Κάθε πρωί με το που ξυπνάς είναι πολύ σημαντικό να φαίνεσαι φρέσκ@ αλλά και ενυδατωμέν@ και αυτό συμβαίνει πάντα όταν ακολουθείς μία σωστή ρουτίνα πριν κοιμηθείς.

Η έλλειψη ύπνου για παράδειγμα, δεν οδηγεί μόνο σε διάφορες διαταραχές στον ρυθμό του σώματος, αλλά έχει και πολλές επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος, καθώς αυτό επηρεάζεται άμεσα από τις αλλαγές στην παραγωγή μελατονίνης.

Οι αλλαγές στην παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης από τον οργανισμό έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη των μαλλιών, τη μείωση των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) στα κύτταρα του δέρματος, την επούλωση των πληγών και τις αντικαρκινικές επιδράσεις.

Όλες αυτές οι κρέμες νύχτας που βάζεις λίγο πριν κοιμηθείς, δουλεύουν σκληρά όσο εσύ ξεκουράζεσαι. Αυτό συμβαίνει επειδή η αναγέννηση του δέρματος βρίσκεται στο αποκορύφωμα μεταξύ 10 μ.μ. και 2 π.μ., σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Όταν το σώμα λοιπόν βρίσκεται σε βαθύ, ξεκούραστο ύπνο, το δέρμα μπορεί να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση, κατά την οποία αυξάνεται ο κυτταρικός κύκλος εργασιών, η ανανέωση του δέρματος και η αύξηση των αυξητικών ορμονών στο σώμα επιτρέπει στα κατεστραμμένα κύτταρα να επιδιορθωθούν.

Τι λάθη μπορεί να κάνεις λοιπόν και να καταστρέφεις το δέρμα σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις; Παρακάτω θα δες όλες αυτές τις κακές συνήθειες, οι οποίες έχουν διάφορες επιπτώσεις στο δέρμα σου.

1. Μένεις ξύπνι@ τη νύχτα

Το να μένεις ξύπν@ μέχρι αργά μπορεί αρχικά να μην ισοδυναμεί με κακή υγεία του δέρματος, αλλά με την πάροδο του χρόνου, σίγουρα μπορεί. Ο μη επαρκής ή ποιοτικός ύπνος θα εμποδίσει το σώμα σου να περάσει από τις φυσικές διαδικασίες αναζωογόνησης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα δέρματος και επιτάχυνση της γήρανσης. Ο μη επαρκής ύπνος οδηγεί επίσης σε ανεπιθύμητες ορατές παρενέργειες, όπως πρήξιμο, θαμπάδα, μαύρους κύκλους και πολλά άλλα.

2. Κοιμάσαι σε όχι καθαρές μαξιλαροθήκες

Μπορεί να έχεις κάνει μπάνιο πριν κοιμηθείς, όμως η μαξιλαροθήκη σου δείχνει το αντίθετο. Τη νύχτα, τα έλαια του δέρματος, τα βακτήρια, ο ιδρώτας, το σάλιο και τα υπολείμματα των προϊόντων περιποίησης που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο βράδυ συσσωρεύονται στη μαξιλαροθήκη σου.

Και αυτό εξάλλου μπορείς να το διαπιστώσεις και μόν@ σου. Απλά ακούμπησε με τα χέρια σου πάνω από στην επιφάνεια του μαξιλαριού που κοιμόσουν τόσες μέρες και μετά ακούμπησε την άλλη πλευρά της μαξιλαροθήκης ή μίας άλλης καθαρής και εκεί σίγουρα αισθανθείς τη διαφορά στην υφή εκεί που έχει βρεθεί το πρόσωπό σου και εκεί που δεν έχει λερωθεί το ύφασμα.

