Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας τότε γνωρίζεις πολύ καλά πως μερικές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να οργανώσεις τα οικονομικά σου. Να διαχωρίσεις τα προσωπικά σου έξοδα από τα επαγγελματικά.

Είναι πολλές οι φόρες που έχει τύχει να θες να κάνεις μία αγορά και να «θυσιάσεις» τα χρήματα που είχες συγκεντρώσει για την καταβολή του ΦΠΑ σου. Μπορεί τώρα να σου φαίνονται βουνό να οργανώσεις όσα χρειάζεται, όμως υπάρχουν τέσσερις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν.

Διαχώρισε τους λογαριασμούς σου

Είναι υποχρεωτικό να ανοίξεις επαγγελματικό λογαριασμό καταθέσεων πριν κάνεις έναρξη. Όμως, φρόντισε να έχεις και έναν ταμιευτηρίου που εκεί θα διαχειρίζεσαι όλα τα προσωπικά σου έξοδα και θα αποταμιεύεις. Έτσι, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά της επιχείρησής σου. Επιπλέον, θα έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα γι’ αυτά.

Να ελέγχεις συχνά φοροελαφρύνσεις και επιδόματα

Ως ελεύθερος επαγγελματίας πολλές φορές δικαιούσαι κάποιες φοροελαφρύνσεις ή επιδόματα. Συζήτησε με τον λογιστή σου και ζήτα του να σε ενημερώνει. Επιπλέον, μίλησε μαζί του για τις αγορές και τις υπηρεσίες που περνάνε ως «έξοδα».

Να γνωρίζεις τις ημερομηνίες των φορολογικών δηλώσεων

Καλό είναι να γνωρίζεις και να παρακολουθείς και εσύ τις εξελίξεις σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις. Πότε πρέπει να καταβάλλονται και αν τυχόν πάρουν παράταση. Το ίδιο να κάνεις για την απόδοση του ΦΠΑ κάθε τρίμηνο και την καταβολή του.

Όρισε μία ημέρα τον μήνα για όλες τις πληρωμές

Ναι, δεν είναι ό,τι πιο fun μπορείς να κάνεις, όμως θα σε βοηθήσει. Όρισε μία μέρα τον μήνα ώστε να πληρώσεις όλα τα έξοδα της επιχείρησης. Τον ασφαλιστικό φορέα, τους λογαριασμούς, τους υπαλλήλους κλπ.

Bonus: Να έχεις έναν λογιστή που εμπιστεύεσαι και να μη διστάζεις να απευθύνεσαι σε εκείνον για οποιαδήποτε απορία έχεις.

featured photo: https://unsplash.com/@socialcut