Δεν υπάρχουν μυστικά για να ζήσεις την τέλεια ζωή. Αλλά υπάρχουν τρόποι -κάτι να κάνεις, κάτι να αφήσεις πίσω- που σε φέρνουν πιο κοντά σε αυτό.

Εδώ θα βρεις 5 πράγματα που δεν πρέπει να τα αφήνεις να σε κρατούν πίσω.

Φόβος

Ο φόβος είναι από τα πιο έντονα συναισθήματα, με την κακή έννοια. Μπορεί να σε παραλύσει και να σου στερήσει εμπειρίες και την επίτευξη κάποιων από τους στόχους σου. Όταν, λοιπόν, νιώθεις τον φόβο να σε κυριεύει, σκέψου αυτά που θα χάσεις, σκέψου αν θα μετανιώσεις που δεν προσπάθησες. Ακόμη και αν αποτύχεις, σε πολλές περιπτώσεις αξίζει να προσπαθήσεις.

Η γνώμη των άλλων

Ακόμα και οι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους άνθρωποι έχουν στιγμές που ανησυχούν για το τι σκέπτονται οι άλλοι για εκείνους. Η ανασφάλεια είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Προσπαθείς πάντα να ευχαριστείς τους άλλους και πολλές φορές βασίζεις τις επιλογές σου στο τι θέλουν ή στο τι εγκρίνουν οι άλλοι, με αποτέλεσμα να χάνεις τον εαυτό σου. Γιατί όμως πρέπει να σε νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα από τη στιγμή που δεν βλάπτεις κανέναν και το μόνο που θέλεις είναι να είσαι ευτυχισμένη; Όταν σταματήσεις να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι, θα αισθανθείς ελεύθερη. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απελευθερωτικό. Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους έφτασαν εκεί που είναι επειδή ακολούθησαν το ένστικτό τους και τίποτα άλλο.

Αρνητικά συναισθήματα

Θυμός, ζήλια, μίσος δεν έκαναν ποτέ καλό σε κανέναν. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα δηλητηριάζουν εσένα αλλά και τις σχέσεις σου. Η ζωή σου γίνεται πιο μίζερη και δυσάρεστη. Κάθε φορά που αφήνεις ένα τοξικό συναίσθημα να κυριαρχήσει, χάνεις μια ευκαιρία να γίνεις πιο χαρούμενη. Άσε που είναι ανθυγιεινό να είσαι σε μια τέτοια κατάσταση αρνητικότητας. Μάθε να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου αντί να τα αφήνεις να σε επηρεάζουν.

Χρήματα

Κανείς δεν διαφωνεί ότι τα χρήματα είναι απαραίτητα για να ζήσουμε, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να κυβερνούν τα πάντα γύρω σου. Ποτέ δεν θα είσαι ικανοποιημένη εάν διαρκώς ζεις τη ζωή σου αναζητώντας χρήματα, προσπαθώντας να εξοικονομήσεις ή πέφτοντας σε κατάθλιψη όταν δεν είναι αρκετά για να κάνεις αυτά που θέλεις. Το less is more μπορεί να είναι το μυστικό. Όσο ωραία και αν είναι τα πολυτελή υλικά αγαθά, ένας μινιμαλιστικός τρόπος ζωής έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ηρεμία και μειώνει το στρες.

Δες ακόμα: 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου για τα οικονομικά σου

Τα “θέλω” των άλλων

Η ζωή είναι δική σου και έτσι πρέπει να μείνει. Από τη σχολή και το επάγγελμα που θα επιλέξεις μέχρι την προσωπική-οικογενειακή σου ζωή, μπορείς να ακούς συμβουλές αλλά η τελική απόφαση θα πρέπει να είναι δική σου. Ανεξάρτητα από το τι περιμένει η οικογένειά σου -ακόμη και η ίδια η κοινωνία από εσένα- στο τέλος της ημέρας εσύ είσαι αυτή που θα ζήσεις όλα όσα επέλεξες.

featured image: byrdie.co.uk