Η καθιστική ζωή δεν είναι ό,τι καλύτερο, το γνωρίζεις. Πόσο μάλλον όταν περνάς τουλάχιστον 8 ώρες καθισμένη σε ένα γραφείο. Αν θέλεις να το ισορροπήσεις, η γιόγκα έρχεται να σου δώσει τη λύση με μερικές εύκολες στάσεις.

Στάση του παιδιού (Balasana)

Ξεκίνα καθισμένη και λύγισε τα γόνατά σου, κρατώντας τα πέλματα μαζί. Τοποθέτησε το μέτωπο στο έδαφος και χρησιμοποίησε τα δάχτυλά των χεριών για να φτάσουν τα χέρια σου όσο πιο μπροστά γίνεται, τεντώνοντας ακόμα περισσότερο την πλάτη σου.

Βελόνα και κλωστή (Parsva Balasana)

Αυτή η στάση τεντώνει την πλάτη και τις ωμοπλάτες με τη βοήθεια των οποίων διατηρείς την ευθυτενή στάση σου. Ξεκίνα από τη στάση του παιδιού και φέρε τον αριστερό σου βραχίονα ψηλά πάνω από τον ώμο. Στη συνέχεια, σήκω επάνω ελαφρώς και πέρασε το αριστερό σου χέρι κάτω από το σώμα σου. Χρησιμοποίησε τα δάχτυλα για να απομακρύνεις το αριστερό σου χέρι όσο πιο μακριά, όσο μπορείς μέχρι να νιώσεις το τέντωμα της ωμοπλάτης σου. Επανάλαβε από την άλλη πλευρά.

Στάση του σκύλου (Adho Mukha Savasana)

Αυτή η στάση στοχεύει στη σπονδυλική στήλη και τους τένοντες των γονάτων (δύο μεγάλες περιοχές του σώματός που μένουν ανενεργές όταν κάθεσαι σε μια καρέκλα) και ενεργοποιεί τους πλευρικούς μυς γύρω από το στήθος που συχνά γίνονται σφιχτοί. Σχημάτισε με το σώμα σου το σχήμα “V” ακουμπώντας τα πέλματα και τα χέρια στο πάτωμα πιέζοντας προς τα επάνω μέσω των γοφών. Σήκωσε τα πόδια σου εναλλάξ, πέσε ελαφρά προς τα εμπρός και στη συνέχεια προς τα πίσω.

Στάση γάτα- αγελάδα (Marjaryasana & Bitilasana)

Ξεκίνα σηκώνοντας την πλάτη σου προς τον ουρανό, ακουμπώντας το πηγούνι στο στήθος και προσπάθησε να ανυψώσεις τον κορμό σου όσο ψηλά μπορείς. Για την αντίθετη στάση, πίεσε την πλάτη σου προς τα κάτω και προσπάθησε να σηκώσεις το πηγούνι σου όσο πιο ψηλά γίνεται.

Στάση του βουνού (Tadasana)

Αυτή η στάση ανοίγει την περιοχή του θώρακα (μια ακόμα περιοχή που δεν βλέπει μεγάλη κίνηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας) και βοηθά στην απελευθέρωση των μυϊκών εντάσεων. Στάσου όρθια, ευθυτενής με τα χέρια σου να φτάνουν ψηλά, χωρίς να ακουμπούν τους ώμους, με τα δάχτυλα προς τα μέσα. Στη συνέχεια, λύγισε τους αγκώνες και τέντωσε πίσω ελαφρώς. Πάρε βαθιές αναπνοές εδώ για να αισθανθείς το στήθος σου να ανοίγει.

Supine Twist (Supta Matsyendrasana)

Ιδανική στάση για τη σπονδυλική στήλη, το κάτω μέρος της πλάτης και τους γοφούς. Ξεκίνα ξαπλωμένη με τεντωμένα χέρια και πόδια και στη συνέχεια λύγισε το αριστερό γόνατο φέρνοντάς το προς το στήθος σου και γυρνώντας απαλά το σώμα σου προς τα δεξιά, διασφαλίζοντας ότι ο αριστερός σου ώμος παραμένει στο πάτωμα. Ανάπνευσε και μείνε σε αυτή τη στάση όσο το σώμα σου το επιτρέπει. Στη συνέχεια άλλαξε πλευρά.


featured photo: yogatime.tv