Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο για να εξασφαλίσει μια ευτυχισμένη ζωή. Άλλοι κάνουν ταξίδια, άλλοι διαβάζουν βιβλία, άλλοι τρώνε πολύ και άλλοι πάνε σε ψυχολόγο- τόσο υποκειμενική υπόθεση. Η ευτυχία είναι μια φευγαλέα αίσθηση, αλλά εκτεταμένη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Harvard αποκαλύπτει μερικά πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερα χρόνια, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και περισσότερες φευγαλέες στιγμές ευτυχίας.

Στην εν λόγω μελέτη (η οποία είναι από τις πιο εμπεριστατωμένες μελέτες ανάπτυξης ενηλίκων στον κόσμο), συγκεντρώθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 800 ανθρώπους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους προκειμένου να εξεταστούν οι παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία. Τα δεδομένα περιελάμβαναν τρεις ομάδες ανθρώπων: ένα δείγμα 268 ευκατάστατων πτυχιούχων του Harvard που γεννήθηκαν γύρω στο 1920, ένα δείγμα 456 ατόμων χαμηλής τάξης της πόλης, που γεννήθηκαν γύρω στο 1930 και ένα δείγμα 90 γυναικών μεσαίας τάξης που γεννήθηκαν γύρω στο 1910. Όλοι οι συμμετέχοντες μελετήθηκαν για έξι έως οκτώ δεκαετίες, δημιουργώντας ένα πλήθος δεδομένων για το πώς να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή.

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι έξι παράγοντες υψίστης σημασίας για να ζήσεις μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, σύμφωνα με το Harvard.

Απόφυγε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ

Δεν αποτελεί έκπληξη κανένα από τα δυο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το κάπνισμα ήταν ο νούμερο 1 παράγοντας γήρανσης, ενώ προσδιόρισε ότι η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ μπορεί να είναι επιζήμια για τη σωματική και ψυχική υγεία. Και ενώ αυτές οι πληροφορίες δεν είναι κάτι καινούργιο, αποδεικνύεται ότι οτιδήποτε δίνεις στο σώμα σου μπορεί να δείξει τα επιζήμια αποτελέσματά του αργότερα.

Επιδίωξε να μορφωθείς

Συγκρίνοντας τους άνδρες από το δείγμα μαθητών του Harvard και τους άνδρες χαμηλής τάξης από το δείγμα της πόλης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκπαίδευση σχετίζεται με την καλή υγεία. Εκείνοι που παρακολούθησαν κάποια μορφή εκπαίδευσης ήταν εξίσου υγιείς στην ηλικία των 70 ετών, παρά την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν ως παιδιά, το IQ, το εισόδημα και το κύρος των σχολών τους.

Ευτυχισμένη παιδική ηλικία

Ενώ δεν έχεις ακριβώς τον έλεγχο της παιδικής σου ηλικίας, οι ερευνητές του Harvard διαπίστωσαν ότι η αγάπη που παίρνεις ως παιδί είναι ενδεικτική της ύπαρξης υψηλού εισοδήματος ως ενήλικας(!!). Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εφηβείας ήταν ενδεικτική για το πώς θα εξελιχθεί η ζωή του ατόμου αργότερα. Ωστόσο, για εκείνους που είχαν μια δύσκολη παιδική ηλικία, η εύρεση ενός ιδανικού συζύγου ή η ύπαρξη ισχυρών δεσμών φιλίας βοήθησε να θεραπευτούν τραύματα της παιδικής ηλικίας και να οδηγηθούν σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Συναισθηματική Ευφυΐα

Ένας μεγάλος παράγοντας για το πόσο καλά μεγαλώνει ένα άτομο είναι το πως αντιμετωπίζει τους γύρω του. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη μεγαλώνουν καλύτερα ακόμη και αν προέρχονται από μια χαμηλότερη κοινωνική τάξη ή δεν είχαν ένα απίστευτα υψηλό IQ. Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργούνται συνεχώς νέες σχέσεις ακόμα και όταν περνάνε τα χρόνια. Με άλλα λόγια, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις νέους φίλους και να αφήσεις ανθρώπους να γίνουν κομμάτι της ζωή σου.

Σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων και δυσκολιών

Αντί να κατηγορείς τους άλλους και να είσαι μια παθητική, μια επιθετική, επίλεξε να χειρίζεσαι τα προβλήματα με ώριμο τρόπο πράγμα που οδηγεί σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι αντιδρούν επιπόλαια και συγκρούονται, αισθάνονται καλύτερα βραχυπρόθεσμα αλλά αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν την όποια δυσκολία με αλτρουισμό, ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και χιούμορ είναι πιο ήρεμοι άρα και πιο ευτυχείς.

Δοτικότητα

Λειτουργώντας ως οδηγός, μέντορας ή πρότυπο για να βοηθήσεις τους γύρω σου είναι βασικός παράγοντας για να ζήσεις μια μεγάλη και ευτυχισμένη ζωή. Μεταξύ των τριών δειγμάτων ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ήταν έξι φορές πιο πιθανό να είναι ευτυχείς και ικανοποιημένοι όταν ήταν δοτικοί με τους άλλους σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν.

Δες ακόμα6 συνήθειες που εγγυημένα θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου
featured photo: Thought Catalog