Σε έναν ιδανικό κόσμο, δε θα χρειαζόταν να δημιουργήσουμε τρόπους για να είμαστε υποστηρικτικοί σύμμαχοι των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ωστόσο ο κόσμος που ζούμε δεν είναι ιδανικός, οπότε θα πρέπει να γραφτούν οι παρακάτω γραμμές.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι δίνοντας τρόπους για να γίνεις υποστηρικτικός σύμμαχος, δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση την αποδοχή. Αυτό θεωρούμε πως είναι πια δεδομένο, αυτονόητο και πέρα ως πέρα αναγκαίο, και η επισήμανση αυτή είναι καλό να γίνεται μέχρι κάθε άνθρωπος, σε κάθε γωνιά αυτής της γης, να μπορει να περπατάει χέρι-χέρι με το ταίρι του, χωρίς να φοβάται, να ντρέπεται, να διστάζει ή να χρειάζεται να εξηγήσει κάτι στον οποιονδήποτε.

Έστω λοιπόν, πως μαθαίνεις ότι κάποιος γνωστός σου, συγγενής σου ή αγαπημένος σου άνθρωπος είναι μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις την σωστή αντίδραση, μπορεί να θέλεις να κάνεις απανωτές ερωτήσεις, να εκφράσεις την υποστήριξή σου, να αποδοκιμάσεις το μίσος και την κριτική κατά των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+, ή μπορεί από αμηχανία να μην ξέρεις τι να πεις.

Το να είσαι σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίνει να εκτιμάς τη σημασία της ισότητας, της αποδοχής και του σεβασμού όλων – ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Έτσι, με αυτό το σκεπτικό, παρακάτω θα διαβάσεις αυτούς τους 6 τρόπους, με τους οποίους μπορείς να υποστηρίξεις την χρωματιστή ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Άκου πραγματικά

Η πιο χρήσιμη συμβουλή για να υποστηρίξεις ένα άτομο που αποφάσισε να κάνει coming out, είναι να το ακούσεις. Δώσε προσοχή σε αυτά που σου λέει, είτε πρόκειται για επίσημο coming out, είτε περιγράφει μια νέα σχέση, είτε μοιράζεται λεπτομέρειες που σχετίζονται με προσωπικές εμπειρίες του. Δεν πειράζει να μείνεις σιωπηλ@ αν δεν ξέρεις τι να πεις. Εξάλλου δε χρειάζεται να «αποδείξεις» συμπόνια, συμπάθεια, αγάπη ή οτιδήποτε. Αρκεί να είσαι εκεί και να ακούς αυτά που πραγματικά το άτομο έχει ανάγκη να μοιραστεί.

Έχεις προνόμιο και πρέπει να το χρησιμοποιήσεις

Εάν είσαι straight, αυτό σημαίνει ότι ποτέ δε χρειάστηκε να ανησυχήσεις για την ασφάλειά σου, κρατώντας το χέρι τ@ αγαπημέν@ σου. Ποτέ δε χρειάστηκε να ανησυχήσεις με τις συνέπειες που μπορεί να υπήρχαν, εάν εξέφραζες την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε λάθος σώμα. Δεν έχεις βιώσει εμπόδια στο να παντρευτείς τον άνθρωπό σου, ούτε καν να γνωρίσεις τη σχέση σου στην οικογένειά σου. Κανείς δε σε ρωτάει αν είσαι σίγουρ@ για τη σεξουαλικότητά σου ή μήπως «θέλεις να το ξανασκεφτείς».

Αυτό ακριβώς ονομάζεται προνόμιο! Και όταν έχεις προνόμιο έχεις και δύναμη. Ως σύμμαχος, η ικανότητά σου να υπερασπίζεσαι τα queer άτομα σε άλλα προνομιούχα άτομα, είναι απίστευτα πολύτιμη. Δεν χρειάζεται να βλέπεις τον εαυτό σου ως σωτήρα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά μπορείς οπωσδήποτε να «πιάσεις δουλειά» στον κύκλο σου και το περιβάλλον που κινείσαι, ώστε να φέρεις μια αλλαγή.

Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις τις δεξιότητες και τα ταλέντα σου για να μιλήσεις και να βγεις μπροστά. Είσαι συγγραφέας; Βοήθησε τα τρανς άτομα να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Είσαι καλλιτέχνης; Φτιάξτε τέχνη, που εξυμνεί την αγάπη και τη διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές. Έχεις

επιπλέον χρήματα ή ελεύθερο χρόνο; Γίνε εθελοντής ή κάνε δωρεά σε οργανώσεις και σωματεία όπως: Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ+ κοινότητας, Πολύχρωμο Σχολείο, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, ΛΟΑΤ ΑμεΑ, Athens Pride, Thessaloniki Pride.

