Η διακόσμηση του σπιτιού σου είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από ό,τι φαίνεται. Η δημιουργία ενός συνεκτικού design μεταξύ διαφόρων δωματίων μπορεί να είναι ένας αγώνας. Επιπλέον μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι νομίζεις. Μεταξύ της επιλογής των σωστών κομματιών επίπλων, των τέλειων χρωμάτων, των καλύτερων αντικειμένων διακόσμησης για το χώρο, του ιδανικού φωτισμού, υπάρχουν πολλά λάθη που μπορεί να γίνουν. Οι interior designers τα έχουν δει όλα, οπότε είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τα κοινά λάθη που κάνουν πιο συχνά οι άνθρωποι.

Κάνε το χώρο σου πιο αισθητικά ευχάριστο εντοπίζοντας οποιοδήποτε από τα λάθη που μπορεί να έχεις κάνει. Και, στη συνέχεια, διόρθωσέ τα. Να τι λένε οι interior designers:

Λάθος φωτισμός

Ο φωτισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία ενός χώρου. Θέλεις να αποφύγεις το να είναι πολύ φωτεινός ή πολύ σκοτεινός. “Το δωμάτιο ή το σπίτι σου μπορεί να φαίνεται τέλειο, αλλά τη στιγμή που θα προσθέτετε σκληρό φωτισμό, μπορεί να καταστραφεί σχεδόν ακαριαία”, λέει η Gina Daniel, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και blogger. “Συνιστώ πάντα να επιλέγετε θερμότερους τόνους για δωμάτια με γήινους τόνους και φώτα που είναι πιο λευκά για έντονα και μεταλλικά θεματικά δωμάτια.”

Η μη προσθήκη αρκετού φωτός είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα. “Τα περισσότερα δωμάτια δεν έχουν αρκετό φως για τις διαφορετικές περιόδους της ημέρας”, λέει η Darla DeMorrow, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων ιδιοκτήτρια του HeartWork Organizing. Δοκιμάστε τον φωτισμό σας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και αλλάξτε τους λαμπτήρες σας σε LED.

”Κολλάς” όλα τα έπιπλα στους τοίχους

Το ένστικτό σου μπορεί να σε ωθεί στο να βάζεις τα πάντα σε ένα δωμάτιο αυτόματα στον τοίχο. Μερικές φορές αυτό λειτουργεί, ειδικά εάν ένα δωμάτιο είναι πολύ μικρό. Αλλά είναι επίσης ένα πολύ κοινό λάθος σχεδιασμού, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι κάνουν. Η DeMorrow προτείνει, “Δημιουργήστε ενδιαφέρον για το δωμάτιο με έναν floating cough.”

Προσθέτεις πολλά αντικείμενα

Η προσθήκη πάρα πολλών αξεσουάρ διακόσμησης (τόσο μεγάλων όσο και μικρών) μπορεί εύκολα να κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται γεμάτο και ακατάστατο. Κάτι που πιθανώς δεν είναι αυτό που ψάχνεις. Είναι καλύτερο να έχουμε μερικά καλά μελετημένα κομμάτια από έναν τόνο μικρών πραγμάτων.

Δεν μετράς το χώρο πριν τοποθετήσεις τα έπιπλα

Σχεδόν κάθε σχεδιαστής εσωτερικών χώρων συμφωνεί ότι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν υπόψη τις αναλογίες και το μέγεθος ενός δωματίου πριν προσθέσουν διάφορα κομμάτια επίπλων. Η λήψη μετρήσεων ενός δωματίου είναι απαραίτητη πριν αγοράσετε κάτι. “Έχουμε δει όλα εκείνα τα δωμάτια που φαίνονται ακατάστατα επειδή είναι γεμάτα με ένα ογκώδες σετ επίπλων. Ή έχουμε δει έναν μεγάλο καναπέ που έχει μπει σε ένα δωμάτιο με ένα μικροσκοπικό έργο τέχνης τοποθετημένο πάνω του που φαίνεται εντελώς εκτός τόπου,” “λέει η σχεδιάστρια εσωτερικών Anita Madhav.

Προσθέτει, “Αυτοί οι ιδιοκτήτες έχουν αγνοήσει τον κανόνα της κλίμακας και της αναλογίας – πώς τα αντικείμενα ταιριάζουν και σχετίζονται με άλλα πράγματα στο χώρο. Αυτό το λάθος είναι αρκετά εύκολο να διορθωθεί. Αλλά πρέπει να αξιολογήσετε κάθε στοιχείο διακόσμησης πρώτα ξεχωριστά και μετά ως μέρος της συνολικής σχεδίασης στο δωμάτιο. Το κλειδί για την αξιοποίηση της κλίμακας και της αναλογίας είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει αντικείμενα διαφορετικών υψών, μεγεθών και σχημάτων. Έτσι θα κρατήσετε το μάτι κινούμενο ενώ φροντίζετε να του δώσετε μερικά μέρη για ανάπαυση. “

Κρεμάς τις κουρτίνες πολύ χαμηλά

Οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να κρεμάνε τις κουρτίνες τους πολύ χαμηλά. Ένα λάθος που μπορεί εύκολα να αλλάξει ολόκληρη την εμφάνιση ενός παραθύρου ή / και ενός τοίχου. Για πολλούς ανθρώπους, είναι λογικό να κρεμάνε μια ράβδο κουρτίνας ακριβώς πάνω από την κορυφή του παραθύρου. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι κάνει πραγματικά το παράθυρο να μοιάζει πιο μικρό και το ταβάνι χαμηλότερο. Το να κρεμάσετε τις κουρτίνες ψηλότερα μπορεί να κάνει σίγουρα ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

Κρεμάς τους πίνακες πολύ ψηλά

Σχεδόν όλοι οι διακοσμητές λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κρεμούν τα έργα τέχνης ή τις κορνίζες τους πολύ ψηλά. “Ο κανόνας πρέπει να είναι ότι το ύψος των ματιών σας να είναι περίπου ευθυγραμμισμένο με τα δύο τρίτα του κομματιού που κρεμάτε”, λέει ο Mark Cutler.

Επιλέγεις το χρώμα του δωματίου πριν από οτιδήποτε άλλο

Οι περισσότεροι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων συμφωνούν ότι το χρώμα δεν θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα επιλέξετε πριν αποκτήστε μια ιδέα για τα έπιπλα που θέλετε. Ο Michael Helwig συνιστά να διαλέξετε τουλάχιστον ένα κομμάτι έμπνευσης, όπως ένα χαλί ή μοτίβο ταπετσαρίας και να το επεξεργαστείτε. “Μπορεί να ακούγεται αντίθετο, αλλά με λιγότερες επιλογές στην πραγματικότητα γίνεται ευκολότερη και καλύτερη η επιλογή χρώματος τοίχου.”

featured photo: unsplash.com/@danielcgold