(Το παρακάτω κείμενο πήρε άπειρες ώρες να γραφτεί, καθώς κατά τη διαδικασία σύνταξής του βολόδερνα σε βιντεάκια και δεν είχε σταματημό ο απανωτός βομβαρδισμός γνώσης. Αυτό για όσους κωλυσιεργούν στα πάντα, σαν εμένα. Τουλάχιστον αυτό είναι παραγωγική κωλυσιεργία.)  5 κανάλια στο Youtube για να μαθαίνεις όσο ζεις Savoir Ville Η διά βίου μάθηση είναι μια έννοια πολυσυζητημένη τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας οργανισμοί, φορείς, άτομα έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν παροχές εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από χρόνια σε κάποια σταδιοδρομία αποφασίζουν ότι θέλουν ένα δεύτερο πτυχίο· ίσως ένα απωθημένο της εφηβικής ηλικίας που βρήκε το ξέσπασμά του στη μέση ηλικία. Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοσέβαστη οποιαδήποτε τέτοια προσωπική προσπάθεια συνεχούς ανάπτυξης του εαυτού. Δεν είμαστε στατικά όντα, οι δυνατότητές μας διαρκώς διευρύνονται και έχουμε δει σε πολλά παραδείγματα το πού μπορούμε να φτάσουμε αν καλλιεργούμε όσο μπορούμε το δυναμικό μας. Αλλά επειδή από την άλλη, ο χρόνος μας μοιάζει να είναι όλο και πιο περιορισμένος (οι απαιτήσεις της εποχής είναι αρκετές), συνήθως θεωρούμε αρκετά χρονοβόρο και κοστοβόρο το να επιτευχθεί αυτό το όραμα της δια βίου μάθησης, αφού το έχουμε ταυτίσει ενδεχομένως με την τυπική εκπαίδευση. Έτσι καταλήγουμε να αδρανούμε ή να αναβάλλουμε το να μάθουμε π.χ. μια ξένη γλώσσα, κι ας το θέλουμε εδώ και χρόνια, και να βρίσκουμε δικαιολογίες για να μη διαβάσουμε εκείνο τον τόμο ψυχολογίας που έχουμε βάλει στο μάτι από το πρώτο έτος. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, πράγμα το οποίο μας παρέχει διαρκώς λύσεις στα προβλήματά μας και εναλλακτικές που δεν είχαμε σκεφτεί. Για παράδειγμα, πόσο πιο εύκολο είναι να χαζέψουμε βίντεο στο Youtube από το να διαβάσουμε ένα κεφάλαιο από ένα ωραίο βιβλίο; Και γιατί λοιπόν να μη συνδυάσουμε την ψυχαγωγία των ψηφιακών μέσων με τη μάθηση σε συστηματική βάση; Ενδεικτικά, συγκέντρωσα 5 κανάλια στο Youtube (μερικά με απίστευτο background) που καθιστούν εφικτή μια απίστευτα ευχάριστη μαθησιακή διαδικασία, μέσω ολιγόλεπτων βίντεο που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα μαθησιακών αντικειμένων. Είναι πραγματικά το κάθε ένα, ένα online σχολείο με πλούσιες δυνατότητες. Δεν μένει παρά να δείτε το πρώτο βίντεο κι όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
  1. Kurzgesagt – In a Nutshell
5 κανάλια στο Youtube για να μαθαίνεις όσο ζεις Savoir Ville Με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας, το κανάλι αυτό είναι δημιούργημα ενός ολόκληρου στούντιο design, με ειδίκευση στο animation, που ασχολείται κυρίως με θέματα επιστήμης και εκπαίδευσης. Στο κανάλι αυτής της αξιόλογης ομάδας θα βρεις βίντεο που αφορούν, το σύμπαν, το ανθρώπινο σώμα, διάφορα κοινωνικο-πολιτικά προβλήματα, ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει η Playlist τους με τίτλο «Putting things into perspective», η οποία αναλύει μερικά πιο υπαρξιακά αλλά και τεχνολογικά ζητήματα.

