Ιδέες για το τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και τι πρέπει να έχουν, υπάρχουν μέσα στην κουλτούρας μας. Αυτοί οι άγραφοι κανόνες αγγίζουν κάθε πλευρά της ζωής – συμπεριλαμβάνοντας και τα ταξίδια. Σου ψιθυρίζουν, «γύρισε την Ευρώπη πριν αποφοιτήσεις» και «να βρεις μια δουλειά όπου μπορείς να ταξιδεύεις συχνά ή να δουλεύεις στο εξωτερικό».

Τα media μας βάζουν στον πειρασμό να σκεφτούμε πως ο καλύτερος μήνας του μέλιτος είναι σε σπιτάκια με γυάλινα δάπεδα στα Μπόρα Μπόρα και πως για να γίνεις καλός γονιός πρέπει να γυρίσεις με τα παιδιά σου σε ευρωπαϊκές πόλεις και στα νησιά της Χαβάης, αντίστοιχα. Όλα αυτά υπονοούν με επιδέξιο τρόπο πως το να ταξιδεύεις έχει να κάνει με τη χαλαρότητα και τη χλιδή.

Κάποιοι θα έχουν απίστευτες ευκαιρίες, κάποιοι πάλι όχι. Γι’ αυτούς που δε θα έχουν, οι ταξιδιωτικοί στόχοι δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε πασχαλινές διακοπές σε κάποια παραλία. Σε περίπτωση που έχεις απογοητευτεί σχετικά με τα ταξιδιωτικά θέλω σου, ορίστε έξι στόχοι που κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει:

1. Βγάλε διαβατήριο και μάζεψε σφραγίδες

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με οικογενειακές διακοπές ή ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στο εξωτερικό ή ακόμα και κάπου που να έχει θάλασσα. Η τοποθεσία δεν έχει σημασία, αλλά είναι να μην γίνει η αρχή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, λιγότερο από το μισό του Αμερικανικού πληθυσμού έχει διαβατήρια, που σύμφωνα με τα στατιστικά είναι λυπηρό. Κάνοντας μια μικρότερη επένδυση, μπορείς να πάρεις ένα εισιτήριο για να εξερευνήσεις τον κόσμο και να αποκτήσεις γνώσεις επάνω στις διεθνείς σχέσεις και την επικοινωνία.

Unsplash|Marten Bjork

2. Μετακόμισε μακριά από την πόλη που γεννήθηκες

Ακόμα κι αν αγαπάς την αστική ζωή ή την αίσθηση του χωριού ή ακόμα κι αν ο στόχος σου είναι να κάνεις οικογένεια και να γεράσεις εκεί, επίλεξε κάτι διαφορετικό για λίγο. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να μετακομίσεις από την πρωτεύουσα σε μια μικρότερη πόλη, να πας για σπουδές κάπου αλλού ή να βρεις δουλειά σε άλλη πόλη (ή και σε άλλη χώρα!). Μετακόμισε με την πρόθεση να δοκιμαστείς. Πάντα θα μπορείς να γυρίσεις πίσω σε κάτι γνώριμο αργότερα.

3. Ταξίδεψε με το αυτοκίνητο για τουλάχιστον 1.500 χιλιόμετρα

Το να οδηγείς 32 χιλιόμετρα για να πας από το σπίτι σε κάποια παραλία δε θεωρείται ταξίδι. Αγόρασε ένα χάρτη και σχεδίασε την πορεία σου. Αλλά μην κάνεις πολλούς προγραμματισμούς, ώστε να μπορείς να κάνεις μια στάση για να περπατήσεις το μονοπάτι προς τον καταρράκτη, να τολμήσεις να πας στην αλλόκοτη πόλη ή να φας σε ένα μικρό εστιατόριο. Άσχετα από το αν κατασκηνώσεις με ή χωρίς πολυτέλειες, μείνεις στον καναπέ κάποιου άλλου ή νοικιάσεις κάποιο σπίτι, μην ξεχάσεις να μαζέψεις τους πιο κοντινούς (και πιο περιπετειώδεις) φίλους σου, να δημιουργήσεις μια λίστα και να ξεκινήσεις το ταξίδι. Έπονται αναμνήσεις και ιστορίες.

