Είτε φοβάσαι τη δέσμευση είτε έχεις αντιληφθεί ότι το μοντέλο “γάμος” δε λειτουργεί, δε θέλεις να παντρευτείς. Δεν είσαι μόνη. Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους πέντε ενήλικες άνω των 25 ετών δεν έχει παντρευτεί. Σε αντιπαραβολή με το 1960 ας πούμε που ένας στους 10 έμενε ελεύθερος, οι εποχές δείχνουν να έχουν αλλάξει εντελώς.

Η αύξηση όσων δεν παντρεύονται οφείλεται κυρίως στο ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να μεγαλώσουν παιδιά εκτός γάμου. Στο μεταξύ, η ηλικία κατά την οποία παντρεύονται πια οι άνθρωποι είναι τα 30 για τους άντρες και τα 28 για τις γυναίκες.

Οι millennials;

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους millennials, όταν ερωτώνται γιατί δεν έχουν παντρευτεί, οι απαντήσεις τους ποικίλλουν από το “δεν είμαι έτοιμος οικονομικά” (29%) μέχρι το “δεν έχω βρει κάποιον με τις ποιότητες που ψάχνω” (26%) και “είμαι πολύ νέος και καθόλου έτοιμος να μπω σε ένα γάμο”(26%).

Όπως και να έχει και για όποιο λόγο και αν δε βλέπεις τον εαυτό σου σε ένα γάμο, η επιστήμη έρχεται να σου δώσει εφτά καλά ελαφρυντικά.

Η συγκατοίκηση είναι πλέον αποδεκτή

Το 1950 που το να συγκατοικείς εκτός γάμου με το σύντροφό σου φαντάζει κάπως μακρινό. Τότε το θεωρούσαν σχεδόν αμαρτία. Σήμερα είναι ένα βασικό βήμα μετά από κάποια χρόνια σχέσης. Σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research Center η Generation Z, οι millennials, η Generation X και οι baby boomers δηλώνουν πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μαζί χωρίς αν έχουν παντρευτεί. Αφού πλέον δεν κάνει καμία διαφορά στην κοινωνία.

Στο μεταξύ, πλέον αρχίζει να γίνεται πιο συχνό το φαινόμενο των παντρεμένων ζευγαριών που όμως ζουν χωριστά. Μάλιστα, η Gwyneth Paltrow πρόσφατα αποκάλυψε πως δε ζει μαζί με το σύζυγό της.

Οι γάμοι είναι ακριβοί

Το ότι ένας γάμος και προφανώς το όλο πάρτι που περιλαμβάνει είναι πανάκριβος το ξέραμε. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, ένας γάμος (ΟΚ, στην Αμερική) κοστίζει γύρω στα $60,000. Ακόμα και να υποθέσουμε ότι αυτά τα λεφτά υπάρχουν, είναι λογικό αν πρέπει κάπου να τα ξοδέψεις, να το κάνεις σε ταξίδια ή σε οτιδήποτε άλλο σε κάνει ευτυχισμένη.

Οι ανύπαντρες γυναίκες χωρίς παιδιά είναι πιο ευτυχισμένες

“Αν είσαι άντρας, μάλλον πρέπει να παντρευτείς. Αν είσαι γυναίκα, μη μπεις στη διαδικασία”. Αυτό δήλωσε ο Paul Dolan συζητώντας για το βιβλίο του Happy Ever After. Για να το γράψει έκανε μελέτες πάνω σε έρευνες, καταλήγοντας πως οι ανύπαντρες γυναίκες χωρίς παιδιά είναι οι πιο ευτυχισμένες. Άσε που ζουν και περισσότερο.

Εξήγησε πως ένας άντρας βοηθείται από έναν γάμο αφού παίρνει λιγότερα ρίσκα, ηρεμεί και κερδίζει περισσότερα χρήματα. Από την άλλη, μια γυναίκα πρέπει να το ανεχτεί όλο αυτό και καταλήγει να πεθαίνει πρώτη. Αδιαμφισβήτητα, ο καθηγητής έδωσε μια άλλη διάσταση στο “μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος”.

Νομικά, ο γάμος δεν είναι πια απαραίτητος

Υπάρχουν ζευγάρια που καταλήγουν στην εκκλησία για καθαρά πρακτικούς “στα χαρτιά” λόγους. Συνθήκες όπως τα κληρονομικά ή τα παιδιά έχουν οδηγήσει πολλούς στο γάμο χωρίς να το θεωρούν κάτι το απαραίτητο. Αυτό πλέον αλλάζει όμως. Διάφορες κρατικές διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα το σύμφωνο συμβίωσης, δίνουν λύσεις. Για να πούμε την αλήθεια, η γραφειοκρατία όλων των νομικών “παραδρόμων” για κάποιους φαντάζει τρομακτική, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι είναι προσβάσιμη.

Η σύγχρονη οικογένεια δεν είναι τηλεοπτική σειρά

Το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας, καλά κρατεί, αλλά δεν επιβάλλεται. Πλέον βλέπουμε όλο και περισσότερους single γονείς να μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους. Επιπλέον με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν είναι πια απαραίτητο το να είσαι σε μια σχέση για να αποκτήσεις τα δικά σου παιδιά. Ναι, η επιστήμη και η ιατρική προχωρούν ακάθεκτες.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν παλιότερα, σε έρευνα πριν κάποιων χρόνων το 48% όσων ερωτήθηκαν απάντησε πως ένας single γονιός μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί, το ίδιο καλά με ένα ζευγάρι

Φοβάσαι το διαζύγιο

Αυτός είναι ένας από τους πιο απαισιόδοξους λόγους που φοβάται κανείς να παντρευτεί. Δεν είναι βέβαια αδικαιολόγητος αν σκεφτείς πόσους γάμους βλέπουμε να καταρρέουν γύρω μας. Μπορεί στις μέρες μας να έχει πέσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να έχουν πέσει τα ποσοστά διαζυγίων, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ζευγάρια καθυστερούν πολύ το να φτάσουν στο γάμο.

Δεν πιστεύεις στο γάμο

Ο γάμος είναι ένα μιξ ιστορικών, θρησκευτικών, κοινωνικών νορμών. Πολλά ζευγάρια δεν τον πιστεύουν θεωρώντας πως είναι ένα μοντέλο που δε λειτουργεί. Σίγουρα και αυτά θα βρουν το δικό τους happy ending, βρίσκοντας εναλλακτικές που μπορεί να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος των όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την πορεία των σχέσεων.


featured image: purewow.com