Η διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη.

Μολονότι υπάρχουν ποικίλες δίαιτες και πλάνα διατροφής που σε καθοδηγούν στην απώλεια βάρους, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις τη χρυσή τομή για να διατηρήσεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και να σταθεροποιήσεις το βάρος σου.

Υπάρχουν όμως μικρά tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις υγιεινές επιλογές χωρίς να αισθάνεσαι περιορισμένη/ος στη διατροφή σου.

· Ακολούθησε μία διατροφή που περιέχει ποικιλία

Μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα είναι σημαντική για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτά τα τρόφιμα είναι μη επεξεργασμένα, περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, και είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για καλή υγεία. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ολόκληρα τρόφιμα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, ενώ μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Αντικατέστησε τα επεξεργασμένα snacks (μπάρες, μπισκότα, crackers) με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Προτίμησε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως αντί για προϊόντα από λευκό αλεύρι, και φροντίστε να συμπεριλάβεις επίσης μια ποικιλία ξηρών καρπών, σπόρων και άλλων φυτικών πρωτεϊνών (π.χ. όσπρια) στη διατροφή σου.

· Ξανασκέψου το πριν ακολουθήσεις μία express δίαιτα

Όσον αφορά τη απώλεια βάρους, υπάρχουν πολλές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορες λύσεις. Μπορεί να είναι δελεαστικό να τις δοκιμάσεις, ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα μοτίβα δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα και μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν θέλεις ισορροπία στη διατροφή σου, είναι σημαντικό να το κάνεις με τον σωστό τρόπο, κάνοντας κυρίως σταδιακές αλλαγές που μπορείς να τηρήσεις με την πάροδο του χρόνου. Οι δίαιτες express μπορεί να σου δώσουν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Η προσπάθεια σου θα είναι πολύ πιο επιτυχημένη μακροπρόθεσμα εάν ακολουθήσεις μια αργή, σταθερή και ισορροπημένη προσέγγιση.

· Βρες τη σωστή διατροφή για εσένα

Δεν υπάρχει μια και μόνο προσέγγιση για την υγιεινή διατροφή. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Είναι σημαντικό να βρεις μια διατροφική προσέγγιση που να λειτουργεί για εσένα και τον τρόπο ζωής σου. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διατροφές, οπότε σίγουρα μπορείς να βρεις εκείνη που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

· Γέμισε το ψυγείο και τα ντουλάπια σου με υγιεινές τροφές

Εάν θέλεις να τρως υγιεινά, είναι σημαντικό να περιβάλλεσαι από υγιεινές τροφές και όχι από διάφορα snacks με κενές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά (πατατάκια, crackers κ.τ.λ.). Γέμισε το ψυγείο σου με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γιαούρτια, αυγά και καλά λίπη όπως ελαιόλαδο και αβοκάντο. Όταν έχεις άμεσα διαθέσιμα υγιεινά τρόφιμα, είναι πιο εύκολο να κάνεις υγιεινές επιλογές.

· Τα snacks είναι σημαντικά

Είναι σημαντικό να έχεις πάντα στη τσάντα σου ένα γρήγορο και ταυτόχρονα υγιεινό snack. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αισθάνεσαι πεινασμένη/ος δεν θα μπεις στον πειρασμό να αναζητήσεις κάτι πιο «ανθυγιεινό και θερμιδογόνο». Μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψωμί ολικής αλέσεως με άλειμμά ξηρών καρπών ή crackers ολικής με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών.

· Εμπιστεύσου έναν επαγγελματία για να σε καθοδηγήσει

Όταν πρόκειται να ξεκινήσεις μια νέα δίαιτα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Γι’ αυτό είναι πάντα καλή ιδέα να βασίζεσαι σε επαγγελματίες υγείας , ειδικά αν κάτι το ξεκινάς για πρώτη φορά. Μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσετε μαζί ένα πλάνο που να ταιριάζει στις ατομικές σου ανάγκες και να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.

Οι αλλαγές στη διατροφή σου δεν χρειάζεται να είναι των άκρων. Δεν είναι ανάγκη να πετύχεις τον στόχο σου με τον πιο δύσκολο και επίπονο για τον οργανισμό σου τρόπο. Βρες τις μικρές αλλαγές που θα σου φέρουν τα μεγάλα αποτελέσματα και όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Η ισορροπημένη διατροφή είναι τρόπος ζωής.