Ξέρεις ήδη τα οφέλη του jogging σε σένα. Ο σκύλος σου αντίστοιχα χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση για τη δική του υγεία και διατήρηση της φυσικής του κατάστασης. Το να πηγαίνετε μαζί για τρέξιμο είναι παιχνίδι, εξάσκηση, κοινός χρόνος και έξτρα ασφάλεια για σένα, αν επιλέγεις να τρέχεις το βράδυ.

Φρόντισε να τηρείς τα παρακάτω tips για να είσαι και εσύ και ο φίλος σου προστατευμένοι από τραυματισμούς ή λάθη.

1. Συμβουλεύσου τον κτηνίατρο

Δεν είναι όλοι οι σκύλοι έτοιμοι να τρέξουν με τον ανθρώπινο ρυθμό, ούτε ο κάθε οργανισμός ξεχωριστά. Θα πρέπει να συμφωνήσει ο κτηνίατρος που προσέχει τον σκύλο σου για το πρόγραμμά σας. Θα σε ρωτήσει για τις αποστάσεις που θα διανύετε, την ταχύτητα, τις ώρες που θα επιλέγετε να τρέχετε, το έδαφος και την εποχή. Σκύλοι όπως pugs και bulldogs, μικρόσωμοι σκύλοι ή σκύλοι με παραπάνω βάρος δεν μπορούν να διανύσουν τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις. Ο σκύλος σου θα πρέπει να εξεταστεί στη σπονδυλική στήλη, στα υπόλοιπα οστά του, στην καρδιά αλλά και στη γενική του υγεία από τον γιατρό που τον φροντίζει.

Επιπλέον κουτάβια κάτω των 18 μηνών δεν είναι ακόμα έτοιμα για να τρέξουν με τον δικό σου ρυθμό. Οπότε ο νούμερο ένα κανόνας είναι πριν πάτε για τρέξιμο να το κουβεντιάσεις με τον κτηνίατρο.

2. Ξεκινήστε αργά

Μη κάνε 5 χιλιόμετρα από την πρώτη βόλτα. Ξεκινήστε με πιο σύντομες διαδρομές και σταδιακά ανεβάστε την ένταση και την απόσταση. Κάντε και οι δύο έναν πεντάλεπτο περίπατο, 10 λεπτά έντονο περπάτημα, 10 λεπτά τρέξιμο και 5 λεπτά περπάτημα για να ρίξετε σταδιακά τον ρυθμό.

3. Έλεγξε τον καιρό

Ξέρεις ότι το να τρέχεις σε υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι ωφέλιμο ούτε για σένα. Σκέψου ότι ο σκύλος σου θα ζεσταθεί πολύ πιο γρήγορα, οπότε απόφυγε τις πολύ ζεστές μέρες και ώρες. Για τις πολύ ζεστές μέρες επίσης σκέψου ότι ακόμα κι αν τρέξετε αργά το απόγευμα το καλοκαίρι, το έδαφος, ειδικά η άσφαλτος, κρατάει ακόμα υψηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει να σκεφτείς τις πατούσες του σκύλου σου ώστε να μη ζεσταθεί πιο γρήγορα από όσο υπολογίζεις.

4. Πρόσεξε τις πατούσες του

Στο ίδιο πλαίσιο με το παραπάνω θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι ο σκύλος δεν μπορεί να τρέξει σε όλα τα είδη εδάφους. Δεν είναι μόνο η άσφαλτος πολύ ζεστή το καλοκαίρι αλλά και η άμμος ή τα βότσαλα. Τα βότσαλα και το χώμα επίσης μπορεί να προκαλέσουν μικρογδαρσίματα στις πατούσες του. Το πιο ασφαλές είναι το χώμα, το γρασίδι αλλά και η άμμος όταν δεν είναι καυτή. Μπορείς να τσεκάρεις πριν και μετά την προπόνηση τις πατούσες του. Ιδανικά και μία φορά μέσα στην προπόνηση, αν έχεις δεύτερες σκέψεις για την καταλληλότητα του εδάφους.

5. Παρατήρησε τον για εξάντληση

Είναι σημαντικό να τρέχετε ή να περπατάμε παράλληλα. Ή να είναι λίγο πιο μπροστά ή λίγο πιο πίσω αλλά να έχεις πάντα οπτική επαφή. Αν λαχανιάζει, ψάχνει σκιά ή σταματάει συχνά μάλλον πρέπει να κατεβάσετε ρυθμούς ή να σταματήσετε για ένα διάλλειμα. Αν παρουσιάσει πολύ έντονο λαχάνιασμα ή αναπνοή με συριγμό θα πρέπει να καλέσεις τον κτηνίατρο για να σου δώσει οδηγίες τι να κάνεις.

6. Μείνετε και οι δύο ενυδατωμένοι

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε για την ενυδάτωση σας και οι δύο, πριν και μετά την προπόνηση. Άφησέ τον να πιει νερό πριν το τρέξιμο και φρόντισε να καταλήξετε κάπου που να μπορείς να πιεις και εσύ νερό αλλά και ο σκύλος σου. Πχ στο σπίτι ή σε ένα καφέ αν τρέχετε στην παραλία. Αν η διαδρομή σας είναι στο βουνό τότε έχε μαζί σου ένα ποτηράκι και ένα μπουκάλι νερό για να πιείτε και οι δύο μέχρι να πάτε στο σπίτι.

featured photo: Dogtime