Το να αποφύγεις τις υποχρεώσεις για μια ημέρα ήταν σίγουρα πιο εύκολο όσο ήσουν παιδί… Τότε, που μια κακή δικαιολογία ή ένα θεατρινίστικο παράπονο ήταν αρκετό ώστε να κάνεις «κοπάνα» από το σχολείο.

Βέβαια το να είσαι ενήλικας δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε μπορείς να κάνεις το ίδιο! Για την ακρίβεια πλέον αρκεί να ζητήσεις μια ημέρα άδειας, ώστε να κάνεις ένα διάλειμμα και να επαναφέρεις τη χαμένη ενέργεια και διάθεση για δουλειά.

Φυσικά το να το λες είναι πάντα πιο εύκολο από το να το κάνεις. Δεν είναι και το πιο απλό πράγμα του κόσμου να μιλήσεις στο αφεντικό ή τον προϊστάμενο σου για άδεια άλλωστε, όταν ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος και αυξάνει ακόμη περισσότερο κάθε ημέρα.

Όσο σημαντικός και εάν είναι ο ρόλος σου στην εταιρεία όμως, υπάρχουν φορές που είναι απλά αναγκαίο το να μείνεις για μια ημέρα εκτός. Εάν λοιπόν έχεις στο πρόγραμμα κάτι από τα παρακάτω, ήρθε η ώρα να μαζέψεις όλο το θάρρος που σου απομένει, να αγνοήσεις τη λίστα με τα αναπάντητα e-mails και αφού βάλεις στο mute τα τηλέφωνα που δε σταματάνε να χτυπούν, να απαιτήσεις (έστω και μια ημέρα_ άδεια!)

Όταν χρειάζεσαι μια επίσκεψη στο γιατρό…

Εάν υπάρχει κάτι που απαγορεύεται να αμελείς λόγω της δουλειάς σου, αυτό είναι η υγεία σου. Είτε πρόκειται για ένα απλό τσεκ-απ, είτε για κάποιο πρόβλημα υγείας που παρουσίασες πρόσφατα, η επίσκεψη στο γιατρό είναι ο πιο σημαντικός λόγος που θα μπορούσες να έχεις για να πάρεις άδεια.

Όταν σε έχουν καλέσει σε γάμο, βάφτιση, δεξίωση, απονομή Όσκαρ κλπ…

Όλοι έχουμε κοινωνικές υποχρεώσεις και σημαντικές οικογενειακές στιγμές ή γεγονότα που δε θα θέλαμε να χάσουμε (εντάξει, ίσως τα Όσκαρ να ήταν υπερβολή…). Δε χρειάζεται να ντρέπεσαι να ζητήσεις άδεια για να μπορέσεις να παρευρεθείς σε κάποιο από αυτά. Άλλωστε η δουλειά στο γραφείο, όσο απαιτητική και εάν είναι, μπορεί να αναβληθεί για λίγες ημέρες… ο γάμος πάλι λίγο δύσκολο…

Όταν έχεις να πάρεις άδεια από την εποχή του Νώε…

Μετράς και ξαναμετράς και συνεχίζεις να μη θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ξεκουράστηκες από την δουλειά; Ε λοιπόν τότε μάλλον ήρθε η ώρα!

Όταν αισθάνεσαι ότι το έχεις κάψει…

Πέρα από υγιή σωματικά είναι απαραίτητο να παραμείνεις υγιής και ψυχικά. Εάν αισθάνεσαι τις σκέψεις σου να μη σταματάνε και παρατηρείς ότι κάνεις όλο και περισσότερα λάθη, μάλλον είσαι πολύ κοντά στο burn out και σίγουρα έχεις έναν πολύ σοβαρό λόγο να ζητήσεις μια ημέρα εκτός δουλειάς!

Ή όταν νιώθεις ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο για τον εαυτό σου εν τέλει…

Για τους εργοδότες το πιο σημαντικό κομμάτι δεν είναι αυτό της φυσικής σου παρουσίας, αλλά της αποδοτικότητας. Εάν για οποιοδήποτε, δικό σου, λόγο, αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι λίγο προσωπικό χρόνο, μη διστάσεις να τον ζητήσεις, ώστε να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου και να επανέλθεις στην ενεργά… Άλλωστε μια ημέρα ηρεμίας, μόνο καλό μπορεί να σου κάνει!