Στο παρόν ή το πολύ άμεσο μέλλον η λέξη ταξίδι χρησιμοποιείται μονάχα για να περιγράψουμε πού είχαμε βρεθεί κατά το παρελθόν. Θα μπορούσαμε, δεδομένης της κατάστασης, να προσδώσουμε στην λέξη μία σημασία μικρότερης κλίμακας. Για παράδειγμα, να θεωρούμε ταξίδι την επίσκεψη σε δύο supermarket αντί για ένα που είναι το κανονικό. Κάτι μου λέει πως όταν συμβεί αυτό θα έχω χάσει και την τελευταία ρανίδα αισιοδοξίας και υπομονής. Οπότε, προς αποφυγήν αυτής της κατάστασης, θα επιλέξω να σκεφτώ την μετά-covid εποχή και τα ταξίδια που θα έρθουν. Παρακάτω θα βρεις πέντε ταινίες με κάθε είδους προορισμό για να μην πηγαίνετε όλο στο supermarket.

The Before Trilogy (1995, 2004, 2013)

Το κλασικό πλέον ρομαντικό story της J. Delpy και του E. Hawke μας ξεναγεί σε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έναν εγχώριο τόπο. Στο Before Sunrise, η Celine γνωρίζει τον Jesse σε ένα τρένο με προορισμό την Βιέννη. Οι δύο νέοι αποφασίζουν να περάσουν μία μέρα μαζί μέχρι να έρθει το επόμενο πρωί όπου η Celine θα αναχωρήσει για Γαλλία. Έως τότε, θα έχουν μιλήσει αβίαστα για όλα περπατώντας την αυστριακή πρωτεύουσα. Η επιβλητική εικόνα της πόλης γίνεται ένα απροσδόκητα ιδανικό σκηνικό για την αφετηρία αυτού του κινηματογραφικού έρωτα. Ακόμη και το δισκάδικο Teuchtler Schallplattenhandlung u. Antiquariat που επισκέπτονται πλέον θεωρείται must – see αξιοθέατο για έναν σινεφίλ τουρίστα.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά, το Before Sunset κινηματογραφείται στο Παρίσι

Εκεί μας χαρίζει την επανασύνδεση τους και μία ακόμη απολαυστική συζήτηση. Ένας καφές σε ένα γραφικό bistro και μία βαρκάδα αρκούν για να δούμε πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά μέσα τους. Κάπου ανάμεσα στα πιο όμορφα σημεία της Πόλης του Έρωτα καταλαβαίνουμε πως δεν θέλουμε να τελειώσει η κουβέντα τους. Το ωραίο είναι ότι και οι ήρωες αισθάνονται το ίδιο. Μοιάζει σαν να ενδιαφέρονται να μιλήσουν μονάχα όταν ο ένας ακούει τον άλλο. Το εμβληματικό βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company απέκτησε άλλον έναν λόγο φήμης μετά την ταινία.

Το 2013 το Before Midnight φέρνει το ζευγάρι στην Πελοπόννησο

Εκεί ξανά συστήνει ακόμη και σε εμάς ένα υποθετικά γνώριμο μέρος. Η Καρδαμύλη Μεσσηνίας με τα πετρόκτιστα σπίτια ανάμεσα στις καταπράσινες εξάρσεις βλάστησης ήταν μία υπέροχη επιλογή. Αφήνοντας εκτός το κλισέ Greek summer και με πρώτο πλάνο την ελληνική ομορφιά και φιλοξενία η ταινία ωρίμασε χωρίς να μαραθεί. Για άλλη μια φορά γυρνούν ένα μέρος μιλώντας επί παντός γνωρίζοντας πως η αγάπη τους επικρατεί του εγωισμού τους. Μεταξύ άλλων, η ιστορική οικία του Fermor με την ατελείωτη θέα και το ηλιοβασίλεμα στην Πύλο συνθέτουν το τέλειο σκηνικό.

Eat Pray Love (2010)

Η J. Roberts στην ταινία του R. Murphy ξεκίνησε μία εσωτερική αναζήτηση για να αποκτήσει ψυχική, σωματική και πνευματική ισορροπία. Ταξίδεψε στην Ιταλία για να πλουτήσει τους γευστικούς της κάλυκες με νέες διατροφικές εμπειρίες. Επισκέφτηκε την Ινδία για να συνδεθεί με το μέσα της και να γνωρίσει άγνωστες θρησκευτικές διαστάσεις. Κατέληξε στην Ινδονησία όπου κατέκτησε τον τελευταίο της στόχο, αυτόν της πραγματικής αγάπης και γαλήνης. Οι πολύχρωμες εικόνες από όλα αυτά τα μέρη σε κάνουν να αισθάνεσαι πως είσαι περισσότερο ταξιδιώτης παρά θεατής πανέμορφων κάδρων. Ως εκ τούτου ξεκινάς να ψάχνεις για ξενοδοχεία σε Ρώμη, Δελχί και Μπαλί πριν προλάβεις να τελειώσεις την ταινία.

Οι Monos (2019)

Μία πρόταση για πιο aggressive θεατές ή επίδοξους ταξιδιώτες είναι μία ταινία τοποθετημένη στα δύσβατα βουνά της Κολομβίας. Τα 8 μέλη μίας παρακρατικής οργάνωσης βρίσκονται απομονωμένα μέσα στην ζούγκλα με μία Αμερικανίδα που αποκαλούν Γιατρό. 8 αγόρια και κορίτσια που εκπαιδεύονται σκληρά και ζουν σαν αγρίμια έχοντας επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω ενός ασύρματου. Το τοπίο είναι γεμάτο αντιφάσεις όπως και η ανθρώπινη φύση και πάνω σε αυτό στηρίζεται και η ταινία. Από τα ονειρικά κάδρα και τα κοντινά των παιδιών περνά στην αποπνικτική χλωρίδα του δάσους και τα ζωώδη ένστικτα. Το έργο μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους καθώς είναι μια σύνθετη γνώμη πάνω στον άνθρωπο, την υποταγή και την επιβίωση. Ο σκηνικός χώρος όμως μπορεί να σου δημιουργήσει μονάχα την ανάγκη να αναζητήσεις στο Internet που βρίσκεται αυτός ο τόπος.

featured photo: Sony Picture Classics