Τα τελευταία χρόνια ένα trend διακόσμησης είναι η στοίχιση περισσότερων του ενός πινάκων στον ίδιο τοίχο δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας μικρής γκαλερί. Αυτό ονομάζεται gallery wall και λέγεται πως είναι η καλύτερη επιλογή για μικρούς χώρους. Ενώ όμως η ιδέα είναι απλή, η επιλογή των πινάκων και του τρόπου στοίχισης μπορεί να αποβεί χρονοβόρο. Γι’ αυτό εδώ θα βρεις tips που συλλέξαμε βλέποντας τους πιο καλαίσθητους gallery walls του Instagram.

Διάλεξε τις σωστές κορνίζες

 

Ανεξάρτητα από το αν τα έργα που έχεις επιλέξει παρουσιάζουν μια ιστορία, ή αν απλά δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σχηματικό/χρωματικό αποτέλεσμα, επίλεξε τις σωστές κορνίζες. Δεν είναι απαραίτητο κάθε έργο να έχει την ίδια. Δεν είναι καν απαραίτητο να έχουν τα ίδια χρώματα. Αυτό που είναι όμως σημαντικό είναι να έχουν το κατάλληλο μέγεθος. Οι μεγάλες σκαλιστές κορνίζες για παράδειγμα ενώ είναι οπτικά καλαίσθητες θα ταίριαζαν σε ένα έργο που εκτίθεται μόνο του. Έτσι η μεγάλη κορνίζα γύρω θα λειτουργούσε σαν το στοιχείο που θα του έδινε έμφαση.

Βρες ένα κεντρικό σημείο

https://www.instagram.com/p/B1otyYHJTAF/?utm_source=ig_embed

Διάλεξε τα έργα που θέλεις να εκθέσεις παίρνοντας τον χρόνο σου. Όμως η έρευνά σου μπορεί να οργανωθεί λίγο με το να αρχίσεις από την επιλογή ενός κεντρικού έργου. Αφού επιλέξεις το κεντρικό σημείο του gallery wall σου, η επιλογή των υπολοίπων θα είναι πιο εύκολη.

Γέμισε τον κενό χώρο

Υπάρχει κενός χώρος μεταξύ των παραθύρων σου; Υπάρχει χώρος στον τοίχο δίπλα στη σκάλα στο σπίτι σου; Όπου και να βρεις κενό χώρο μπορείς να δημιουργήσεις ένα gallery wall. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι μεγάλος. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το σωστό αριθμό και μέγεθος έργων για να το διακοσμήσουν.

Η συνοχή είναι σημαντική

Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να βάλεις έργα με πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες. Μια μπορεί να είναι αρκετή για να έχεις το κατάλληλο αποτέλεσμα. Οπότε φρόντισε να υπάρχει ένα είδος συνοχής στα έργα που διαλέγεις.

Πρόσθεσε διαφορετικές υφές

Ένα gallery wall δεν χρειάζεται απλά να περιέχει καλλιτεχνικά έργα. Μπορείς να πλάσεις ενδιαφέρουσες συνθέσεις προσθέτοντας καθρέπτες ή ακόμα και φυτά.

Τέλος, δεν υπάρχει λόγος για υπερβολές ή περιττά έξοδα. Άρχισε από έργα και αντικείμενα που έχεις στο σπίτι και προσπάθησε να δημιουργήσεις κάτι με αυτά. Μπορεί να καταλήξεις έχοντας φτιάξει ένα αξιόλογο gallery wall χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που έχεις επεξεργαστεί με ιδιαίτερους τρόπους. Μπορεί ακόμα να εκθέσεις αντικείμενα με ενδιαφέροντα χρώματα ή σχήμα. Μπορεί να κρατήσεις μια minimal προσέγγιση. Εξάλλου η αισθητική είναι προσωπική υπόθεση. Οπότε αφέσου και δημιούργησε.

featured image: The New York Times