2.  The School of Life

5 κανάλια στο Youtube για να μαθαίνεις όσο ζεις Savoir Ville
Το κεντρικό School of Life στο Λονδίνο

«Το Σχολείο της Ζωής» επιδιώκει να είναι λίγο-πολύ ό,τι υποδηλώνει το όνομά του. Πρόκειται για έναν ιδιωτικό φορέα-επιχείρηση με στόχο την υποστήριξη και εκπαίδευση ατόμων πάνω σε ζητήματα σχέσεων, επαγγελματικού προσανατολισμού, διαχείρισης συναισθημάτων, μέσα σε ένα πλαίσιο όπου ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα πολιτιστικά δρώμενα. Ξεκινώντας τα καταστήματά του από το Λονδίνο και επεκτεινόμενο σε μερικές ακόμα πόλεις παγκοσμίως, παρέχει επίσης υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και επαγγελματικής συμβουλευτικής, εργαστήρια ποικίλων ενδιαφερόντων (π.χ. δημιουργική σκέψη, βιβλιοθεραπεία, θεραπεία σχεδίου κτλ.) αλλά και ένα ολόκληρο e-shop με δώρα και «εργαλεία» για μια καλύτερη ζωή. Σε επίπεδο Youtube, το School of Life οργανώνει ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών, δίνοντας έμφαση σε κύκλους μαθημάτων κοινωνικών επιστημών, αλλά δεν παραλείπει επίσης να ασχοληθεί με την ποπ κουλτούρα, τη σάτιρα και την αυτοβοήθεια.

 3.  CrashCourse

5 κανάλια στο Youtube για να μαθαίνεις όσο ζεις Savoir Ville

Το τελευταίο μου αγαπημένο είναι το δημιούργημα των αδερφών Green (Hank και John) και σίγουρα θα γίνει και το δικό σου αγαπημένο. Πολύ απλά γιατί καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα γνώσης, από βιολογία και ανατομία μέχρι πολιτική, παγκόσμια ιστορία και οικονομικά, και σου εξηγεί βασικές αρχές και φαινόμενα διαφόρων κλάδων μέσω υπέροχων animation και υπεραναλυτικών σχεδιαγραμμάτων και γραφημάτων. Ιδιαίτερα χρήσιμο για την κατανόηση περίπλοκων διαδικασιών –για παράδειγμα βιοχημικών ή φυσικών φαινομένων – αλλά και για τη γενική θεώρηση τομέων όπως η φιλοσοφία (βασικοί εκπρόσωποι, θεωρίες κλπ.) Αξιοσημείωτη και η ύπαρξη σειράς βίντεο σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία.

4.  Big Think

5 κανάλια στο Youtube για να μαθαίνεις όσο ζεις Savoir Ville

Το Big Think αρχικά αυτοσυστήνεται ως φόρουμ γνώσης. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους ειδικά καταρτισμένους σε πολλούς επιμέρους κλάδους και αποτελεί μια δυνατή ομάδα ειδημόνων, με στόχο τη μετάδοση σημαντικής γνώσης σε ευρύ κοινό. Φυσικά η γκάμα του είναι επίσης πλούσια, περιλαμβάνοντας ενασχόληση με: τέχνες, φιλοσοφία, προσωπική ανάπτυξη, επιστήμες, πολιτική, business. Στο κανάλι του στο youtube θα βρει κανείς και ολιγόλεπτα βίντεο με σύντομη ανάλυση θεμάτων, αλλά και πιο εκτεταμένα βίντεο σε μορφή σεμιναρίου, με εισηγητές αρμόδιους επί του θέματος.

5.  TED-Ed

5 κανάλια στο Youtube για να μαθαίνεις όσο ζεις Savoir Ville

Το Ted είναι ίσως ο μόνος φορέας που δε χρειάζεται συστάσεις. Πρωτοπορεί στον τομέα της εκπαίδευσης και της μετάδοσης ιδεών παγκοσμίως και το δίκτυό του φτάνει και μέχρι τη χώρα μας, όπου διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια με επιτυχία μερικά από τα διάσημα Ted-X. Ως επέκταση αυτής της προσπάθειας, δημιουργήθηκε στο Youtube το Τed-Ed (education), στο οποίο ταλαντούχοι animators συνεργάζονται με διανοητές ώστε να δημιουργηθούν τα πολυποίκιλα βίντεο που μας λύνουν κάθε απορία σχεδόν για τη ζωή. Από υπαρξιακά μέχρι διαστημικά, κι από καλλιτεχνικά μέχρι κοινωνικά, όλα τα θέματα αγγίζονται με πολύ χαριτωμένο και επεξηγηματικό τρόπο, τόσο ώστε να μην υπάρχει πια δικαιολογία που δεν ξέρεις κάτι. Στο πλαίσιο της εξάσκησης του νου, το κανάλι έχει δημιουργήσει ειδική playlist με οπτικοποιημένους γρίφους. Τέλος, ρίξε μια ματιά και στην ενότητα που αφορά τη γλώσσα.

Αν δεν σου έδωσα αρκετούς λόγους να σταματήσεις να βλέπεις (μόνο) βίντεο με κουτάβια και γάτες, τότε μάλλον τίποτα δεν σε κινητοποιεί αρκετά. Η γνώση πάντως είναι εκεί έξω και σε περιμένει να την ρουφήξεις σαν γρανίτα.