Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί να ερωτευτείς κάποιον. Μπορεί να είναι ο τρόπος που σε κοιτάει, ο τρόπος που σκέφτεται και εκφράζεται για διάφορα θέματα. Μπορεί να είναι απλά η σύνδεση που νιώθεις ότι έχεις με κάποιον που βλέπεις για πρώτη φορά.

Είτε είσαι ο τύπος του ατόμου που θέτει αυστηρά standards στην επιλογή ενός πιθανού συντρόφου είτε απλώς αφήνεις το πεπρωμένο να αναλάβει την εξέλιξη της σχέσης, πρέπει να παραδεχτείς ότι το να είσαι τελείως σίγουρη για τα συναισθήματά σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάποιες φορές επειδή το συναίσθημα ότι σου αρέσει κάποιος είναι πολύ έντονο συγχέεται με την αγάπη. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη χαρακτηρίζονται από έντονα συναισθήματα προς ένα άλλο άτομο. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η διάρκεια τους.

Πως μπορείς να διαχωρίσεις εάν αυτό που νιώθεις είναι έντονος ενθουσιασμός ή αγάπη;

Βιάζεσαι

Τη μια μέρα πετάς από ενθουσιασμό για αυτό το άτομο και τώρα, ξαφνικά αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει το ενδιαφέρον. Από φόβο ότι μπορεί να τον χάσεις εάν δεν κάνεις κάτι άμεσα, βιάζεσαι να τον κάνεις δικό σου και δεν δίνεις χρόνο να τον γνωρίσεις πραγματικά. Αυτό το σενάριο καταλήγει συνήθως άδοξα συνειδητοποιώντας ότι η έλξη περιορίζεται μόνο σε επιφανειακά πράγματα.

Σε αντίθεση με αυτό που βλέπεις στις ταινίες, η αγάπη δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι στην πραγματικότητα μια αργή αλλά γλυκιά διαδικασία με πολλές συζητήσεις και κατανόηση των σκέψεων και των πεποιθήσεων του άλλου. Αντί να βιάζεσαι, προσπάθησε να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον άλλον για να καταλάβεις εάν αξίζει η όχι αυτή η σχέση που ξεκινάει.

Τον εξιδανικεύεις

Όταν είσαι ενθουσιασμένη, είναι εύκολο να χαθείς στη γοητεία ενός ατόμου και να τον εξιδανικεύσεις. Τείνεις να τον θεωρείς τέλειο και να μην βλέπεις κανένα από τα ελαττώματά του. Βλέπεις μόνο τα θετικά και αγνοείς εντελώς τις κόκκινες σημαίες. Το χειρότερο είναι ότι όταν εξιδανικεύεις τον άλλον, ίσως να μην νιώθεις άνετα να του δείξεις και εσύ τον αληθινό εαυτό σου. Μέσα στην απεγνωσμένη προσπάθεια σου να τον εντυπωσιάσεις δείχνεις έναν χαρακτήρα που είναι εντελώς διαφορετικός από αυτό που πραγματικά είσαι.

‘Όταν αγαπάς, εκτιμάς τα θετικά χαρακτηριστικά του συντρόφου σου αλλά αποδέχεσαι επίσης και τις ατέλειές του. Νιώθεις ασφάλεια να δείξεις αυτό που πραγματικά είσαι και νιώθεις. Η αγάπη δεν αφήνει περιθώρια για ανασφάλειες. Είσαι σίγουρη ότι ο άλλος θα σε αποδεχτεί έτσι ακριβώς όπως είσαι.

Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του

Το να είσαι πολύ εξαρτημένη από κάποιον άλλον σχετικά με τη δημιουργία σχεδίων και τη λήψη αποφάσεων για τη ζωή σου, τον καθιστά το κέντρο του κόσμου σου. Σταματάς να κάνεις τα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη με τον φόβο ότι θα σε απορρίψει. Μπορεί επίσης να θεωρήσεις δεδομένους άλλους ανθρώπους γύρω σου, όπως τους φίλους σου ή την οικογένεια σού και να απομακρυνθείς.

