Όλοι έχουμε μπει έστω και μία φορά στη ζωή μας σε ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσουμε κάτι. Από σχολικές τσάντες, χαρτικά μέχρι και ένα βιβλίο.

Έχεις σκεφτεί ότι με την αγορά αυτή επωφελείται μια ολόκληρη κοινότητα αφού ενισχύεται σημαντικά η οικονομία της πόλης σας; Παράλληλα γνωρίζεις ότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζεις μια τοπική επιχείρηση και τους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτήν;

Παρά την οικονομική κρίση στις περισσότερες γειτονιές θα συναντήσεις σίγουρα ένα βιβλιοπωλείο. Μπορεί να είναι δίπλα σου, μπορεί να χρειαστεί να διανύσεις μια μικρή απόσταση αλλά είναι βέβαιο ότι σε κάποιο σημείο της πόλης που διαμένεις, θα δεις κάποιο βιβλιοπωλείο.

Οποιοδήποτε μικρό βήμα κάνει κανείς για να υποστηρίξει το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Άλλωστε ο ανταγωνισμός με τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές, τα μικρά περιθώρια κέρδους και τα γενικά έξοδα αποτελούν μια δύσκολη μάχη για τα βιβλιοπωλεία που αγαπάμε.

Εν μέσω πανδημίας Covid-19 παρατηρήθηκε πως πολλά από τα βιβλιοπωλεία στράφηκαν και στο ηλεκτρονικό εμπόριο δίνοντας την επιλογή σε κόσμο να αγοράσει από το κατάστημα έστω και με αυτόν τον τρόπο. Πολλά τοπικά βιβλιοπωλεία είχαν για επιλογή παράδοσης της παραγγελίας τόσο την παραλαβή της έξω από το κατάστημα όσο και στο σπίτι με δωρεάν μεταφορικά. Φυσικά εάν το τοπικό κατάστημα δεν διέθετε ηλεκτρονικό κατάστημα ο καθένας μπορούσε να περιηγηθεί και να υποστηρίξει οικονομικά άλλα τοπικά, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

1. Εξαιτίας του βιβλιοπώλη

Με το πέρασμα των χρόνων διαπίστωσα ότι οι σχέσεις μου με την ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου αλλά και τους υπόλοιπους υπαλλήλους έχει αλλάξει. Γιατί με ξέρουν χρόνια. Ξέρουν πλέον τα γούστα μου, τι είδους βιβλία διαβάζω, πως θέλω να είναι το ημερολόγιο που θα αγοράσω κ.α πολλά. Έτσι μπορούν ανά πάσα στιγμή να μου προτείνουν και τα πάντα. Κυρίως βιβλία που δεν θα είχα υπόψιν μου.

Γιατί εν τέλει ο βιβλιοπώλης ασχολείται με το απόθεμα του, είναι πάντα ενημερωμένος για ότι κυκλοφορεί και ότι είναι δημοφιλές, ώστε να μπορεί με τη σειρά του να έχει άποψη και να προτείνει.

2. Λόγω της ποικιλίας

Τα βιβλιοπωλεία διακρίνονται για την ποικιλία τους. Μπορεί κανείς να βρει πολλά πράγματα. Βιβλία, χαρτικά, είδη γραφική ύλης, τσάντες αλλά και είδη δώρου. Αναμφισβήτητα τα βιβλιοπωλεία προσφέρουν μια τεράστια γκάμα νέων και κλασικών βιβλίων για να τα ανακαλύψετε όλα σε ένα μόνο μέρος.

Σε ένα μικρό και επιμελημένο κατάστημα ωστόσο με έναν καλά διαβασμένο βιβλιοπώλη που γνωρίζει το γούστο σου είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψεις και νέους συγγραφείς ή ακόμα και ντόπιους συγγραφείς, οι οποίοι είτε έχουν αυτοεκδοθεί είτε τους έχει εκδώσει το ίδιο το βιβλιοπωλείο.

Στην Ελλάδα υπάρχουν βιβλιοπωλεία τα οποία αναλαμβάνουν εκδόσεις βιβλίων ανθρώπων που απορρίπτονται από εκδοτικούς.

3. Λόγω ατμόσφαιρας

Ένα από τα αγαπημένα μου στέκια, είναι το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Σχεδόν κάθε φορά που βρίσκομαι στο κέντρο της πόλης και περνάω από έξω, δεν γίνεται να μην μπω. Δεν αντέχω στη σκέψη ότι θα χάσω την αόριστη αίσθηση ζεστασιάς του χώρου αυτού. Η αίσθηση ενός βιβλιοπωλείου, η απόχρωση του χαρτιού, η μυρωδιά του μελανιού στον αέρα, η αίσθηση του βιβλίου όταν το πιάνεις στα χέρια σου και ο ενθουσιασμός του να ξεκινάς μια νέα αναγνωστική περιπέτεια είναι μια μοναδική εμπειρία.

Σήμερα υπάρχουν πολλά βιβλιοπωλεία που διαθέτουν το δικό τους χώρο ανάγνωσης οπότε σίγουρα μπορεί κανείς να περάσει ένα ωραίο απόγευμα συνδυάζοντας ένα καφέ και ένα καλό βιβλίο.

4. Για να στηρίξεις την τοπικής οικονομία.

Το να επιλέγεις να ψωνίζεις από το τοπικό βιβλιοπωλείο βοηθάς στην υποστήριξη μικρότερων επιχειρήσεων ή ακόμα και εκείνων που είναι ήδη εδραιωμένες. Σε κάθε περίπτωση, εξυπηρετείς την κοινότητα και αφήνεις τα χρήματά σου στην περιοχή σου.

5. Λόγω των εκδηλώσεων και άλλων δράσεων.

Πολλά βιβλιοπωλεία αποτελούν το καλύτερο μέρος για δράσεις, εργαστήρια ή και εκδηλώσεις όπως οι λέσχες αναγνώσεις ή βιβλιοπαρουσιάσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από το να γνωρίσεις νέους ανθρώπους που ενδεχομένως να έχετε αρκετά κοινά και που αγοράζουν, διαβάζουν και έχουν να πουν για τα βιβλία που κυκλοφορούν. Τα βιβλιοπωλεία είναι ένα υπέροχο μέρος για να συναντήσετε άτομα που απολαμβάνουν τα βιβλία όπως κι εσύ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι πολύ καλύτερα σε θέση να ανταποκρίνονται στα τοπικά ενδιαφέροντα και κουλτούρες από το μεγάλο βιβλιοπωλείο σας.

Τα τοπικά μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία αποτελούν πολύτιμο μέρος μιας κοινότητας καθώς και του λογοτεχνικού οικοσυστήματος. Αξίζει να τα υποστηρίξουμε όλοι.