Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα 5-free βερνίκια νυχιών

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα 5-free βερνίκια νυχιών

Στον κόσμο του clean beauty, τα brands δίνουν έμφαση στα συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στα προϊόντα σου. Λογικά, έχεις μπει στα διαδικασία να διαβάζεις πιο συγκεντρωμένη τις ετικέτες όσων αγοράζεις. Αν ναι, θα έχεις προσέξει να αναγράφονται φράσεις όπως "sulfate-free" και "paraben-free". Με λίγα λόγια απ' αυτό καταλαβαίνεις πως το προϊόν που κρατάς στα χέρια σου δεν περιέχει κάποιο αμφιλεγόμενο συστατικό. Τι γίνεται, όμως, όταν διαβάζεις τη φράση "non-toxic" σε ένα βερνίκι νυχιών; Είναι cool να ξέρεις πως ένα brand είναι 5-free, 6-free ή ακόμα και 15-free. Αλλά τι σημαίνει 5-free;

Τι πρέπει να καταλάβεις όταν διαβάζεις πως ένα βερνίκι νυχιών είναι 5-free;

Όλο αυτό ξεκίνησε από την προσπάθεια κάποιον brands να ενημερώσουν το αγοραστικό κοινό πως το βερνίκι δεν περιέχει τα εξής τρία τοξικά συστατικά: DBP, toluene και formaldehyde. Έτσι, μπορείς να καταλάβεις πως ο αριθμός που αναγράφεται σημαίνει το πόσα τοξικά συστατικά κατάφερε η εταιρία να αφαιρέσει από τη συγκεκριμένη φόρμουλα.

Κάτι που είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου είναι πως τα βερνίκια που χρησιμοποιείς περιλαμβάνουν αρκετά τοξικά συστατικά. Χαρακτηριστικοί όροι που πρέπει να προσέχεις όταν εντοπίζεις στη λίστα με το τι περιέχεται μεταξύ άλλων είναι οι εξής: Formaldehyde (γνωστό πως πρόκειται για καρκινογόνα ουσία), DBP (έχει κατηγορηθεί πως κάνει κακό στο ενδοκρινικό σύστημα).  Toluene (έχει συνδεθεί με πρόκληση θεμάτων στο ήπαρ και στους νεφρούς), και camphor (προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα όταν εισπνέεται).

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα 5-free βερνίκια νυχιών

thezoereport.com

Κάτι ακόμα που ίσως εντοπίσεις να αναγράφεται σε αντίστοιχα προϊόντα ομορφιάς είναι το X-free

Λόγω του γεγονότος πως δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει η κάθε εταιρία να κάνει σαφή την επιλογή ή μάλλον την αποφυγή συγκεκριμένων συστατικών, κάποια brands δηλώνουν 'X-free'. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως δεν περιλαμβάνουν τουλάχιστον 15 τοξικές ουσίες. Πρόκειται για τον πιο πρόσφατο "μαγικό αριθμό" των βερνικιών. Brands όπως AILA ακολουθούν αυτή τη γραμμή, έχοντας βγάλει από την παραγωγή τους τον μόλυβδο, τα ζωικά παράγωγα, την τερεβινθίνη, το κυανιούχο άλας και τις μπανάνες.

Όσο η βιομηχανία της ομορφιάς προχωράει, αρχίζουμε να σιγουρευόμαστε πως στο βωμό της βελτίωσης σε κάποιους τομείς της εμφάνισής μας, δε θα χρειάζεται να έχουμε τόσες αμφιβολίες για το κατά πόσο θυσιάζουμε μακροχρόνια ζητήματα υγείας.

featured image: Byrdie
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.