αποδεκτό οι ειδικοί να κατακρίνουν τα άσχημα σώματα

Επειδή είναι ειδικοί και έχουν μια κατάρτιση πάνω στο θέμα, δεν σημαίνει ότι μπορούν να ενισχύουν το body shaming. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πρέπει να κάνουν οποιονδήποτε να αισθάνεται άσχημα για την εικόνα του. Κάποια προβλήματα υγείας η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζονται και με την απώλεια κιλών και η δουλειά των εξειδικευμένων γιατρών είναι να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις ποιες συνήθειες μπορείς να αλλάξεις ή να παραλείψεις, για να είσαι πιο υγιής. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι “οκ” το να σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα και ενοχικά για τις μέχρι τώρα συνήθειές σου. Ο καθένας αξίζει να αισθάνεται άνετα όταν μιλάει με έναν γιατρό.

Η σύνδεση της δύναμης της θέλησης με το φαγητό

Άλλο ένα παράδειγμα της σύνδεσης των ανθρώπινων συναισθημάτων με το φαγητό. Όταν λες στον εαυτό σου «Να είσαι δυνατή και να φας μόνο ένα κομμάτι πίτσα ή μισό κομμάτι τούρτα», ασυνείδητα είναι σαν να ωθείς τον ίδιο σου τον εαυτό να υπερπηδήσει το εμπόδιο που του βάζεις. Άσε που αν δεν σε ακούσεις γεμίζεις ενοχές σε σημείο κάποιες φορές αυτό να σωματοποιείται. Δεν χρειάζεσαι άδεια για να φας κάτι, αλλά μέτρο για να μπορείς να φας τα πάντα. Πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις το φαγητό. Το φαγητό είναι το καύσιμό σου και προσπάθησε μετά από κάθε γεύμα ή σνακ να νιώθεις όμορφα και ότι κάνεις καλό στον εαυτό σου.

Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει πάντα με την εικόνα

Το να έχεις αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και άσχημες μέρες. Μια άσχημη είδηση, ένα πρόβλημα στο σπίτι ή στη δουλειά ακόμα και ένα άσχημο ξύπνημα χωρίς λόγο, θα σε κάνουν να καταλάβεις ότι μια ωραία εικόνα δεν φτιάχνει τα πάντα. Άλλες μέρες θα νιώθεις καλά, άλλες όχι. Και δεν θα φταίει πάντα η εικόνα σου.

Το πώς βλέπεις τον εαυτό σου αντικατοπτρίζει το πώς σε βλέπουν οι άλλοι

Το πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου συγχέεται συχνά με το πώς νομίζεις ότι σε βλέπουν οι άλλοι, πράγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο δεν ταυτίζεται αλλά είναι τελείως διαφορετικό. Ίσως λαμβάνεις κάποια ερεθίσματα που τους δίνεις περισσότερη σημασία από όσο πρέπει, ίσως έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι αυτή είναι η εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσένα, αλλά πρέπει να απεμπλακείς από αυτή την πεποίθηση. Ο τρόπος που σε βλέπουν οι άλλοι δεν έχει καμία σχέση με το ποια είσαι πραγματικά και δεν πρέπει να σε απασχολεί τόσο πολύ.


featured photo: stylecaster.com