Η ζωή είναι χαοτική ισχυρίζονται τα κορίτσια από το Indie Chicks.com και εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε. ‘’No, life is really hectic’’ επιμένουν και το υπογραμμίζουν. Εντάξει, ναι είναι πραγματικά ταραγμένα τα πράγματα. Κάθε μέρα μπορείς να έχεις πολλές ευκαιρίες να ουρλιάξεις από θυμό και απογοήτευση, αλλά ας κάνουμε κάτι για αυτό. Ναι;

Παρακάτω θα βρεις μερικούς τρόπους για να χαλαρώσεις πριν, κατά την διάρκεια ή μετά μια πολύ, πραγματικά πολύ δύσκολη μέρα.

Κλείσε το τηλέφωνο σου

ΤΙ: Τα smartphone είναι άμεσα και πολύ υποστηρικτικά στην καθημερινότητα μας, όμως μερικές φορές οι γρήγοροι χρόνοι που  εξυπηρετούν δεν βοηθούν στο άγχος μας. Είναι οι στιγμές που θες να ρίξεις λίγο τους ρυθμούς και το κινητό σου είναι έτοιμο να κάνει το αντίθετο.

ΠΩΣ:  Γιαυτό εσύ θα κάνεις την χάρη στον εαυτό σου και θα πατήσεις το κουμπάκι που το απενεργοποιεί.

ΓΙΑΤΙ: Αυτό θα σε βοηθήσει αφενός να κερδίσεις λίγα λεπτά με τον εαυτό σου να σκεφτείς κινήσεις ή συμπεριφορές, αφετέρου η ησυχία που θα πετύχεις θα σου δώσει ηρεμία για να σκεφτείς καθαρά.

Πήγαινε κάπου που θα είσαι για λίγο μόνος σου

ΤΙ: Η συζήτηση με φίλους και δικούς μας ανθρώπους είναι πάντα καλή ιδέα για να πάρεις συμβουλές και να μοιραστείς αγωνίες σου. Στο τέλος της μέρας όμως ξέρεις πως την απόφαση θα την πάρεις μόνος σου. Και το κυριότερο: Θα την ζήσεις μόνος σου. Μαζί και τις συνέπειες της.

ΠΩΣ: Πήγαινε μια βόλτα, τρέξε μερικούς γύρους ή πάρε το αυτοκινητό σου.

ΓΙΑΤΙ: Η βοήθεια από τους άλλους είναι πάντα σημαντική αλλά το να στηρίζεις τις απόφάσεις σου στη δική σου αποφασιστικοτητα είναι πάντα ένα όπλο λίγο πιο δυνατό.

Βγες έξω

ΤΙ: Μερικές φορές χρειαζόμαστε κάποιες απλές αλλάγες για να δούμε την άλλη οπτική των πραγμάτων. Όταν έχεις άγχος για κάτι η αλλαγή της οπτικής σου είναι σημαντική για να μπορέσεις να δεις ολόκληρη την ‘’εικόνα’’.

ΠΩΣ: Μια βόλτα το τετράγωνο. Στο καφέ στην πλατεία. Μέχρι το περίπτερο. Μια βόλτα στην θάλασσα. Εσύ ξέρεις καλύτερα που και πως.

ΓΙΑΤΙ: Το περπάτημα και η εναλλαγές εικόνων μπορεί να σου φέρουν την λύση. Ειδικότερα όταν αυτή δοκίμασες να την βρεις στο σπίτι σου και δεν τα κατάφερες.

Φάε κάτι υγιεινό

ΤΙ: Το πρώτο πράγμα που κάνουμε οι περισσότεροι όταν έχουμε άγχος είναι να τρώμε υδατάνθρακες και λιπαρά. Δηλαδή ανοίγεις το ψυγείο και τα μάτια σου σκανάροντας βλέπουν μόνο γλυκά, λουκάνικα, αλλαντικά, σάλτσες αφαιρώντας από το πεδίο οτιδήποτε πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, φυσικό.

ΠΩΣ: Σκέψου πως μετά θα έχεις άγχος και για τις γουρουνιές  που έκανες. Να μην εμβαθύνω επιστημονικά στο πως λειτουργούν μακροπρόθεσμα τα συντηρητικά και ό,τι περιλαμβάνει το junk food ως προς άγχος και την υγεία σου.

ΓΙΑΤΙ: Φάε μια μπανάνα. Η΄ κάτι υγιεινό που να σου αρέσει. Το σώμα σου θα σε ευχαριστει μετά.

Γράψε

ΤΙ: Γράφοντας τα πράγματα σε ένα χαρτί θα σε εκπλήξει πόσο διαφορετικά θα σου φανούν όταν τα ξαναδιαβάσεις. Ο φίλος μου ο Βασίλης, όταν του μίλησα για μια σημαντική απόφαση που έχω να πάρω, μου πρότεινε να γράψω τα υπερ και τα κατά σε ένα χαρτί. Στην αρχή γέλασα αλλά όταν το έκανα εντυπωσιάστηκα με την τακτική. ΠΩΣ: Χαρτί, μολύβι, κάτι να πίνεις. Αν το γράψιμο είναι κάτι που δεν το έχεις, τότε ζωγράφισε ή βρες έναν άλλον δικό σου τρόπο να εκφραστείς.

ΓΙΑΤΙ: Αν μέχρι σήμερα πίστευες ότι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις ένα προβλημα σου είναι όταν το συζητάς, θα εκπλαγείς όταν ανακαλύψεις πόσο θα το καταλάβεις όταν το καταγράφεις.

Κάνε ένα μπάνιο

Χωρίς τι, πως και γιατί

Πάρε έναν υπνάκο

Σε περιόδους έντονου άγχους όλα υπερλειτουργούν στον οργανισμό σου. Καρδιά, μυς, εγκέφαλος, πεπτικο σύστημα, όλα. Δώσε λίγο χρόνο στο σώμα σου να ξεκουραστεί και όταν ξυπνήσεις προσπάθησε να δεις τα πράγματα λίγο πιο καθαρά κάνοντας όλα τα παραπάνω.

Υπάρχουν άλλοι τόσοι και ακόμα άλλοι τόσοι τρόποι να διώξεις για λίγο το άγχος. Ξέρεις καλά πως για πάντα ζεν δεν θα είσαι και πάντα όλοι μας θα έχουμε στγμές, μέρες, περιόδους που θα έχουμε αγωνίες, φόβους, ανησυχίες για αποφάσεις ή για πράγματα που πρέπει να αποδεχτούμε.

Ο καθένας μας στην πραγματικότητα έχει τα δικά του τρικ και τις δικές του τεχνικές για χαλαρώνει. Στο τέλος της μέρας μόνο εσύ ξέρεις τι θα σε βοηθήσει να δεις καθαρά, να σκεφτείς ήρεμα και να πράξεις με τρόπο και με σκοπό  να είσαι εσύ καλά.