Η διαφορά με την πραγματική αγάπη είναι ότι σε παρακινεί να αγκαλιάσεις τη ζωή και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αντί να σε περιορίζει να επιδιώξεις τους στόχους σου, σου δίνει την ώθηση που χρειάζεσαι για να τους κατακτήσεις.

Ζηλεύεις υπερβολικά

Και γυρνάμε πάλι στο θέμα των ανασφαλειών. Το να αισθάνεσαι λίγο ζηλιάρα κατά καιρούς είναι φυσικό σε οποιαδήποτε σχέση. Μια υγιής δόση ζήλιας δημιουργεί ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό και ενισχύει τη σύνδεσή σας. Όμως, η υπερβολική ζήλια είναι ένα σημάδι ότι είσαι απλώς ενθουσιασμένη με το άλλο άτομο. Η τάση να γίνεσαι κτητική και να θέλεις να ελέγχεις την κάθε κίνηση του άλλου μπορεί να έχει τις ρίζες της στις ανασφάλειες σου, που είναι το τελείως αντίθετο της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας που θα έπρεπε να έχεις σε μια σχέση με βαθιά αγάπη.

Η αγάπη είναι η διαβεβαίωση ότι ο δεσμός που έχεις με τον σύντροφό σου δεν θα καταρρεύσει ανεξάρτητα από όλους του πειρασμούς στη ζωή.

Αποζητάς συνέχεια τη φυσική παρουσία του

Είναι σύνηθες για τα ζευγάρια να θέλουν να είναι πολύ συχνά μαζί, αν όχι όλη την ώρα, ειδικά όταν η σχέση μόλις ξεκινά. Ωστόσο, εάν ανησυχείς μόνο για την ικανοποίηση αυτής της επιθυμίας και αγνοείς τη σημασία της αμοιβαίας προθυμίας να εξερευνήσεις τα ενδιαφέροντα του άλλου, είναι ένα σημάδι ότι αυτό που αποζητάς περισσότερο είναι ένα είδος ψυχαγωγίας.

Όταν ξοδεύεις χρόνο δοκιμάζοντας νέα πράγματα μαζί ή μαθαίνοντας για τα χόμπι του άλλου, δημιουργείται ένας ισχυρότερος δεσμός μεταξύ των δυο σας. Ομοίως, η καθαρή και βαθιά σύνδεση σάς επιτρέπει να είστε άνετοι όταν είστε μαζί ακόμα και όταν δεν κάνετε κάτι σπουδαίο.

Νιώθεις ότι έχεις κουραστεί από τους καυγάδες σας

Οι καυγάδες είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι μιας σχέσης, δεδομένου ότι αποτελείται από δύο ατελή άτομα με διαφορετικά υπόβαθρα και απόψεις για ορισμένα πράγματα. Αλλά τι γίνεται όταν υπάρχουν μονίμως διαφωνίες λόγω μη ρεαλιστικών προσδοκιών και έντονης ανασφάλειας; Καταλήγεις να αισθάνεσαι κουρασμένη από διαφωνίες που φαίνεται να είναι περισσότερο καταστροφικές παρά παραγωγικές.

Τα ζευγάρια που πραγματικά αγαπιούνται μαθαίνουν ότι το ζητούμενο δεν είναι το ποιος θα βγει κερδισμένος από μια διαμάχη. Ούτε το ποιος έχει τα καλύτερα επιχειρήματα. Διαφωνείτε, συζητάτε για να δουλέψετε μαζί τη σχέση σας και να γίνετε καλύτεροι.

Μήπως ήρθε η ώρα να αν αναθεωρήσεις τι πραγματικά αισθάνεσαι;

featured photo: Unsplash.com/@[email protected]