4. Επισκέψου έναν Εθνικό Δρυμό/Μνημείο

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ξεχωριστές πόλεις και υπάρχουν πολλά συναρπαστικά πράγματα που μπορείς να κάνεις και απίστευτες γεύσεις που μπορείς να δοκιμάσεις σε καθένα από αυτά. Υπάρχουν, ωστόσο, το ίδιο όμορφα και γαλήνια μέρη στη φύση να εξερευνήσεις. Βρες μια λίστα με Εθνικούς Δρυμούς και Μνημεία, βγες εκεί έξω και απόλαυσέ τα. Ανέβασέ τα στο Instagram αλλά μην ξεχάσεις να θαυμάσεις το μεγαλείο που υπάρχει στη χώρα σου.

5. Ταξίδεψε με σκοπό να προσφέρεις

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταλάβεις τον εαυτό σου και τα πιστεύω σου από το να περάσεις λίγο χρόνο βοηθώντας τους άλλους. Ναι, κι όμως είναι πιθανό να καταφύγεις σε κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια των διακοπών σου. Αυτού του είδους η εκδρομή, όμως, δε θα έχει σκοπό τη χαλάρωση. Βοήθησε να χτιστεί ένα σχολείο για ορφανά, τάισε αυτούς που το έχουν ανάγκη ή σκάψε ένα πηγάδι. Ανακάλυψε τι σε κάνει να παθιάζεσαι και αποφάσισε να περάσεις ένα μέρος των διακοπών σου κάνοντας τη διαφορά.

6. Ζήσε σε άλλη χώρα

Είναι πρόκληση να γίνεις κομμάτι μιας άλλης κουλτούρας. Δεν χρειάζεται να είναι για πάντα, αλλά πρέπει να είναι για τόσο ώστε να το αποκαλείς πλέον σπίτι σου. Σπούδασε στο εξωτερικό, κάνε πρακτική άσκηση ή πέρασε ένα καλοκαίρι διδάσκοντας εκεί. Το να μάθεις να προσανατολίζεσαι σε ένα ξένο μέρος (με ή χωρίς γλωσσικά εμπόδια ή συνήθειες της κουλτούρας και της θρησκείας τους) θα σου δώσει ταχύρρυθμα μαθήματα προσαρμοστικότητας και διπλωματίας.

Anna Delores

Μακάρι να είμαστε γυναίκες που τους παρασέρνει η περιέργεια και η εξερεύνηση, παρά με το κεφάλι μπροστά σε μια οθόνη γεμάτη με φωτογραφίες προς επεξεργασία και δημοσίευση. Από το να έχουμε εμμονή με ένα και μοναδικό ταξίδι που όμοιό του δε θα έχει, ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια ζωή γεμάτη ταξίδια, με τόσο ενθουσιασμό για υπερατλαντικά ταξίδια όσο και για τα ταξίδια με το αυτοκίνητο. Με τις ιστορίες μας και τις περιπέτειές μας, ας εμπνεύσουμε τους άλλους να κοιτάξουν τα ταξίδια ως έναν τρόπο να μάθουν κάτι καινούργιο και να βοηθήσουν τους άλλους αντί να καταναλώνουν ακατάπαυστα.

Τα ταξίδια δε θα πρέπει να θεωρούνται ένας τρόπος ώστε να ξεφύγουμε από το άγχος της καθημερινότητας. Η ξεκούραση και η αναζωογόνηση είναι σημαντικά στοιχεία αλλά οι εκδρομές δεν έχουν να κάνουν πάντα με την πολυτέλεια και την ξεκούραση. Τα ταξίδια έχουν να κάνουν με τις εμπειρίες που μας αλλάζουν όταν γινόμαστε κομμάτι τους.


Μετάφραση: Εύα Τόλιου Πηγή: darlingmagazine.org
featured photo: Unsplash| Simon Rae