Μία καλή λύση σε αυτό λοιπόν, είναι να γυρίζεις το μαξιλάρι σου από την άλλη πλευρά στα μέσα της εβδομάδας και, στη συνέχεια, να αλλάζεις εντελώς τη μαξιλαροθήκη σου στο τέλος της εβδομάδας. Αν έχεις λιπαρό δέρμα, ίσως πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να αλλάζεις τις μαξιλαροθήκες σου πιο συχνά για να αποφύγεις τα σπυράκια.

3. Ξεχνάς να καθαρίσεις το πρόσωπό σου πριν τον ύπνο

Ίσως γνωρίζεις ότι το να κοιμάσαι με το μακιγιάζ είναι ένα μεγάλο όχι στην περιποίηση της επιδερμίδας σου, αλλά και το να μην πλένεις το «γυμνό» σου πρόσωπο, ακόμη και αν δεν είναι εμφανώς βρώμικο, είναι επίσης ένα μεγάλο όχι.

Το πλύσιμο του προσώπου σου μετά από μια γεμάτη μέρα απομακρύνει τα προϊόντα περιποίησης, το αντηλιακό και τυχόν συσσωρευμένες ακαθαρσίες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, διότι όταν αυτές οι ουσίες παραμένουν στο πρόσωπό σου κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορούν να προκαλέσουν ακμή, ερεθισμούς και πρόωρη γήρανση. Ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμέν@ είσαι, πρέπει να καθαρίζεις το πρόσωπό σου πριν από τον ύπνο.

Αν δεν έχεις χρόνο για μια ρουτίνα πολλών βημάτων ή για την εφαρμογή κάποιας κρέμας, τότε τουλάχιστον προσπάθησε να εξισορροπήσεις το pH του δέρματός σου πριν κοιμηθείς, εφαρμόζοντας ένα απλό ξεβαφτικό micellar (εάν είσαι βαμμένη) και στη συνέχεια πέρασε στην επιδερμίδα σου ένα απαλό τονωτικό.

4. Δεν ενυδατώνεσαι το βράδυ

Η άμυνα του δέρματός σου είναι χαμηλότερη τη νύχτα και έχεις μεγαλύτερη απώλεια υγρασίας μέσω του δέρματος (διαδερμική απώλεια νερού), οπότε είναι σημαντικό να την εξουδετερώνεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Διαφορετικά, μπορεί να ξυπνήσεις με ξηρό, αφυδατωμένο δέρμα. Για πολλούς ανθρώπους, ένας ενυδατικός ορός και μια ενυδατική κρέμα θα πρέπει να βοηθήσουν. Ακόμα, το να πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα σου είναι σίγουρα αρκετά σημαντικό.

5. Δεν χρησιμοποιείς υγραντήρα

Μια συσκευή την οποία συνιστούν σχεδόν όλοι οι δερματολόγοι είναι ο υγραντήρας. Αυτές οι ενυδατικές συσκευές όχι μόνο σε βοηθούν να μην μυρίζεις τόσο όταν είσαι άρρωστ@, αλλά συμβάλλουν επίσης στη μείωση της διαδερμικής απώλειας νερού, ώστε να ξυπνάς με πιο ενυδατωμένο δέρμα. Προτίμησε κάποιον που να είναι χωρίς ομίχλη και να είναι ανθεκτικός στη μούχλα, ώστε να ξέρεις ότι δεν εισπνέεις πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες ή αλλεργιογόνα.

6. Παραμελείς την περιοχή του στήθους ή του ντεκολτέ σου

Κυρίως για όσους κοιμούνται στο πλάι, το στήθος μπορεί να είναι επιρρεπές στην ανάπτυξη ρυτίδων. Θα μπορούσες λοιπόν να αλείφεις αυτή την περιοχή με εξαιρετικά ενυδατικά συστατικά όπως τα ceramides (που βρίσκονται στην ενυδατική κρέμα Sunday Riley Ice Ceramide Moisturizing Cream) και το υαλουρονικό οξύ και να χρησιμοποιείς μαξιλάρια και επιθέματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας σχηματισμού ρυτίδων.