Μην βάζεις τους ανθρώπους σε κατηγορίες

Ακριβώς όπως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είναι κάποι@ straight, έτσι υπάρχουν και πολλοί τρόποι να είναι κάποι@ queer. Φέρσου όπως θα ήθελες να σου φέρονται. Η αναπαράσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνήθως είναι μη ρεαλιστική. Ειδικά στο παρελθόν, η εικόνα των gay ανδρών, αποτελούσε αποκλειστικά καρικατούρα, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση πως οι gay άνδρες είναι υπερχαριτωμένοι, υπερευαίσθητοι, υπερβολικοί, υπερόπτες και γενικά όλα στον υπερθετικό βαθμό! Από τον τον Λάκη (Σπύρο Μπιμπίλα) του «Κωνσταντίνου κι Ελένης», μέχρι τα σημερινά gay φιλιά σε σήριαλ, που ακόμα συζητιούνται σαν να είναι κάτι εξωπραγματικό, η τηλεόραση έχει φροντίσει να κάνει τον κόσμο να σκέφτεται πως τα queer άτομα μοιάζουν κάπως «συγκεκριμένα».

Αναγνώρισε την queer ταυτότητα ως πολύτιμη

Αν είσαι straight, ένας ακόμη τρόπος να δηλώσεις την υποστήριξή σου στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είναι να αναγνωρίσεις την ταυτότητα του queer ατόμου ως πολύτιμη. Κάθε queer άτομο σχετίζεται με την queerness του με διαφορετικό τρόπο. Αν θεωρήσουμε ότι η ζωή είναι μια ταινία, για κάποιους η queerness τους είναι τα παρασκήνια, ενώ για άλλους είναι οι πιο δυνατές σκηνές της ταινίας.

Οι straight και οι queer άνθρωποι σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο ότι πρέπει να κοιμούνται 6-8 ώρες την ημέρα και να πίνουν νερό(!), αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο γεγονός ότι οι straight είναι ο «κανόνας» και οι queer η «εξαίρεση» και το πιο καταπιεσμένο κομμάτι. Αν θέλεις λοιπόν να τονίσεις την υποστήριξή σου σε κάποι@ queer άτομο, γιόρτασε το γεγονός ότι είναι μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ αντί να προσποιείσαι ότι δεν έχει σημασία. Έχει σημασία.

Δείξε θάρρος στις καθημερινές στιγμές

«Αυτό είναι τόσο γκέι», «Μοιάζει με άντρα», και πολλές ακόμα φράσεις που όλοι έχουμε ακούσει, όλοι έχουμε μεγαλώσει με αυτές και τις περισσότερες φορές ακολουθούν γέλια, σαν να είναι τόσο αστείο να θίγεται κάποιος με αυτόν τρόπο. Αν θες να θεωρείσαι σύμμαχος, μη φοβάσαι να βάλεις όρια σε τέτοιες εκφράσεις, να σταματήσεις τέτοιου είδους σχόλια και να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων. Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αντιμετωπίζουν κάθε είδος δυσφορίας: νομικές προκλήσεις, απόρριψη από την οικογένεια, εσωτερικευμένη ντροπή, παρενόχληση στο δρόμο, υποτιμητικά στερεότυπα, θρησκευτικό αποκλεισμό και τόσα άλλα. Το να αισθάνεσαι άβολα ως μη ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο μπροστά στην προκατάληψη, είναι κομμάτι του να είσαι πραγματικός σύμμαχος.

Ακόμα κι αν δεν είσαι μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+, σε αφορά άμεσα

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να είναι αυτό που θέλει και να αγαπάει αυτ@ που θέλει να αγαπήσει. Στο τέλος, το ταξίδι κάποιου μέλους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έχει πολύ μικρή σχέση με εσένα, αλλά όχι με την αντιμετώπισή σου. Αν είσαι straight, ποτέ δε θα μπορέσεις να καταλάβεις πλήρως τι έχουν περάσει αυτά τα άτομα. Αμφισβητούνται από την οικογένειά τους, θεωρούνται αμαρτωλοί, προβληματικοί, περίεργοι και «μη φυσιολογικοί».

Αν θες να είσαι ένας υποστηρικτικός σύμμαχος, διάβασε, μάθε, παρακολούθησε ιστορίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ρώτησε τους queer ανθρώπους της ζωής σου τι νιώθουν, τι χρειάζονται και πώς μπορείς σε κάθε στάδιο να τους βοηθήσεις. Ακόμα κι αν το θεωρείς αυτονόητο, κάνε τους ξεκάθαρο το γεγονός ότι η αγάπη και η φροντίδα σου για αυτούς, δε θα επηρεαστεί.

Παρά το γεγονός πως η υποστήριξη στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει αυξηθεί με τα χρόνια, υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει. Και αν δεν προσπαθήσει ο καθένας ξεχωριστά να γίνει υποστηρικτικός σύμμαχος των queer ατόμων, η αλλαγή θα αργήσει πολύ περισσότερο απ’όσο ελπίζουμε!

Υ.Γ.: Βάλε το ουράνιο τόξο στη ζωή σου και μην το θυμάσαι μόνο σε ένα Pride Festival.

H κεντρική φωτογραφία είναι από την ειδική έκδοση με τα 4 αυτοκόλλητα γραμματόσημα κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων που κυκλοφόρησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία το 2021.